To je to što me zanima!

'Dinamovac sam, ali lud je onaj tko ne posjeti pivnicu Flek...'

Hrvatska u petak od 18 sati dočekuje Švedsku u Draženovom domu, a jedan od organizatora igre naše reprezentacije bit će 'Čeh' Roko Rogić. Prošle sezone osvojio je naslov s Cibonom, a sad je u Nymburku...
Vidi originalni članak

Prije godinu dana u ovo vrijeme, Cibona je muku mučila s ostankom u ABA ligi. Kriza je gutala klub, a zadatak izvlačenja iz delikatne situacije pripao je treneru Ivanu Veliću. Stvorio je svoj koncept, doveo igrače koje je već prije trenirao i napravio jedan sistem koji je preporodio vukove.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Izborili su ostanak u ABA ligi, a onda eksplodirali u završnici hrvatskog prvenstva. Zagreb je u to vrijeme opet živio košarku, Draženov dom bio je krcat u finalnoj seriji protiv Cedevite i odmah nam je to bacilo sjetu na ona bolja i ljepša vremena. Cibosi su na kraju osvojili prvenstvo, ali ta euforija i ekstaza su, nažalost, kratko trajale. Svi ti igrači bili su traženi na tržištu, a Cibona je morala skresati ionako oskudan proračun. 

Član te družine bio je i sjajni playmaker Roko Rogić (27) koji je u Ciboni oživio svoju karijeru i prvo ušao u reprezentaciju, pa onda se izborio i za inozemni angažman. Bio je član momčadi koja je sudjelovala na Ljetnoj ligi u Las Vegasu, pa i na Kupu Borislava Stankovića u Kini, a nedugo nakon povratka zaputio se u nepoznato, u češki Nymburk.

Danas je Roko važan član najpoznatije češke momčadi, a za kvalifikacijske utakmice protiv Švedske i Nizozemske dolazi sa statusom drugog playa iza Roka Ukića, tu je još kao pričuva i mladi Krešimir Radovčić. Ne treba niti govoriti koliko je to problematična pozicija za Hrvatsku, a Mršić se nada da je u njemu pronašao možda i dugotrajno rješenje. 

- Imali smo samo nekoliko treninga, radimo na taktici, ali teško se tu što stigne. Cilj je napraviti napravimo kemiju u ekipi. Idemo pobijediti Švedsku, a onda se spremiti za Nizozemsku i završiti ovaj ciklus s dvije pobjede ako je moguće. Stvorili smo bazu igrača, tu je većina koja će nastupati i u sljedećim natjecanjima uz NBA igrače - rekao nam je ovaj Zagrepčanin dalmatinskog imena. Tajna? I majka i otac su iz Zadra, ali životni put odveo ih je u Zagreb. 

Pogledom u njegov CV da se otkriti da je Roko sa 27 godina prošao već 11 klubova. U srpnju 2019. godine zaputio se u češki Nymburk. Vjerojatno vam odzvanja u ušima, jer ono što je Slavija Prag u češkom nogometu, to je Nymburk u češkoj košarci. Od 2004. godine pa do danas su nepobjedivi u prvenstvu, a identičan slučaj je i u Kupu uz nekoliko iznimki.

- Ostaje žal što nismo ostali na okupu u Ciboni, ali pružila mi se prilika ovdje. Imamo najbolju sezonu u povijesti kluba. U ligi nemamo poraza, u Ligi prvaka smo na omjeru 12-2, završili smo prvoplasirani u skupini. Osjećam se jako dobro, nadam se da će tako i ostati. Mislim da bi bili konkurentni u ABA ligi. Imamo šest čeških reprezentativaca. Bili su šesti na svijetu, bili su konkurentni bez Jana Veselog, Srbe su držali na par lopti. Dvaput smo igrali s Mornarom i dvaput smo ih dobili. Zna se kako oni stoje u ABA ligi, mislim da bi se sigurno borili za Final Four - govori nam simpatični razigravač koji je visok 187 cm.

