To je to što me zanima!

Dogovorom predsjednika Peru pustio Argentini na SP-u '78.?

Argentini je 1978. trebala pobjeda od četiri gola da bi ušla u finale, a dobili su Peru čak 6-0. 'Namještaljku' su dogovorili predsjednici država, a ovih dana traje suđenje
Vidi originalni članak

Afere oko namještanja u nogometu zahvatile su cijeli svijet već par posljednjih godina, a čini se kako je namještanja bilo još i prije 35 godina. Samo se tada nije okretao golem novac, već je to bilo u političke svrhe.

U Argentini ovih dana traje sudsko saslušanje o namještanju rezultata na Svjetskom prvenstvu 1978. godine. Peru je prošao prvu skupinu, a u drugoj je imao dva poraza (3-0 od Brazila i 1-0 od Poljske) i bio je bez šanse za bilo kakav rezultat. Obzirom da se u ono vrijeme utakmice posljednjeg kola nisu igrale u isto vrijeme, bilo je jasno da Argentini u toj grupi treba pobjeda nad Peruom od barem četiri razlike za 1. mjesto. Prvi ide u finale, a drugi u borbu za broncu. 

Argentina je pobijedila 6-0, a Peru nije pružao gotovo nikakav otpor. 

Tada je Argentinom vladao vojni diktator Jorge Videla koji je prema izjavi jednog od svjedoka namještaljku dogovorio s predsjednikom Perua Franciscom Bermudezom. 

- Obećali smo pustiti utakmicu Argentincima, a oni će zauzvrat uzeti 13 političkih zatvorenika koji su željeli svrgnuti Bermudeza s vlasti. Argentini je trebalo osvajanje SP-a kako bi popravila katastrofalan imidž - rekao je tadašnji peruanski senator Genaro Ledesma.

Videl je utamničio zatvorenike što je i bila praksa u ono vrijeme. Naime, južnoameriče zemlje su se obvezivale jedna drugoj zatvarati ljude koje se protive tamošnjem režimu.

Čini se kako im je svima plan uspio, Argentina je ušla u finale i tamo pobijedila Nizozemsku 3-1. No, problem je što istina polako, ali sigurno izlazi na vidjelo...

Idi na 24sata

Komentari 13

  • red_devils 12.02.2012.

    e sad ce skupit staru ekipu i ponovo odigrat to polufinale bez namjestanja...hahaha

  • VarkoMukoja 12.02.2012.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 5 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • brgljec 12.02.2012.

    barem su onda mogli to odigrat na kladionici

Komentiraj...
Vidi sve komentare