Obavijesti

Sport

Komentari 57

Hrvati opet "trpaju": Kalinić i Livaja zabili u Europskoj ligi

Hrvati opet "trpaju": Kalinić i Livaja zabili u Europskoj ligi
1

U pobjedi Intera nad Neftčijem u Bakuu 3-1 važnu ulogu imao je hrvatski napadač Marko Livaja, koji je zabio drugi gol u EL-u. Za U slavlju Dnjipra zabio je Kalinić

VIDEO

Hrvatski nogometaš Marko Livaja (19) bio je strijelac za Inter koji je s 3-1 kao gost pobijedio azerbajdžanski Neftçi u 2. kolu skupine H Europa lige.

"Nerazzurri" su sjajno odigrali prvo poluvrijeme u Bakuu i riješili ga u svoju korist s 3-0, a Livaja je bio autor posljednjeg pogotka u 42. minuti. Fredy Guarin je ubacio loptu po zemlji u kazneni prostor. Bruno Bertucci ju je želio izbaciti, ali ju je samo nespretno podigao, a Livaja se bacio i glavom je pospremio u mrežu. Za mladog je hrvatskog nogometaša ovo drugi gol u dresu Intera ove sezone - prvi je postigao prije dva tjedna u remiju protiv Rubina.

Prije njega su u četvrtak strijelci za Inter bili Phillippe Coutinho u desetoj i Chukwuma Joel Obi u 30. minuti, a u oba je navrata asistirao spomenuti Guarin ubačajima s desnog krila. Neftçi je u nastavku uspio samo ublažiti poraz preko Nicolasa Canalesa.

- Ovo je bio iznimno važan gol i za mene i za momčad. Sretan sam, ali već sada se svi okrećemo prema derbiju - izjavio je Livaja, aludiravši na gradski dvoboj protiv Milana, koji je na rasporedu u nedjelju.

- Hoću li dobiti priliku zaigrati protiv Milana? Najvažnije je da mi pobijedimo, a za mene će biti u redu i ako ostanem na klupi. Normalno je da će na terenu biti Diego Milito, a ne ja - skromno je poručio Livaja.

Zanimljivo, za Inter je ovo bila šesta službena utakmica u gostima ove sezone i šesta pobjeda, uz gol-razliku 15-1.

U drugoj utakmici skupine Rubin je u Kazanu pobijedio beogradski Partizan s 2-0. Gokdeniz Karadeniz je bio strijelac u 45. minuti, a u trećoj minuti nastavka konačni je rezultat postavio Aleksandr Rjazancev.

U skupini A Anži je na stadionu Lokomotiva u Moskvi svladao švicarske Young Boyse s 2-0. Za oba se pogotka pobrinula najveća zvijezda kluba iz Mahačkale - kamerunski napadač Samuel Eto'o. U 61. minuti je zabio s bijele točke nakon što je Eulogio Zarate igrao rukom u šesnaestercu, a priču je zaključio u 90. minuti.

Pogodak Kalinića, asistencija Strinića

Uz značajan doprinos dvojice hrvatskih reprezentativaca, nogometaši Dnjipra su u Stockholmu svladali AIK s 3-2 u 2. kolu skupine F Europa lige. Nikola Kalinić je bio strijelac jednog gola, a Ivan Strinić asistent.

Dvaput je švedski klub, čija je vrata čuvao Ivan Turina, u četvrtak imao prednost, ali je na koncu ostao praznih džepova. Već u petoj minuti je zabio Helgi Danielsson, da bi pretkraj poluvremena, točnije u 41. minuti, izjednačio Kalinić preciznim udarcem s desetak metara. Međutim, gosti su na odmor ipak otišli sa zaostatkom budući da je u zadnjim sekundama prvog dijela pogodio Henok Goitom.