I nije baš neka visina za playmakera, ali kada bismo svi bili visoki kao bandere...

- I ja bih volio da sam višlji. Moraš se snaći s onim što imaš, iskoristiti prednosti i sakriti mane...

Prosječna minutaža u Nymburku mu je 24 minute po utakmici uz prosjek od osam koševa. Ali tko god malo bolje prati košarku zna da je njegov forte izgradnja napada i asistencije, a njih dijeli po pet komada po utakmici. 

- Ove godine se baš posložila ekipa u Nymburku, dosta su karakterni momci i družimo se jako puno izvan terena. S Amerikancima sam dobar, došli su s koledža, dosta vremena sam s njima proveo da ima objasnim kako je ovdje, kakav je način življenja. Oni su kao s drugog svijeta, sve im je čudno. Zašto nemate ovo, kako nemate ovo, kakav je ovo burger. To je naša velika prednost, složila se ekipa, ali stvorili smo tu kemiju, a to je ono što nema u reprezentaciji. 

Prva asocijacija na Češku je pivo, ali taj čarobni napitak i sport nisu baš na istoj valnoj duljini. Pa učestalo ispijanje piva u slobodno vrijeme izbacujemo, a što onda Roko radi kada je slobodan?

-  U zadnje dvije godine dosta čitam. Najdraža knjiga mi je Devet promjena koje će promijeniti sve. Prije sam volio krimiće, a sada više neki psihološki žanr. A Playstation? Ma to ne morate ni pitati, naravno da je NBA glavni na repertoaru, a nekad znam odigrati i Call od duty. Više volim igrati zajedno s prijateljima, tako držim konekciju s dečkima. Zezamo se, kao da smo na kavi, to je prilika da pričamo i da se družimo. 

Ali naravno, smije i on nekad uživati u tom božanskom okusu kojeg Česi imaju u tolikim količinama da se slobodno mogu umivati i kupati u njemu umjesto u vodi.

- Moraš popiti pivo. U Češkoj si, a nisi pio pivo, pa to bi bila sramota, lud si. Probao sam njihova tradicionalna jela, gulaš, ali to je skoro sve isto kao kod nas - priča Rogić.

Nymburk je maleni gradić od 15.000 ljudi, ali zato je samo 45 km istočno udaljen od Praga. Naravno, slobodno vrijeme zna se iskoristiti i za odlazak u češku metropolu, a u tome gradu je nama Hrvatima najpoznatije jedno mjesto. Naravno, radi se o pivnici Flek u kojoj je Hajduk osnovan 1911. godine, a iako je dinamovac, prvo što je napravio kada je otišao u Prag je...

- Navijam za Dinamo, ali bio sam u pivnici Flek. Ma morao sam to obići, ipak je tamo jedan Hajduk osnovan. Tko god je gledao Velo Misto zna sve o tome, to mi je bilo prvo ono što sam napravio kada sam došao u Prag. 

Ovaj put se vratio u Zagreb, ali u službi reprezentacije. Hrvatska protiv Švedske u petak u Draženovom domu od 18 sati otvara kvalifikacije za Eurobasket, a nadamo se da ćemo Roka gledati u sjajnom izdanju. Ima sjajnog učitelja, minutažu će dijeliti s Rokom Ukićem koji se vratio u reprezentaciju nakon dvije i pol godine. A uz dva raspoložena Roka, jao si ga Šveđanima.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • 21.02.2020.

    Jel bolje pogledat Hrvatska-Švedska ili Varaždin-Lokomotiva?

  • IvanIvancic 21.02.2020.

    Od kad je slavija bolji klub od sparte?

  • shvenji 21.02.2020.

    Normalan momak, s dobrim kućnim odgojem. Samo budala ne poštuje druge kulture i tuđe običaje. Ja svoju dicu odgajam da poštuju Dinamo, i to je jedini način da ovakve budale kao bruno i bios nešto shvate i nauče

Komentiraj...
Vidi sve komentare