Obavijesti

Sport

Komentari 8

'Dinamovac sam, ali lud je onaj tko ne posjeti pivnicu Flek...'

'Dinamovac sam, ali lud je onaj tko ne posjeti pivnicu Flek...'
1

Hrvatska u petak od 18 sati dočekuje Švedsku u Draženovom domu, a jedan od organizatora igre naše reprezentacije bit će 'Čeh' Roko Rogić. Prošle sezone osvojio je naslov s Cibonom, a sad je u Nymburku...

VIDEO

Prije godinu dana u ovo vrijeme, Cibona je muku mučila s ostankom u ABA ligi. Kriza je gutala klub, a zadatak izvlačenja iz delikatne situacije pripao je treneru Ivanu Veliću. Stvorio je svoj koncept, doveo igrače koje je već prije trenirao i napravio jedan sistem koji je preporodio vukove.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Hrvatska košarkaška reprezentacija 02:35

Izborili su ostanak u ABA ligi, a onda eksplodirali u završnici hrvatskog prvenstva. Zagreb je u to vrijeme opet živio košarku, Draženov dom bio je krcat u finalnoj seriji protiv Cedevite i odmah nam je to bacilo sjetu na ona bolja i ljepša vremena. Cibosi su na kraju osvojili prvenstvo, ali ta euforija i ekstaza su, nažalost, kratko trajale. Svi ti igrači bili su traženi na tržištu, a Cibona je morala skresati ionako oskudan proračun. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Član te družine bio je i sjajni playmaker Roko Rogić (27) koji je u Ciboni oživio svoju karijeru i prvo ušao u reprezentaciju, pa onda se izborio i za inozemni angažman. Bio je član momčadi koja je sudjelovala na Ljetnoj ligi u Las Vegasu, pa i na Kupu Borislava Stankovića u Kini, a nedugo nakon povratka zaputio se u nepoznato, u češki Nymburk.

Zagreb: Nakon napetog kraja Cibona ipak postala Prvak Hrvatske

Danas je Roko važan član najpoznatije češke momčadi, a za kvalifikacijske utakmice protiv Švedske i Nizozemske dolazi sa statusom drugog playa iza Roka Ukića, tu je još kao pričuva i mladi Krešimir Radovčić. Ne treba niti govoriti koliko je to problematična pozicija za Hrvatsku, a Mršić se nada da je u njemu pronašao možda i dugotrajno rješenje. 

- Imali smo samo nekoliko treninga, radimo na taktici, ali teško se tu što stigne. Cilj je napraviti napravimo kemiju u ekipi. Idemo pobijediti Švedsku, a onda se spremiti za Nizozemsku i završiti ovaj ciklus s dvije pobjede ako je moguće. Stvorili smo bazu igrača, tu je većina koja će nastupati i u sljedećim natjecanjima uz NBA igrače - rekao nam je ovaj Zagrepčanin dalmatinskog imena. Tajna? I majka i otac su iz Zadra, ali životni put odveo ih je u Zagreb. 

Zagreb: Prva utakmica polufinala HT Premijer lige, KK Cibona - KK Split

Pogledom u njegov CV da se otkriti da je Roko sa 27 godina prošao već 11 klubova. U srpnju 2019. godine zaputio se u češki Nymburk. Vjerojatno vam odzvanja u ušima, jer ono što je Slavija Prag u češkom nogometu, to je Nymburk u češkoj košarci. Od 2004. godine pa do danas su nepobjedivi u prvenstvu, a identičan slučaj je i u Kupu uz nekoliko iznimki.

- Ostaje žal što nismo ostali na okupu u Ciboni, ali pružila mi se prilika ovdje. Imamo najbolju sezonu u povijesti kluba. U ligi nemamo poraza, u Ligi prvaka smo na omjeru 12-2, završili smo prvoplasirani u skupini. Osjećam se jako dobro, nadam se da će tako i ostati. Mislim da bi bili konkurentni u ABA ligi. Imamo šest čeških reprezentativaca. Bili su šesti na svijetu, bili su konkurentni bez Jana Veselog, Srbe su držali na par lopti. Dvaput smo igrali s Mornarom i dvaput smo ih dobili. Zna se kako oni stoje u ABA ligi, mislim da bi se sigurno borili za Final Four - govori nam simpatični razigravač koji je visok 187 cm.