Nastavak je, ipak, prošao u znaku Dnjipra. U 75. minuti je Strinić nabacio s lijeve strane, a glavom je drugo izjednačenje gostima donio Vitalij Mandzjuk. Osam minuta kasnije Jevhen Seleznjov je osigurao Ukrajincima drugu pobjedu i vodeće mjesto u skupini. Sva trojica hrvatskih nogometaša odradila su cijelu utakmicu.

U drugom ogledu skupine PSV je u Eindhovenu lakoćom pobijedio Napoli s 3-0 tako da obje momčadi sada imaju po tri boda i gledaju u leđa Dnjipru. Gosti su u Nizozemskoj zaigrali u prilično šarenom sastavu (Edinson Cavani je ušao tek u drugom poluvremenu) što su na koncu skupo platili. Jeremain Lens i Dries Mertens su već u prvih 45 minuta donijeli PSV-u veliku prednost, a do kraja ju je dodatno povećao Marcelo.

U skupini D Newcastle je pred svojim navijačima pobijedio Bordeaux s 3-0. Shola Ameobi je u 16. minuti donio prednost “svrakama”, a nespretnom ju je reakcijom u 40. minuti povećao gostujući branič Henrique. Do kraja je za uvjerljivu pobjedu domaćih i četvrti bod u skuipini zabio i Papiss Demba Cisse. Club Brugge je došao do prvih bodova pobjedom nad Maritimom (2-0).

Prve se pobjede u ovosezonskom natjecanju dokopao i norveški Molde koji je na svome terenu s 2-0 bio bolji od Stuttgarta. Krasnim akcijama u drugom poluvremenu momčad koju vodi Ole Gunnar Solskjaer je ostavila favoriziranog suparnika na samo jednom bodu iz dviju utakmica. Strijelci za Norvežane bili su Jo Inge Berget i Daniel Chukwa. U drugoj utakmici skupine E Steaua je u Bukureštu svladala København s 1-0. Jedini je strijelac, i to prilično sretno budući da se lopta odbila od njega u gol, bio Stefan Nikolić u 83. minuti.

Slavlje Udinesea na Anfieldu

Nogometaši Udinesea pobijedili su na Anfieldu domaći Liverpool s 3-2 u ogledu 2. kola A skupine Europa lige.

Jonjo Shelvey, koji je dvama golovima donio pobjedu svojoj momčadi u 1. kolu u gostima kod Young Boysa 5-3, zabio je i svoj treći pogodak u ovome natjecanju za vodstvo Liverpoola nad Udineseom u 23. minuti. Nakon ubacivanja Downinga desnom nogom s desne strane, Shelvey je poentirao glavom. Liverpool je na odmor otišao sa zasluženim vodstvom, ali je talijanska momčad uzvratila u nastavku na pravi način. Na pragu svog 35. rođendana na scenu je stupio sjajni Antonio Di Natale, koji je poentirao već u prvoj minuti nastavka nakon što je izmijenio dupli pas sa Lazzarijem. Bio je to njegov drugi gol u natjecanju.

Menadžer domaćih Brendan Rodgers je u 65. minuti ubacio dvojicu svojih aduta, kapetana Stevena Gerrarda i Luisa Suareza. No, vrlo brzo nakon toga, gosti su zabili još dva gola. U 70. minuti je domaći srednji branič Coates nakon slobodnog udarca gostiju glavom zatresao vlastitu mrežu. Samo dvije minute nakon toga, Di Natale je krasno primirio loptu u kaznenom prostoru Liverpoola pored dvojice domaćih igrača, malo se poigravao i žonglirao s loptom, a onda pravovremeno dodao Pasquealeu koji je prizemnim udarcem izvan kaznenog prostora matirao Reinu.

Festival golova u kratkom razdoblju zaključio je Suarez, koji je u 75. minuti majstorski naciljao iz slobodnog udarca, ali to ''redsima'' nije pomoglo da izbjegnu prvi poraz u skupini.

