To je to što me zanima!

Čileanski Hrvat koji je igrao za Real Madrid dolazi u Dinamo

'Modri' će za nešto više od dva milijuna eura pojačati stopersku liniju Benjaminom Kuščevićem (24) koji ima i hrvatsko državljanstvo. Nastupio je za seniorsku reprezentaciju Čilea
Vidi originalni članak

Čileanski štih posebno je naglašen u Dinamu u posljednjem desetljeću, a u svlačionici će se uskoro pojaviti još jedan Čileanac, prvi hrvatskog porijekla. Radi se o stoperu Benjamínu Kusčeviću Jaramillu (24).

Čileanski mediji prenose kako će Dinamo za čovjeka koji se u Universidad Católici prometnuo u jednog od najboljih igrača platiti dva i pol milijuna dolara odštete (oko 2,1 milijun eura), a bivši Kuščevićev klub imat će pravo i na 15 posto budućeg transfera. Potpisat će na pet sezona.

POGLEDAJTE VIDEO: Slavlje Dinama nakon Cluja

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Korijeni Kuscevica, odnosno Kuščevića su s otoka Brača, odakle je i bivši ministar uprave, graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević (45). Puno je Bračana od kraja 19. do sredine 20. stoljeća dolazilo u Južnu Ameriku u potrazi za boljim životom.

Nekoliko generacija poslije, Benjamín je otišao u suprotnom smjeru kako bi napravio iskorak u nogometnoj karijeri. U srijedu se tako fotografirao s obitelji i prijateljima na aerodromu Arturo Merino Benítez u Santiagu, držeći dres hrvatske reprezentacije u kojem smo osvojili broncu na SP-u u Francuskoj 1998.

- Sretni smo zbog njega jer će od toga profitirati klub i cijela zajednica, ali naravno da će se osjetiti njegov izostanak - rekao je Ariel Holan, trener Universidad Católice.

Momak rođen u glavnom čileanskom gradu Santiagu zapravo je cijelu karijeru bio u Universidad Católici. Prekinuo ju je samo u sezoni 2014/15., kad je otišao na posudbu u juniorsku momčad Real Madrida i imao pet nastupa u Ligu prvaki.

Igrao je za mlađe uzraste čileanske reprezentacije do 17 i 20 godina, ali i za A vrstu, za koju ima jedan nastup u prijateljskoj utakmici protiv Hondurasa 2018. Osvojio je četiri naslova prvaka Čilea i dva superkupa, a za prvu momčad Universidad Católice nastupio je 160 puta i zabio šest golova. Tržišna mu je vrijednost, prema Transfermarktu, milijun eura.

Kuščević nastavlja tradiciju Čileanaca u Maksimiru koja je počela s Juan Carlosom Muñozom, "sinom vjetra", koji je u sezoni 1997/98. imao samo dva nastupa za Dinamo i zabio Zagrebu u polufinalu Kupa. 

Puno veći trag ostavili su Pedro Morales (2008. - 2012., 87 nastupa, 26 golova), Junior Fernandes (2013. - 2017., 158 nastupa, 51 gol) i Ángelo Henríquez (129 nastupa, 51 gol), a Bryan Carrasco imao je tek epizodnu ulogu ujesen 2012., odigravši svega pet utakmica.

Benjamín Kuščević, pišu čileanski mediji, neće zauzimati kvotu stranih igrača u Dinamu jer posjeduje i hrvatsku putovnicu, a njegov bi dolazak trebao sasvim otvoriti vrata transfera za Joška Gvardiola (18), koji je u ozbiljnim pregovorima s Leeds Unitedom.

Trener "modrih" Zoran Mamić ipak neće odmah moći računati na novog stoper uoči utakmica protiv Hajduka u prvenstvu i Ferencvarosa u Ligi prvaka jer se vraća nakon ozljede gležnja.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • PredragKišurek 11.09.2020.

    Joj a golove će davati Mamiči.

  • dite_s_mora 10.09.2020.

    sritno momak! puno nasih dalmatinaca je moralo emigrirat,prvo radi neimastine,a onda i politike..dobrodosa kuci

  • Maraton 10.09.2020.

    Nije mi jasno ili je to pranje novaca. Pročitao sam u drugim novinama da na transfer marketu vrijedi milijun eura i da mu ističe ugovor na godinu, sad Dinamo platio 2,5 milijuna eura.

Komentiraj...
Vidi sve komentare