To je to što me zanima!

Druga nam je uvijek najbolja, a više od trećine momčadi prošlo je nakon poraza u prvom kolu

Hrvatska ni jednom nije izgubila drugu utakmicu na velikom natjecanju, a rušila je Argentinu, Njemačku, Dansku, Italiju... i ostvarila rekordnu pobjedu 4-0 nad Kamerunom. Lijepo zvuči uoči Češke...
Vidi originalni članak

Hrvatska je izgubila na otvaranju Eura od Engleske 1-0. Pa što? U tom porazu malo je mjesta za razočaranje, još manje za paniku. Zašto?

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Činjenica 1: Izgubili smo od domaćina, nositelja skupine i favorita. Od nogometnog giganta. Poraz od Engleske ni po čemu nije kiks ni podbačaj.

A pogledamo li korak dalje, ni rezultatski nije loš. Jer pobjednik naše skupine u osmini finala ide na drugog iz skupine smrti, u kojoj su Francuska, Portugal, Njemačka i Mađarska. Teško da će taj drugoplasirani biti Mađarska, a Francuzi i Portugalci "vatrenima" su uvjerljivo najgori izbor, jedine reprezentacije s kojima su naši igrali dosta puta i nikad nisu pobijedili. Njemačka nam je daleko od neprolaznog suparnika, ali ipak je Njemačka...

Drugi iz naše skupine, pak, u osmini finala ide na drugog iz skupine E, u kojoj su Španjolska, Švedska, Poljska i Slovačka. Svi redom puno bolji izbori...

Hrvatska može proći i kao treća, a u tom je slučaju čeka pobjednik skupine B (Belgija, Danska, Rusija, Finska), C (Nizozemska, Austrija, Ukrajina, Sjeverna Makedonija) ili E.

Činjenica 2: Hrvatska je redovito na velikim natjecanjima najbolje u skupini odigrala baš drugu utakmicu. Koju ni jednom nije izgubila.

Na Euru 1996. razbila je aktualne europske prvake Dance 3-0, na SP-u 1998. pobijedila Japan 1-0 po 35 stupnjeva Celzijevih u Nantesu, na SP-u 2002. srušila Italiju 2-1, na Euru 2004. remizirala s Francuskom 2-2, na SP-u 2006. s Japanom 0-0 uz Srnin promašeni penal, na Euru 2008. iznenadila Njemačku 2-1, a 2012. odigrala 1-1 s kasnijim finalistom Italijom, na SP-u 2014. ostvarila je najveću pobjedu u povijesti na velikim natjecanjima 4-0 protiv Kameruna, a na SP-u 2018. razbila Messijevu Argentinu 3-0.

Jedino natjecanje koje se ne uklapa u tu priču bio je Euro 2016. Ni tada "vatreni" nisu izgubili, ali uz grozne huliganske ispade odigrali su najlošiju utakmicu na tom turniru. Završilo je 2-2, a suparnik je bila baš Češka, koja nas u drugom kolu čeka i u petak.

Činjenica 3: Ovo je peto veliko natjecanje na kojem sudjeluju 24 momčadi podijeljene u šest skupina i dalje idu četiri najbolja trećeplasirana. Na prethodna četiri događalo se da se u prvom kolu sučele dva najveća favorita skupine - kao što su sad Engleska i Hrvatska - i bez obzira na ishod, redovito su oba prošla skupinu.

Suha statistika, pak, kaže da je u tom sustavu natjecanja više od trećine momčadi prošlo skupinu nakon poraza na otvaranju: njih 12 od 35, što je 34,3 posto.

Štoviše, i po izračunima The Analysta, Hrvatska nakon poraza na startu ima 67,75 posto šanse proći u drugi krug. Englezi čak 99,02 posto, a Česima su šanse veće nakon startne pobjede, 88,79 posto. Škoti imaju mršavih 14,63 posto.

Tim se sustavom, dakle, igralo na Euru 2016. i na svjetskim prvenstvima 1986., ’90. i ’94. I nakon poraza u prvoj utakmici prolazili su Belgija dvaput, Slovačka, Sjeverna Irska, Bugarska, Italija, Meksiko, Saudijska Arabija, Argentina, Jugoslavija, Španjolska i Engleska.

Dakle, polako i s optimizmom prema Češkoj i Škotskoj. "Vatreni", vjerujemo u vas.

Idi na 24sata

Komentari 84

  • Exterminator 16.06.2021.

    Sistem ovog natjecanja je takav da vrlo lako možemo proći i treći u skupini sa 4 boda i možda čak dobiti lakšeg suparnika u idućem krugu nego sa drugog mjesta , sve zavisi o daljem razvoju situacije u grupama sa kojima se križamo

  • Prosječni Rvatina 16.06.2021.

    Statistika u nogometu ne znači apsolutno ništa. Engleska 50 godina nije dobila prvu utakmicu na Euru pa evo vam sad. Samo se tješite s tom statistikom.

  • Max Buk 16.06.2021.

    Ma dobit ćemo Čehe..Dalič ima plan tajni...da Vam napišem?!?Ok,kraj igrališta dovest će nekoliko gajbi Staročeškog iz Daruvara +sočne friške Bramborake...i još će ih dekoncentrirati vikanjem:Hrvatska iznad svih!(u"ber alles)....

Komentiraj...
Vidi sve komentare