Branitelj naslova i dvostruki pobjednik u zadnje tri sezone, madridski Atletico, do druge pobjede ove sezone stigao je na svom Vicente Calderonu protiv Viktorije Plzen 1-0, i to zahvaljujući pogotku Cristiana Rodrigueza u trećoj minuti sudačke nadoknade. Atletico je vodeći sa 6 bodova, češka momčad je ostala na tri na drugom mjestu, dok Academica Coimbra i Hapoel Tel Aviv, koji su odigrali 1-1, imaju po jedan bod.

AEL Limassol je iznenađujuće poveo na Velodromeu kod Marseillea golom Ouona u 22. minuti u ogledu 2. kola C skupine, No, domaćini su do kraja postavili stvari na svoje mjesto i slavili s uvjerljivih 5-1 uz dva pogotka Remyja, dok su po jedan zabili Fanni, Mendes i Gignac.

Veliku pobjedu ostvario je Fenerbahçe koji je slavio u Mönchengladbachu kod Borussije 4-2. Domaćini su poveli golom De Jonga u 18. minuti, ali je Fener preokrenuo utakmicu dvama golovima Cristiana, u 25. i 87. minuti, te po jednim Meirelesa u 40. i Kuyta u 71. minuti. Još jedan gol za njemačku momčad zabio je De Camargo u 74. minuti.

Marseille i Fenerbahçe predvode skupinu sa po 4 boda, dok Borussia i AEL imaju po jedan.

Athletic pao u Češkoj, Sporting u Mađarskoj

Nogometaši Lyona stigli su i do druge pobjede u skupini I Europa lige, dok je prošlosezonski finalist ovog natjecanja Athletic Bilbao doživio težak poraz u Češkoj.

Bolja je od Baska s 3-1 bila praška Sparta za koju je svih 90 minuta odigrao hrvatski reprezentativac Manuel Pamić. Tomaš Zapotočny je doveo češke doprvake u vodstvo u 26. minuti, a do poluvremena je prednost domaćih udvostručena nakon što je glavom u 41. minuti zabio Albanac Bekim Balaj. Poslije prekršaja Xabiera Castilla na Vaclavu Kadlecu, Josef Hušbauer je u 56. minuti pogodio s bijele točke za velikih 3-0, a Oscar de Marcos je do kraja samo ublažio poraz Athletica.

Lyon je u utakmici punoj pogodaka i preokreta kao gost svladao izraelski Hapoel iz Kiryat Shmone s 4-3. Domaće je već u sedmoj minuti u vodstvo doveo Shimon Abuhazira, ali Lyon je od 17. do 31. minute zabio tri gola, zahvaljujući Gueidi Fofani, Fabianu Monzonu i Anthonyju Reveillereu, i činilo se da će mirno privesti utakmicu kraju. Hapoel se, međutim, u nastavku u potpunosti vratio u igru pogocima Liora Levija i već spomenutog Abuhatzire koji je bio strijelac s bijele točke. Ipak, u drugoj minuti sudačke nadoknade Fofana je glavom smjestio loptu u domaću mrežu i donio Lyonu sva tri boda. Naš Dejan Lovren je odigrao cijelu utakmicu za francusku momčad na poziciji stopera.

U skupini G lanjski je polufinalist Europa lige, lisabonski Sporting, nokautiran u Mađarskoj. Videoton je slavio s 3-0, a kompletan je posao obavio već u prvih 35 minuta. Strijelci su bili Paulo Vinicius, Filipe Oliveira i Nemanja Nikolić. Za Sporting je svih 90 minuta odradio bivši hrvatski reprezentativac Danijel Pranjić. U drugoj utakimici skupine Basel je kod kuće izvukao bod protiv Genka (2-2) i to nakon što je gubio s 2-0. U posljednjih 20 minuta utakmice Švicarce je s dva pogotka spasio Marco Streller.

