To je to što me zanima!

Dinamova kvaka: Tuđman ju je mrzio, a sada spašava Palčiće...

Jedan od posljednjih simbola Dinama s Maksimira u doba Canjuge i Tuđmana bile su kvake sa slovom ''d''. Jedna od njih sada je na aukciji kako bi pomogla Palčićima, djeci iz Petrove bolnice
Vidi originalni članak

Policajci bi u Tuđmanovo vrijeme "croatizacije" na stadionu uzimali sve Dinamove simbole. I podmetače za stražnjicu! Čak su skinuli i kvake jer su nalikovale na "d". Sada u doba kada Dinamo nije zabranjeno ime i u doba kada je Nenad Bjelica u svom mandatu opet probudio uspavani duh Zagrepčana i svih dinamovaca, navijači sa maksimirskog Sjevera opet pokazuju svoje veliko srce. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Tako je član Facebook grupe Vratimo Palčiće u Petrovu, ali i veliki kolekcionar Dinamovih stvari, Krešimir Barić, podijelio objavu u kojoj u humanitarne svrhe na licitaciju daje upravo jednu tu zlatnu kvaku sa slovom ''d'' koje su nekada krasile maksimirski stadion. 

Grupa je novoosnovana u cilju što skorijeg vraćanja stanja u Petrovoj bolnici u normalu nakon što ju je jako pogodio veliki potres u Zagrebu. U svemu će medicinskom osoblju i drugima pomoći i Bad Blue Boysi koji su se prvi organizirali i na dan samog potresa kako bi pomogli majkama i njihovoj dječici. 

Tomo Židak i Dinamova kvaka

Nevjerojatno, nerazumljivo doba u kojem je pokojni Franjo Tuđman odlučio da se njegov voljeni klub neće zvati Dinamo ni pod koju cijenu iako navijači nikad nisu prihvatili drugo ime.

Nitko osim navijača u to vrijeme se nije mogao suprotstaviti “croatizaciji” Dinama. Tad kultni Radio 101 koristio je ime Dinamo i tih godina umalo ostao bez radijske licence, a tadašnji novinar Sportskih novosti Tomislav Židak završio bi na ledu ako bi se usudio spomenuti Dinamo, čak i između redaka.

Jednom prilikom u novinama je objavljen mali tekst, veličine kutije cigareta, u kojem je Židak metaforički konstatirao da su kvake na jednim vratima, u obliku malog slova “d”, jedino što je na maksimirskim hodnicima ostalo od slavnog Dinama - posvuda su bili samo simboli Croatije. 

Odmah sutradan ujutro pozvali su bravara. Promijenio je kvake...

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 4

  • max1911 23.04.2020.

    Normalno da nije volio ime Dinamo jer ga je osnovao Tito. Isti onaj što ga je strpao u zatvor. Zato mu je i mijenjao ime.

Komentiraj...
Vidi sve komentare