To je to što me zanima!

Cijela Rusija bila u lockdownu, a igrači Krasnodara tulumarili!

Otkad je ruska legenda Bistrov Berga nazvala drvetom, Šveđanin nemilice trpa golove. I nakon svakog kad daje izjavu pita "I, jesam li drvo?" Igrači u Krasnodaru zarađuju do tri milijuna eura godišnje
Vidi originalni članak

Osma su momčad ruskog prvenstva, imaju osam bodova manje od CSKA i 11 od vodećeg Zenita, u Ligi prvaka su namučili Chelsea i Sevillu te pobijedili Rennes, najvredniji su igrači veznjak Tonny Vilhena (25), krilni napadač Wanderson (26) i golman Safonov (21), koje Transfermarkt procjenjuje na 11 milijuna eura.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

S klupe ih vodi jedan od najmlađih trenera u Ligi prvaka, a sad i Europskoj ligi, Murad Musajev (37), koji je na njihovoj klupi od 2018. godine. Sam klub je osnovan tek 2008., a u prvoj ligi je od 2011. Tržišna vrijednost momčadi prema Transfermarktu je 116 milijuna eura, što je 41,5 milijun eura više no što vrijedi zagrebački Dinamo.

U napadu ih vodi prekaljeni Marcus Berg (34), kojeg je trenirao i Zoran Mamić u Al Ainu. S krila mu pomažu sunarodnjak Viktor Claesson (28) i belgijski Brazilac Wanderson (26). Berg je u Europi zabio dva gola, dok je u ruskom prvenstvu dodao još osam. Iza njega je Claesson s pet golova u prvenstvu.

Tu je bitna stavka i Francuz Remy Cabella (30), kao i ruski reprezentativac Jurij Gazinski (31), kojeg Rusi pamte kao strijelca prvoga gola na SP-u 2018., kada je na otvaraju prvenstva Rusija s 5-0 isprašila Saudijsku Arabiju.

To su neke generalije o Krasnodaru, Dinamovom suparniku u šesnaestini finala Europske lige.

Ali, kao i u svakom drugom klubu, u Krasnodaru svlačionicu nastanjuju i igrači koji su pažnju privukli više kontroverzama nego igrama.

Tako je brazilski veznjak Kaio (22), koji je silom prilika ove sezone postao stoper, za vrijeme proljetnog lockdowna priredio - tulum! Među šarolikim društvom koje je prekršilo sve moguće anti-korona mjere bio je i suigrač mu Wanderson, pili su alkohol, pušili nargilu i izbio je veliki skandal.

Klub mu je uzeo pola plaće za taj mjesec, a baš je Kaio nakon toga bio jedan od najlošijih igrača svoje momčadi. No, ne nazire se njegova prodaja na zimu jer Krasnodar nema zamjenu na stoperskoj poziciji.

Treći Brazilac u momčadi je napadač Ari (35), ali on se već neko vrijeme ne osjeća kao Brazilac. Oženio je Ruskinju, ima rusko državljanstvo, odigrao je dvije utakmice za rusku reprezentaciju i nakon karijere ostat će živjeti u Rusiji.

Trojica Šveđana - Markus Berg (34), Viktor Claesson (28) i Kristoffer Olsson (25) - imaju najveće plaće, koje se u Krasnodaru kreću do tri milijuna eura po sezoni. U Dinamu je trenutačno "plafon" 700.000 eura, a Krasnodar igrače plaća bolje nego CSKA. Veći proračun u Rusiji imaju samo Zenit, Lokomotiv i Spartak.

I baš je dijelom zbog toga bivši ruski reprezentativac i igrač Zenita i Spartaka Vladimir Bistrov u jednom intervjuu Berga nazvao - drvetom!

- Ne može zabiti gol, ne zna igrati, kao drvo je!

Šveđanin mu je preko medija odgovorio:

- Drvo? U redu, vidjet ćemo...

I nakon toga postao je najbolji strijelac Krasnodara te nakon svake utakmice kad zabije gol izjavljuje:

- I, jesam li drvo?

Kapetan je Aleksandr Martinovič (33), koji je Bjelorus, ali njih u Rusiji ne tretiraju kao strance pa ne ulazi u kvotu od osam dopuštenih stranih igrača.

Golman Matvej Safonov (21) prebolio je korona virus u sudenom, ali otkad se vratio na teren, brani puno lošije nego prije.

A vlasnik kluba je bogati Rus, koji nema veze s naftom. Zove se Sergej Galickij i vodio je vrlo uspješan lanac maloprodajnih trgovina. Tvrtku je prodao 2018. za 2,4 milijarde dolara, a Forbes mu bogatstvo procjenjuje na 3,6 milijardi dolara.

Obožava nogomet, otac je kluba, ali za razliku od nekih zemljaka koji posjeduju nogometne klubove, on ulaže u akademiju više nego u prvu momčad. Napravio je moderne terene za nogometnu školu Krasnodara, jedan od najboljih hotela za mlade igrače u Rusiji, a san mu je da Krasnodar zaigra u Ligi prvaka s 11 igrača iz vlastite akademije.

Zato i trener Musajev ima ogroman kredit kod gazde, jer je trener iz klupske škole, nikad nije otišao iz kluba, a na klupi prve momčadi je gotovo tri godine.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • NIKE 15.12.2020.

    Mediji još više gube na pozornosti sa svojom propagandom, postaju prozirni i monopol je odavno pao. Pokušavaju velike svjetske agencije politikom "fake newsa" uvesti restrikcije, ali ne možeš to tako. Dečki neka tulumare, a ako vlade i slični zabrane socijalne mreže i internet  ljudi će im se ventilirati na ulicama. 

  • messi9 15.12.2020.

    Nega ce plakat u kuci i gledat vijesti. Puna podrska

Komentiraj...
Vidi sve komentare