I nije baš neka visina za playmakera, ali kada bismo svi bili visoki kao bandere...

- I ja bih volio da sam višlji. Moraš se snaći s onim što imaš, iskoristiti prednosti i sakriti mane...

(SP)CHINA-SHENZHEN-STANKOVIC CONTINENTAL CUP 2019-CROATIA VS LATVIA

Prosječna minutaža u Nymburku mu je 24 minute po utakmici uz prosjek od osam koševa. Ali tko god malo bolje prati košarku zna da je njegov forte izgradnja napada i asistencije, a njih dijeli po pet komada po utakmici. 

- Ove godine se baš posložila ekipa u Nymburku, dosta su karakterni momci i družimo se jako puno izvan terena. S Amerikancima sam dobar, došli su s koledža, dosta vremena sam s njima proveo da ima objasnim kako je ovdje, kakav je način življenja. Oni su kao s drugog svijeta, sve im je čudno. Zašto nemate ovo, kako nemate ovo, kakav je ovo burger. To je naša velika prednost, složila se ekipa, ali stvorili smo tu kemiju, a to je ono što nema u reprezentaciji. 

Zagreb: Hrvatski telekom Premijer liga, 21. kolo, KK Cibona - KK Hermes Analitica

Prva asocijacija na Češku je pivo, ali taj čarobni napitak i sport nisu baš na istoj valnoj duljini. Pa učestalo ispijanje piva u slobodno vrijeme izbacujemo, a što onda Roko radi kada je slobodan?

-  U zadnje dvije godine dosta čitam. Najdraža knjiga mi je Devet promjena koje će promijeniti sve. Prije sam volio krimiće, a sada više neki psihološki žanr. A Playstation? Ma to ne morate ni pitati, naravno da je NBA glavni na repertoaru, a nekad znam odigrati i Call od duty. Više volim igrati zajedno s prijateljima, tako držim konekciju s dečkima. Zezamo se, kao da smo na kavi, to je prilika da pričamo i da se družimo. 

Ali naravno, smije i on nekad uživati u tom božanskom okusu kojeg Česi imaju u tolikim količinama da se slobodno mogu umivati i kupati u njemu umjesto u vodi.

- Moraš popiti pivo. U Češkoj si, a nisi pio pivo, pa to bi bila sramota, lud si. Probao sam njihova tradicionalna jela, gulaš, ali to je skoro sve isto kao kod nas - priča Rogić.

Zadar: U 19. kolu ABA lige susreli se Zadar i Cibona

Nymburk je maleni gradić od 15.000 ljudi, ali zato je samo 45 km istočno udaljen od Praga. Naravno, slobodno vrijeme zna se iskoristiti i za odlazak u češku metropolu, a u tome gradu je nama Hrvatima najpoznatije jedno mjesto. Naravno, radi se o pivnici Flek u kojoj je Hajduk osnovan 1911. godine, a iako je dinamovac, prvo što je napravio kada je otišao u Prag je...

- Navijam za Dinamo, ali bio sam u pivnici Flek. Ma morao sam to obići, ipak je tamo jedan Hajduk osnovan. Tko god je gledao Velo Misto zna sve o tome, to mi je bilo prvo ono što sam napravio kada sam došao u Prag. 

Ovaj put se vratio u Zagreb, ali u službi reprezentacije. Hrvatska protiv Švedske u petak u Draženovom domu od 18 sati otvara kvalifikacije za Eurobasket, a nadamo se da ćemo Roka gledati u sjajnom izdanju. Ima sjajnog učitelja, minutažu će dijeliti s Rokom Ukićem koji se vratio u reprezentaciju nakon dvije i pol godine. A uz dva raspoložena Roka, jao si ga Šveđanima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića
Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...