Lazio bolji od Maribora, Tottenhamu samo jedan bod

Nogometaši Lazija u Rimu su svladali Maribor s minimalnih 1-0 u 2. kolu J skupine Europa lige…

Iako je pobjeda Rimljana zaslužena, imali su i Mariborčani svoje šanse koje nisu uspjeli iskoristiti. Do pobjede je Lazio stigao zahvaljujući pogotku u 62. minuti. Floccari je vrlo lijepo primio jednu dubinsku loptu, njegov udarac je Handanovič obranio, ali je odbijenu loptu Ederson iz blizine poslao u prazan gol.

U 77. minuti je Vidović zbog prekršaja u svom kaznenom prostoru dobio crveni karton. No, Handanovič je obranio udarac Hernanesa s bijele točke. Iako s igračem manje, Mariborčani su pokušavali doći do izjednačenja, ali u tome nisu uspjeli.

Hrvatski nogometaš Dejan Mezga ušao je u igru u momčadi Maribora u 61. minuti, dok je Zoran Lesjak cijelu utakmicu odgledao s klupe.

U drugoj utakmici ove skupine, Panathinaikos i Tottenham odigrali su 1-1. Gosti su poveli pogotkom glavom kapetana Michaela Dawsona u 35. minuti i činilo se da kontroliraju utakmicu na putu ka prvoj pobjedi. No, Panathinaikosov španjolski napadač Toche je u 77. minuti postavio konačnih 1-1. Tottenham je, tako, ostao samo na dvije pobjede u zadnjih 27 gostujućih utakmica na europskoj sceni u kojima su ''spursi'' primili gol.

Lazio predvodi skupinu s 4 boda, Maribor je ostao na tri, Tottenham je uknjižio dva remija a Panathinaikos osvojio prvi bod.

Stefan Kießling, Bayerov napadač, ušao je u igru na gostovanju kod Rosenborga u K skupini u 75. minuti, a samo minutu nakon toga je bio strijelac pogotka za pobjedu ''apotekara'' 1-0. Metalist je u Harkivu golovima Edmara u 66. minuti i Xaviera u 80. slavio protv bečkog Rapida s 2-0.

Metalist i Bayer imaju po 4 boda, Rosenborg ima bod manje, a posljednji je Rapid bez bodova.

U skupini L je Hannover kao domaćin slavio protiv Levantea s 2-1, iako je dvoboj odlično počeo za španjolsku momčad. Haggui je u svom kaznenom prostoru napravio prekršaj nad Gekasom i dobio crveni karton. Michel je s bijele točke doveo goste u vodstvo u 10. minuti. Hannoverov veznjak Szabolcs Huszti u 21. minuti je iznudio penal, koji je sam i realizirao, te izjednačio rezultat. Didier Ya Konan je u 49. minuti poentirao za pobjedu njemačkog kluba 2-1. Hannover je uputio samo dva udarca u okvir gola na utakmici (Levante 5), no, i to mu je bilo dovoljno za pobjedu.

Helsingborgs je kao domaćin dvama golovima srpskog napadača Nikole Đurđića u 7. i 43. minuti vodio protiv Twentea s 2-0 do 74. minute kada je Bengtsson zabio prvi gol za nizozemsku momčad, a onda je Douglas u 88. minuti postavio konačnih 2-2.

Hannover vodi s 4 boda ispred Levantea s bodom manje. Twente ima dva boda, a Helsinborgs 1.

Europa liga, 2. kolo:

Skupina A

Anži - Young Boys 2-0 (Eto'o 61 - 11m, 90)

Liverpool - Udinese 2-3 (Shelvey 23, Suarez 75 / Di Natale 46, Coates 70 – ag, Pasquale 72)

Redoslijed: 1. Anži 4, 2. Udinese 4, 3. Liverpool 3, 4. Young Boys 0

Skupina B:

Academica Coimbra – Hapoel Tel Aviv 1-1 (Cisse 47 / Damari 90+2)

Atletico Madrid – Viktoria Plzen 1-0 (Rodriguez 90+3)

Redoslijed: 1. Atletico Madrid 6, 2. Viktoria Plzen 3, 3. Academica Coimbra 1, 4. Hapoel Tel Aviv 1

Skupina C:

Marseille – AEL Limassol 5-1 (Fanni 42, Mendes 61, Remy 76, 90+3, Gignac 90 / Ouon 22)

Borussia Mönchengladbach – Fenerbahçe 2-4 (De Jong 18, De Camargo 74 / Cristian 25, 87, Meireles 40, Kuyt 71)

Redoslijed: 1. Marseille 4, 2. Fenerbahçe 4, 3. Borussia Mönchengladbach 1, 4. AEL Limassol 1

Skupina D

Club Brugge - Maritimo 2-0 (Bacca 57, Vleminckx 71)

Newcastle - Bordeaux 3-0 (Ameobi 16, Henrique 40-ag, Cisse 49)

Redoslijed: 1. Newcastle 4, 2. Bordeaux 3, 3. Club Brugge 3, 4. Maritimo 1

Skupina E

Molde - Stuttgart 2-0 (Berget 58, Chukwa 88)

Steaua - København 1-0 (Nikolić 83)

Redoslijed: 1. Steaua 4, 2. Molde 3, 3. København 3, 4. Stuttgart 1

Skupina F

AIK - Dnjipro 2-3 (Danielsson 5, Goitom 45 / Kalinić 41, Mandzjuk 75, Seleznjov 83)

PSV - Napoli 3-0 (Lens 19, Mertens 41, Marcelo 52)

Redoslijed: 1. Dnjipro 6, 2. Napoli 3, 3. PSV 3, 4. AIK 0

Skupina G

Basel - Genk 2-2 (Streller 71 - 11 m, 85 / Vossen 10, 38)

Videoton - Sporting 3-0 (Souza 15, Oliveira 21, Nikolić 35)

Redoslijed: 1. Genk 4, 2. Videoton 3, 3. Basel 2, 4. Sporting 1

Skupina H

Neftҫi - Inter 1-3 (Canales 53 / Coutinho 10, Obi 30, Livaja 42)

Rubin - Partizan 2-0 (Karadeniz 45, Rjazancev 48)

Redoslijed: 1. Inter 4, 2. Rubin 4, 3. Neftçi 1, 4. Partizan 1

Skupina I

Hapoel Kiryat Shmona - Lyon 3-4 (Abuhatzira 7, 66 - 11m, Levi 51 / Fofana 17, 90+2, Monzon 22, Reveillere 31)

Sparta - Athletic Bilbao 3-1 (Zapotočny 26, Balaj 41, Hušbauer 56 - 11m / Marcos 73)

Redoslijed: 1. Lyon 6, 2. Sparta 3, 3. Hapoel 1, 4. Athletic 1

Skupina J:

Lazio – Maribor 1-0 (Ederson 62)

Panathinaikos – Tottenham 1-1 (Toche 77 / Dawson 35)

Redoslijed: 1. Lazio 4, 2. Maribor 3, 3. Tottenham 2, 4. Panathiniakos 1

Skupina K:

Metalist Harkiv – Rapid Beč 2-0 (Edmar 66, Xavier 80)

Rosenborg – Bayer Leverkusen 0-1 (Kießling 76)

Redoslijed: 1. Metalist 4, 2. Bayer Leverkusen 4, 3. Rosenborg 3, 4. Rapid 0

Skupina L:

Hannover – Levante 2-1 (Huszti 21 – 11 m, Konan 49 / Michel 10)

Helsingborgs / Twente 2-2 (Đurđić 7, 43 / Bengtsson 74, Douglas 88)

Redoslijed: 1. Hannover 4, 2. Levante 3, 3. Twente 2, 4. Helsinborgs 1

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!
NOVO LICE

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!

Kao što se već govorilo, kandidat je svojevremeno bio i legendarni hrvatski vaterpolist, a danas državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić, no on više nije u opticaju za spomenutu poziciju