To je to što me zanima!

Dvije strane Biukova transfera: Jakobušićeva priča pala u vodu, Stipe nestaje s karte nogometa?

Hajduk je godinu opet završio s minusom, a u tjedan dana prodao je dvojicu ponajboljih mladih talenata za manje od devet milijuna eura. Klupska strategija opet je na testu
Vidi originalni članak

Fiorentina, Bordeaux, Getafe, Augsburg, Strasbourg. Te je klubove spomenuo menadžer Stipe Biuka (20) Dženis Mujičić u razgovoru za portal Firenze Viola u petak ujutro. Desetak sati poslije stigla je šokantna objava: Stipe je otišao u Los Angeles FC.

Momak od 20 godina, jedan od najperspektivnijih igrača u Hajdukovoj školi, mladi hrvatski reprezentativac, ali i napadač koji je u 66 nastupa za "bile" zabio svega šest golova, od čega ove sezone samo dva.

POGLEDAJTE VIDEO: Perišić na dočeku u Splitu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Često čujem pitanje koliko Hajduku treba godišnje prodaja. Pokazali smo da ne treba ništa - govorio je predsjednik kluba Lukša Jakobušić na skupštini 19. prosinca, a onda je četiri dana poslije pristao na otkup ugovora Marina Ljubičića, za što je austrijski LASK platio 2,4 milijuna eura.

Tjedan dana poslije otišao je i Biuk za šest milijuna eura uz moguća dva kroz bonuse, dok je Hajduk godinu završio s 12,9 milijuna kuna minusa. Pa će novcem od transfera dvojice supertalentiranih igrača pokrpati proračunsku rupu, kao i onim od poskupljenja godišnjeg članstva za 33 posto (sa 100 kuna na 20 eura).

Kratkoročno, Hajduk je izvrsno unovčio Biuka. Veću je odštetu ispregovarao samo za Nikolu Kalinića u Blackburn (sedam milijuna) i Nikolu Vlašića u Everton (10,8 milijuna), ali odlazak dvojice 20-godišnjaka iz momčadi koja ima sedam igrača starijih od 30 godina teško će dobro sjesti navijačima. A i kakvu je poruku poslao tržištu kad takvu dvojicu dragulja prodaje u Austriju i Ameriku?

Klupska je strategija, podsjetimo, nešto drugačija. Prosjek godina prve momčadi trebao bi biti između 24 i 26 godina, a sad je bliže gornjoj granici (25,6).

- Ne znam koja je sad razlika između Dambrauskasa i Karoglana. Kako su rekli da su Dambrauskasa smijenili jer nije forsirao mlade igrače, a sad igra samo jedan mladi igrač, Biuk, koji u većini važnijih utakmica i derbijima nije siguran starter, nego uvijek igraju oni koji su defenzivno discipliniraniji. Slažem se s Igorom Štimcem koji je rekao da Hajduk ima iskusnu, a ne mladu momčad - rekao je nedavno Tomislav Ivković.

S druge strane, pitanje je koliko je to dobar posao za Biuka koji bi mogao nestati s nogometne mape prije Europskog prvenstva do 21 godine u zemlji u kojoj nogomet nije ni izbliza popularan kao američki nogomet, košarka, hokej pa i bejzbol. Gledajući s osobne strane, pak, profitirat će i on i obitelj i riješiti si egzistenciju. Je li u Stipe Biuk dobro odlučio?

Idi na 24sata

Komentari 94

  • 31.12.2022.

    Tko dolazi umjesto Biuka?

  • Nameless 31.12.2022.

    Najveći hrvatski klub ex Jugoslavije nastavlja oduševljavati 👎

  • labud labud 31.12.2022.

    Sretno Stipi,šteta ali mora se prodavati,osigurao si životnu egzistenciju,a Hajduk dobio dobru odštetu

Komentiraj...
Vidi sve komentare