To je to što me zanima!

Dinamova 'petarda' Partizanu: To je bilo puno više od sporta

Prošlo je točno 18 godina od Dinamovog demoliranja Partizana na Maksimiru 5-0. Ždrijeb bi i ove godine mogao spojiti ova dva kluba, ako se poklopi nekoliko stvari
Vidi originalni članak

Predsjednik Franjo Tuđman mi je na uho šapnuo: "Dobro, pa moglo je to biti i malo bolje. Ha, ha, ha". Onako, nije se šalio, bio je sretan, ali na svoj suzdržan način, prepričao je Marijan Vlak anegdotu sa slavlja u Okrugljaku nakon Dinamove 5-0 pobjede protiv Partizana na današnji dan prije točno 18 godina.

Ždrijeb je te 1997. godine spojio Dinamo i Partizan u 2. pretkolu Lige prvaka. Srpski klub stigao je na Maksimir s 1-0 iz prve utakmice u kojoj su "modri" dosta toga promašili. Dinamo je u uzvratu razbio "crno-bijele".

Na Maksimiru se natiskalo 40.000 navijača, a stadion je bio pun dva sata prije utakmice. Cvitanović i Marić zabili su po dva gola, Viduka je zabio jedan za jednu od najvećih Dinamovih pobjeda u povijesti.

Partizanu nije pomogao ni smiješni penal koji je Dražen Ladić obranio. A da ne bi bilo zabune, Dinamov golman obranio je i drugi pokušaj nakon penala. Za Dinamo su igrali Ladić, Šimić, Jurić, Jurčić, Šarić, Mujčin (od 71' Brlenić), Prosinečki, Krznar, Marić (od 67' Petrović), Viduka (od 75' Tomas) i Cvitanović.

- Cijela Hrvatska taj je dan bila na nogama. Pravi spektakl i nešto što nikad neću zaboraviti. To mi je sigurno najdraža pobjeda u karijeri, igračkoj i trenerskoj. Bilo je to više od sporta jer je to bila prva službena utakmica nakon rata - rekao je Marijan Vlak.

Dinamo protiv Partizana u 4. pretkolu? Moguće

Ždrijeb bi i ove godine mogao spojiti zagrebački i beogradski klub u 4. pretkolu Lige prvaka. Ako ispadnu dva nositelja, Dinamo se prebacuje u status nositelja.

Naravno, Dinamo i Partizan prvo moraju proći prepreke u 3. pretkolu. "Modri" su odigrali tek 1-1 protiv Moldea, dok Partizan ima 1-1 s gostovanja protiv Steaue.

Idi na 24sata

Komentari 91

  • sasapref 31.07.2015.

    dinamo je tada imao najjacu ekipu od njegovog postojanja.svi igraci iz te generacije su imali odlicne karijere,a i bili su dobro placeni od franje i njegovi miljenici. ulagalo se mnogo para od strane drzave da bi se hrvatska pokazala u evropi preko sporta.tudjman je cak i menjao ime kluba jer je to bilo njegovo cedo i igraci njegovi mezimci. da se kojim slucajem sad sretnu dinamo i Partizan,bio bi to plitak potok za parni valjak.

  • kresimirvulic 30.07.2015.

    Ja sam Hajdukovac, ali tada mi je srce kucalo 1000% za Dinamo u toj utakmici! Dani ponosa i slave...

  • ZVECKO 3 30.07.2015.

    Dajte nam DINAMO da se malo igramo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare