To je to što me zanima!

Hrvati opet "trpaju": Kalinić i Livaja zabili u Europskoj ligi

U pobjedi Intera nad Neftčijem u Bakuu 3-1 važnu ulogu imao je hrvatski napadač Marko Livaja, koji je zabio drugi gol u EL-u. Za U slavlju Dnjipra zabio je Kalinić
Vidi originalni članak

Hrvatski nogometaš Marko Livaja (19) bio je strijelac za Inter koji je s 3-1 kao gost pobijedio azerbajdžanski Neftçi u 2. kolu skupine H Europa lige.

"Nerazzurri" su sjajno odigrali prvo poluvrijeme u Bakuu i riješili ga u svoju korist s 3-0, a Livaja je bio autor posljednjeg pogotka u 42. minuti. Fredy Guarin je ubacio loptu po zemlji u kazneni prostor. Bruno Bertucci ju je želio izbaciti, ali ju je samo nespretno podigao, a Livaja se bacio i glavom je pospremio u mrežu. Za mladog je hrvatskog nogometaša ovo drugi gol u dresu Intera ove sezone - prvi je postigao prije dva tjedna u remiju protiv Rubina.

Prije njega su u četvrtak strijelci za Inter bili Phillippe Coutinho u desetoj i Chukwuma Joel Obi u 30. minuti, a u oba je navrata asistirao spomenuti Guarin ubačajima s desnog krila. Neftçi je u nastavku uspio samo ublažiti poraz preko Nicolasa Canalesa.

- Ovo je bio iznimno važan gol i za mene i za momčad. Sretan sam, ali već sada se svi okrećemo prema derbiju - izjavio je Livaja, aludiravši na gradski dvoboj protiv Milana, koji je na rasporedu u nedjelju.

- Hoću li dobiti priliku zaigrati protiv Milana? Najvažnije je da mi pobijedimo, a za mene će biti u redu i ako ostanem na klupi. Normalno je da će na terenu biti Diego Milito, a ne ja - skromno je poručio Livaja.

Zanimljivo, za Inter je ovo bila šesta službena utakmica u gostima ove sezone i šesta pobjeda, uz gol-razliku 15-1.

U drugoj utakmici skupine Rubin je u Kazanu pobijedio beogradski Partizan s 2-0. Gokdeniz Karadeniz je bio strijelac u 45. minuti, a u trećoj minuti nastavka konačni je rezultat postavio Aleksandr Rjazancev.

U skupini A Anži je na stadionu Lokomotiva u Moskvi svladao švicarske Young Boyse s 2-0. Za oba se pogotka pobrinula najveća zvijezda kluba iz Mahačkale - kamerunski napadač Samuel Eto'o. U 61. minuti je zabio s bijele točke nakon što je Eulogio Zarate igrao rukom u šesnaestercu, a priču je zaključio u 90. minuti.

Pogodak Kalinića, asistencija Strinića

Uz značajan doprinos dvojice hrvatskih reprezentativaca, nogometaši Dnjipra su u Stockholmu svladali AIK s 3-2 u 2. kolu skupine F Europa lige. Nikola Kalinić je bio strijelac jednog gola, a Ivan Strinić asistent.

Dvaput je švedski klub, čija je vrata čuvao Ivan Turina, u četvrtak imao prednost, ali je na koncu ostao praznih džepova. Već u petoj minuti je zabio Helgi Danielsson, da bi pretkraj poluvremena, točnije u 41. minuti, izjednačio Kalinić preciznim udarcem s desetak metara. Međutim, gosti su na odmor ipak otišli sa zaostatkom budući da je u zadnjim sekundama prvog dijela pogodio Henok Goitom.

Nastavak je, ipak, prošao u znaku Dnjipra. U 75. minuti je Strinić nabacio s lijeve strane, a glavom je drugo izjednačenje gostima donio Vitalij Mandzjuk. Osam minuta kasnije Jevhen Seleznjov je osigurao Ukrajincima drugu pobjedu i vodeće mjesto u skupini. Sva trojica hrvatskih nogometaša odradila su cijelu utakmicu.

U drugom ogledu skupine PSV je u Eindhovenu lakoćom pobijedio Napoli s 3-0 tako da obje momčadi sada imaju po tri boda i gledaju u leđa Dnjipru. Gosti su u Nizozemskoj zaigrali u prilično šarenom sastavu (Edinson Cavani je ušao tek u drugom poluvremenu) što su na koncu skupo platili. Jeremain Lens i Dries Mertens su već u prvih 45 minuta donijeli PSV-u veliku prednost, a do kraja ju je dodatno povećao Marcelo.

U skupini D Newcastle je pred svojim navijačima pobijedio Bordeaux s 3-0. Shola Ameobi je u 16. minuti donio prednost “svrakama”, a nespretnom ju je reakcijom u 40. minuti povećao gostujući branič Henrique. Do kraja je za uvjerljivu pobjedu domaćih i četvrti bod u skuipini zabio i Papiss Demba Cisse. Club Brugge je došao do prvih bodova pobjedom nad Maritimom (2-0).

Prve se pobjede u ovosezonskom natjecanju dokopao i norveški Molde koji je na svome terenu s 2-0 bio bolji od Stuttgarta. Krasnim akcijama u drugom poluvremenu momčad koju vodi Ole Gunnar Solskjaer je ostavila favoriziranog suparnika na samo jednom bodu iz dviju utakmica. Strijelci za Norvežane bili su Jo Inge Berget i Daniel Chukwa. U drugoj utakmici skupine E Steaua je u Bukureštu svladala København s 1-0. Jedini je strijelac, i to prilično sretno budući da se lopta odbila od njega u gol, bio Stefan Nikolić u 83. minuti.

Slavlje Udinesea na Anfieldu

Nogometaši Udinesea pobijedili su na Anfieldu domaći Liverpool s 3-2 u ogledu 2. kola A skupine Europa lige.

Jonjo Shelvey, koji je dvama golovima donio pobjedu svojoj momčadi u 1. kolu u gostima kod Young Boysa 5-3, zabio je i svoj treći pogodak u ovome natjecanju za vodstvo Liverpoola nad Udineseom u 23. minuti. Nakon ubacivanja Downinga desnom nogom s desne strane, Shelvey je poentirao glavom. Liverpool je na odmor otišao sa zasluženim vodstvom, ali je talijanska momčad uzvratila u nastavku na pravi način. Na pragu svog 35. rođendana na scenu je stupio sjajni Antonio Di Natale, koji je poentirao već u prvoj minuti nastavka nakon što je izmijenio dupli pas sa Lazzarijem. Bio je to njegov drugi gol u natjecanju.

Menadžer domaćih Brendan Rodgers je u 65. minuti ubacio dvojicu svojih aduta, kapetana Stevena Gerrarda i Luisa Suareza. No, vrlo brzo nakon toga, gosti su zabili još dva gola. U 70. minuti je domaći srednji branič Coates nakon slobodnog udarca gostiju glavom zatresao vlastitu mrežu. Samo dvije minute nakon toga, Di Natale je krasno primirio loptu u kaznenom prostoru Liverpoola pored dvojice domaćih igrača, malo se poigravao i žonglirao s loptom, a onda pravovremeno dodao Pasquealeu koji je prizemnim udarcem izvan kaznenog prostora matirao Reinu.

Festival golova u kratkom razdoblju zaključio je Suarez, koji je u 75. minuti majstorski naciljao iz slobodnog udarca, ali to ''redsima'' nije pomoglo da izbjegnu prvi poraz u skupini.

Branitelj naslova i dvostruki pobjednik u zadnje tri sezone, madridski Atletico, do druge pobjede ove sezone stigao je na svom Vicente Calderonu protiv Viktorije Plzen 1-0, i to zahvaljujući pogotku Cristiana Rodrigueza u trećoj minuti sudačke nadoknade. Atletico je vodeći sa 6 bodova, češka momčad je ostala na tri na drugom mjestu, dok Academica Coimbra i Hapoel Tel Aviv, koji su odigrali 1-1, imaju po jedan bod.

AEL Limassol je iznenađujuće poveo na Velodromeu kod Marseillea golom Ouona u 22. minuti u ogledu 2. kola C skupine, No, domaćini su do kraja postavili stvari na svoje mjesto i slavili s uvjerljivih 5-1 uz dva pogotka Remyja, dok su po jedan zabili Fanni, Mendes i Gignac.

Veliku pobjedu ostvario je Fenerbahçe koji je slavio u Mönchengladbachu kod Borussije 4-2. Domaćini su poveli golom De Jonga u 18. minuti, ali je Fener preokrenuo utakmicu dvama golovima Cristiana, u 25. i 87. minuti, te po jednim Meirelesa u 40. i Kuyta u 71. minuti. Još jedan gol za njemačku momčad zabio je De Camargo u 74. minuti.

Marseille i Fenerbahçe predvode skupinu sa po 4 boda, dok Borussia i AEL imaju po jedan.

Athletic pao u Češkoj, Sporting u Mađarskoj

Nogometaši Lyona stigli su i do druge pobjede u skupini I Europa lige, dok je prošlosezonski finalist ovog natjecanja Athletic Bilbao doživio težak poraz u Češkoj.

Bolja je od Baska s 3-1 bila praška Sparta za koju je svih 90 minuta odigrao hrvatski reprezentativac Manuel Pamić. Tomaš Zapotočny je doveo češke doprvake u vodstvo u 26. minuti, a do poluvremena je prednost domaćih udvostručena nakon što je glavom u 41. minuti zabio Albanac Bekim Balaj. Poslije prekršaja Xabiera Castilla na Vaclavu Kadlecu, Josef Hušbauer je u 56. minuti pogodio s bijele točke za velikih 3-0, a Oscar de Marcos je do kraja samo ublažio poraz Athletica.

Lyon je u utakmici punoj pogodaka i preokreta kao gost svladao izraelski Hapoel iz Kiryat Shmone s 4-3. Domaće je već u sedmoj minuti u vodstvo doveo Shimon Abuhazira, ali Lyon je od 17. do 31. minute zabio tri gola, zahvaljujući Gueidi Fofani, Fabianu Monzonu i Anthonyju Reveillereu, i činilo se da će mirno privesti utakmicu kraju. Hapoel se, međutim, u nastavku u potpunosti vratio u igru pogocima Liora Levija i već spomenutog Abuhatzire koji je bio strijelac s bijele točke. Ipak, u drugoj minuti sudačke nadoknade Fofana je glavom smjestio loptu u domaću mrežu i donio Lyonu sva tri boda. Naš Dejan Lovren je odigrao cijelu utakmicu za francusku momčad na poziciji stopera.

U skupini G lanjski je polufinalist Europa lige, lisabonski Sporting, nokautiran u Mađarskoj. Videoton je slavio s 3-0, a kompletan je posao obavio već u prvih 35 minuta. Strijelci su bili Paulo Vinicius, Filipe Oliveira i Nemanja Nikolić. Za Sporting je svih 90 minuta odradio bivši hrvatski reprezentativac Danijel Pranjić. U drugoj utakimici skupine Basel je kod kuće izvukao bod protiv Genka (2-2) i to nakon što je gubio s 2-0. U posljednjih 20 minuta utakmice Švicarce je s dva pogotka spasio Marco Streller.

Lazio bolji od Maribora, Tottenhamu samo jedan bod

Nogometaši Lazija u Rimu su svladali Maribor s minimalnih 1-0 u 2. kolu J skupine Europa lige…

Iako je pobjeda Rimljana zaslužena, imali su i Mariborčani svoje šanse koje nisu uspjeli iskoristiti. Do pobjede je Lazio stigao zahvaljujući pogotku u 62. minuti. Floccari je vrlo lijepo primio jednu dubinsku loptu, njegov udarac je Handanovič obranio, ali je odbijenu loptu Ederson iz blizine poslao u prazan gol.

U 77. minuti je Vidović zbog prekršaja u svom kaznenom prostoru dobio crveni karton. No, Handanovič je obranio udarac Hernanesa s bijele točke. Iako s igračem manje, Mariborčani su pokušavali doći do izjednačenja, ali u tome nisu uspjeli.

Hrvatski nogometaš Dejan Mezga ušao je u igru u momčadi Maribora u 61. minuti, dok je Zoran Lesjak cijelu utakmicu odgledao s klupe.

U drugoj utakmici ove skupine, Panathinaikos i Tottenham odigrali su 1-1. Gosti su poveli pogotkom glavom kapetana Michaela Dawsona u 35. minuti i činilo se da kontroliraju utakmicu na putu ka prvoj pobjedi. No, Panathinaikosov španjolski napadač Toche je u 77. minuti postavio konačnih 1-1. Tottenham je, tako, ostao samo na dvije pobjede u zadnjih 27 gostujućih utakmica na europskoj sceni u kojima su ''spursi'' primili gol.

Lazio predvodi skupinu s 4 boda, Maribor je ostao na tri, Tottenham je uknjižio dva remija a Panathinaikos osvojio prvi bod.

Stefan Kießling, Bayerov napadač, ušao je u igru na gostovanju kod Rosenborga u K skupini u 75. minuti, a samo minutu nakon toga je bio strijelac pogotka za pobjedu ''apotekara'' 1-0. Metalist je u Harkivu golovima Edmara u 66. minuti i Xaviera u 80. slavio protv bečkog Rapida s 2-0.

Metalist i Bayer imaju po 4 boda, Rosenborg ima bod manje, a posljednji je Rapid bez bodova.

U skupini L je Hannover kao domaćin slavio protiv Levantea s 2-1, iako je dvoboj odlično počeo za španjolsku momčad. Haggui je u svom kaznenom prostoru napravio prekršaj nad Gekasom i dobio crveni karton. Michel je s bijele točke doveo goste u vodstvo u 10. minuti. Hannoverov veznjak Szabolcs Huszti u 21. minuti je iznudio penal, koji je sam i realizirao, te izjednačio rezultat. Didier Ya Konan je u 49. minuti poentirao za pobjedu njemačkog kluba 2-1. Hannover je uputio samo dva udarca u okvir gola na utakmici (Levante 5), no, i to mu je bilo dovoljno za pobjedu.

Helsingborgs je kao domaćin dvama golovima srpskog napadača Nikole Đurđića u 7. i 43. minuti vodio protiv Twentea s 2-0 do 74. minute kada je Bengtsson zabio prvi gol za nizozemsku momčad, a onda je Douglas u 88. minuti postavio konačnih 2-2.

Hannover vodi s 4 boda ispred Levantea s bodom manje. Twente ima dva boda, a Helsinborgs 1.

Europa liga, 2. kolo:

Skupina A

Anži - Young Boys 2-0 (Eto'o 61 - 11m, 90)

Liverpool - Udinese 2-3 (Shelvey 23, Suarez 75 / Di Natale 46, Coates 70 – ag, Pasquale 72)

Redoslijed: 1. Anži 4, 2. Udinese 4, 3. Liverpool 3, 4. Young Boys 0

Skupina B:

Academica Coimbra – Hapoel Tel Aviv 1-1 (Cisse 47 / Damari 90+2)

Atletico Madrid – Viktoria Plzen 1-0 (Rodriguez 90+3)

Redoslijed: 1. Atletico Madrid 6, 2. Viktoria Plzen 3, 3. Academica Coimbra 1, 4. Hapoel Tel Aviv 1

Skupina C:

Marseille – AEL Limassol 5-1 (Fanni 42, Mendes 61, Remy 76, 90+3, Gignac 90 / Ouon 22)

Borussia Mönchengladbach – Fenerbahçe 2-4 (De Jong 18, De Camargo 74 / Cristian 25, 87, Meireles 40, Kuyt 71)

Redoslijed: 1. Marseille 4, 2. Fenerbahçe 4, 3. Borussia Mönchengladbach 1, 4. AEL Limassol 1

Skupina D

Club Brugge - Maritimo 2-0 (Bacca 57, Vleminckx 71)

Newcastle - Bordeaux 3-0 (Ameobi 16, Henrique 40-ag, Cisse 49)

Redoslijed: 1. Newcastle 4, 2. Bordeaux 3, 3. Club Brugge 3, 4. Maritimo 1

Skupina E

Molde - Stuttgart 2-0 (Berget 58, Chukwa 88)

Steaua - København 1-0 (Nikolić 83)

Redoslijed: 1. Steaua 4, 2. Molde 3, 3. København 3, 4. Stuttgart 1

Skupina F

AIK - Dnjipro 2-3 (Danielsson 5, Goitom 45 / Kalinić 41, Mandzjuk 75, Seleznjov 83)

PSV - Napoli 3-0 (Lens 19, Mertens 41, Marcelo 52)

Redoslijed: 1. Dnjipro 6, 2. Napoli 3, 3. PSV 3, 4. AIK 0

Skupina G

Basel - Genk 2-2 (Streller 71 - 11 m, 85 / Vossen 10, 38)

Videoton - Sporting 3-0 (Souza 15, Oliveira 21, Nikolić 35)

Redoslijed: 1. Genk 4, 2. Videoton 3, 3. Basel 2, 4. Sporting 1

Skupina H

Neftҫi - Inter 1-3 (Canales 53 / Coutinho 10, Obi 30, Livaja 42)

Rubin - Partizan 2-0 (Karadeniz 45, Rjazancev 48)

Redoslijed: 1. Inter 4, 2. Rubin 4, 3. Neftçi 1, 4. Partizan 1

Skupina I

Hapoel Kiryat Shmona - Lyon 3-4 (Abuhatzira 7, 66 - 11m, Levi 51 / Fofana 17, 90+2, Monzon 22, Reveillere 31)

Sparta - Athletic Bilbao 3-1 (Zapotočny 26, Balaj 41, Hušbauer 56 - 11m / Marcos 73)

Redoslijed: 1. Lyon 6, 2. Sparta 3, 3. Hapoel 1, 4. Athletic 1

Skupina J:

Lazio – Maribor 1-0 (Ederson 62)

Panathinaikos – Tottenham 1-1 (Toche 77 / Dawson 35)

Redoslijed: 1. Lazio 4, 2. Maribor 3, 3. Tottenham 2, 4. Panathiniakos 1

Skupina K:

Metalist Harkiv – Rapid Beč 2-0 (Edmar 66, Xavier 80)

Rosenborg – Bayer Leverkusen 0-1 (Kießling 76)

Redoslijed: 1. Metalist 4, 2. Bayer Leverkusen 4, 3. Rosenborg 3, 4. Rapid 0

Skupina L:

Hannover – Levante 2-1 (Huszti 21 – 11 m, Konan 49 / Michel 10)

Helsingborgs / Twente 2-2 (Đurđić 7, 43 / Bengtsson 74, Douglas 88)

Redoslijed: 1. Hannover 4, 2. Levante 3, 3. Twente 2, 4. Helsinborgs 1

Idi na 24sata

Komentari 57

  • MarinErak 05.10.2012.

    bolje rečeno hajdukovci kakav bi to hajduk bio da su ti igrači ostali u hajduku i još vukušić,ibričić i rukavina čestitam momci samo tako nastavite!!!!!!!

  • Firefox_1 05.10.2012.

    Wtf. ovaj Livaja igra sve bolje, bravo....

  • pepelefuj 05.10.2012.

    kaliniću jel si baš morao.......

Komentiraj...
Vidi sve komentare