Obavijesti

Sport

Komentari 84

Druga nam je uvijek najbolja, a više od trećine momčadi prošlo je nakon poraza u prvom kolu

Druga nam je uvijek najbolja, a više od trećine momčadi prošlo je nakon poraza u prvom kolu
7

Hrvatska ni jednom nije izgubila drugu utakmicu na velikom natjecanju, a rušila je Argentinu, Njemačku, Dansku, Italiju... i ostvarila rekordnu pobjedu 4-0 nad Kamerunom. Lijepo zvuči uoči Češke...

VIDEO

Hrvatska je izgubila na otvaranju Eura od Engleske 1-0. Pa što? U tom porazu malo je mjesta za razočaranje, još manje za paniku. Zašto?

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Kako je Sterling zabio Hrvatskoj 01:04

Činjenica 1: Izgubili smo od domaćina, nositelja skupine i favorita. Od nogometnog giganta. Poraz od Engleske ni po čemu nije kiks ni podbačaj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

A pogledamo li korak dalje, ni rezultatski nije loš. Jer pobjednik naše skupine u osmini finala ide na drugog iz skupine smrti, u kojoj su Francuska, Portugal, Njemačka i Mađarska. Teško da će taj drugoplasirani biti Mađarska, a Francuzi i Portugalci "vatrenima" su uvjerljivo najgori izbor, jedine reprezentacije s kojima su naši igrali dosta puta i nikad nisu pobijedili. Njemačka nam je daleko od neprolaznog suparnika, ali ipak je Njemačka...

Euro 2020 - Group D - England v Croatia

Drugi iz naše skupine, pak, u osmini finala ide na drugog iz skupine E, u kojoj su Španjolska, Švedska, Poljska i Slovačka. Svi redom puno bolji izbori...

Hrvatska može proći i kao treća, a u tom je slučaju čeka pobjednik skupine B (Belgija, Danska, Rusija, Finska), C (Nizozemska, Austrija, Ukrajina, Sjeverna Makedonija) ili E.

Činjenica 2: Hrvatska je redovito na velikim natjecanjima najbolje u skupini odigrala baš drugu utakmicu. Koju ni jednom nije izgubila.

Euro 2020 - Group D - England v Croatia

Na Euru 1996. razbila je aktualne europske prvake Dance 3-0, na SP-u 1998. pobijedila Japan 1-0 po 35 stupnjeva Celzijevih u Nantesu, na SP-u 2002. srušila Italiju 2-1, na Euru 2004. remizirala s Francuskom 2-2, na SP-u 2006. s Japanom 0-0 uz Srnin promašeni penal, na Euru 2008. iznenadila Njemačku 2-1, a 2012. odigrala 1-1 s kasnijim finalistom Italijom, na SP-u 2014. ostvarila je najveću pobjedu u povijesti na velikim natjecanjima 4-0 protiv Kameruna, a na SP-u 2018. razbila Messijevu Argentinu 3-0.

Jedino natjecanje koje se ne uklapa u tu priču bio je Euro 2016. Ni tada "vatreni" nisu izgubili, ali uz grozne huliganske ispade odigrali su najlošiju utakmicu na tom turniru. Završilo je 2-2, a suparnik je bila baš Češka, koja nas u drugom kolu čeka i u petak.

Euro 2020 - Group D - England v Croatia

Činjenica 3: Ovo je peto veliko natjecanje na kojem sudjeluju 24 momčadi podijeljene u šest skupina i dalje idu četiri najbolja trećeplasirana. Na prethodna četiri događalo se da se u prvom kolu sučele dva najveća favorita skupine - kao što su sad Engleska i Hrvatska - i bez obzira na ishod, redovito su oba prošla skupinu.

Suha statistika, pak, kaže da je u tom sustavu natjecanja više od trećine momčadi prošlo skupinu nakon poraza na otvaranju: njih 12 od 35, što je 34,3 posto.

Štoviše, i po izračunima The Analysta, Hrvatska nakon poraza na startu ima 67,75 posto šanse proći u drugi krug. Englezi čak 99,02 posto, a Česima su šanse veće nakon startne pobjede, 88,79 posto. Škoti imaju mršavih 14,63 posto.

International Friendly - Belgium v Croatia

Tim se sustavom, dakle, igralo na Euru 2016. i na svjetskim prvenstvima 1986., ’90. i ’94. I nakon poraza u prvoj utakmici prolazili su Belgija dvaput, Slovačka, Sjeverna Irska, Bugarska, Italija, Meksiko, Saudijska Arabija, Argentina, Jugoslavija, Španjolska i Engleska.

Dakle, polako i s optimizmom prema Češkoj i Škotskoj. "Vatreni", vjerujemo u vas.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša
LJUBAV NEMA GRANICA

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša

Endrick i njegova djevojka obavezno moraju reći jednom drugom "volim te" u svakoj situaciji. Tu su i neke druge klauzule koje bi se trebale pobrinuti kako će ovom tinejdžeru uvijek prave stvari ostati prioritet
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu