To je to što me zanima!

Desetljeće neuspjeha: Već 10 godina bez plivačke medalje

Nemamo opremu, tehnologiju, novca, nemamo ništa, rekao je izbornik hrvatske plivačke reprezentacije Miloš Milošević uoči otvaranja SP-a u plivanju u Kazanju
Vidi originalni članak

Dvadeset stotinki nedostajalo je Duji Draganji da u Montrealu 2005. uzme zlato. Osvojio je srebro i bila je to posljednja hrvatska medalja sa SP-a u velikim bazenima.

U tom finalu 50 metara slobodno isplivao je za 21,89 sekundi, a to je bio hrvatski rekord. Zlato je uzeo Južnoafrikanac Roland Schoeman.

- Tehnološki je kao da zaostajemo za svijetom. Puno toga nam nedostaje, prije svega oprema za oporavak, nemamo ni tehnologiju za podvodno snimanje, ništa... Nemamo novca, to je prava istina. Dobro, i nova generacija plivača nije bila na toj razini kao one prije - rekao je izbornik plivačke reprezentacije Miloš Milošević.

Budžet HPS-a je tri milijuna kuna, a dvije trećine osigurava HOO. Sponzora gotovo da i nema.

- Iskreno, hrvatsko plivanje živi od roditelja plivača i njihovih članarina - rekao je glavni tajnik saveza Tomislav Karlo.

Deset godina od Draganjine medalje kod njega ne izaziva nelagodu. Vjerojatno je i u pravu jer Hrvatska u 42 godine povijesti SP-a u velikim bazenima ima dvije medalje. Uz Dujinu, tu je i srebro Gordana Kožulja na 200 metara leđno iz Barcelone 2003. Hrvatska je ipak plivačka nacija za male bazene.

- Medalja za Hrvatsku u velikim bazenima je velika stvar. Pa, imamo samo dva odličja. Budžet? Da, novca nemamo, ali na to se ne smijemo izvlačiti - kaže Tomislav Karlo.

Hrvatska će u Kazanju imati pet plivača i plivačica: Marija Todorovića, Svena Arnara Saemundssona, Sanju Jovanović, Anu Radić i Mateju Samardžić.

- Samo Sanja i Matea imaju A normu. Realno, očekujem dva polufinala - istaknuo je Milošević.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • ja1987 03.08.2015.

    sta nije ovaj Duje otisao plivati za karar pa bi imao uvjete.sta bi trebali davati pare za plivanje.ima bazena,jezera,rijeka,more pa neka plivaju.

  • ja1987 03.08.2015.

    sta nije ovaj Duje otisao plivati za karar pa bi imao uvjete.sta bi trebali davati pare za plivanje.ima bazena,jezera,rijeka,more pa neka plivaju.

  • ZVECKO 3 03.08.2015.

    Kako to nemate novca i uslove pa zar vi niste razvijeniji od Srbije + imate more a nemate plivace. Sta onda reci za Srbiju koja ima jos gore uslove a ima sampione kakvi su bili Milorad Cavic i Nadja Higl i nadam se buducoj zvezdi Velimiru Stjepanovicu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare