Obavijesti

Sport

Komentari 94

Dvije strane Biukova transfera: Jakobušićeva priča pala u vodu, Stipe nestaje s karte nogometa?

Dvije strane Biukova transfera: Jakobušićeva priča pala u vodu, Stipe nestaje s karte nogometa?

Hajduk je godinu opet završio s minusom, a u tjedan dana prodao je dvojicu ponajboljih mladih talenata za manje od devet milijuna eura. Klupska strategija opet je na testu

VIDEO

Fiorentina, Bordeaux, Getafe, Augsburg, Strasbourg. Te je klubove spomenuo menadžer Stipe Biuka (20) Dženis Mujičić u razgovoru za portal Firenze Viola u petak ujutro. Desetak sati poslije stigla je šokantna objava: Stipe je otišao u Los Angeles FC.

Momak od 20 godina, jedan od najperspektivnijih igrača u Hajdukovoj školi, mladi hrvatski reprezentativac, ali i napadač koji je u 66 nastupa za "bile" zabio svega šest golova, od čega ove sezone samo dva.

POGLEDAJTE VIDEO: Perišić na dočeku u Splitu

Pokretanje videa...

Perišić 00:35

- Često čujem pitanje koliko Hajduku treba godišnje prodaja. Pokazali smo da ne treba ništa - govorio je predsjednik kluba Lukša Jakobušić na skupštini 19. prosinca, a onda je četiri dana poslije pristao na otkup ugovora Marina Ljubičića, za što je austrijski LASK platio 2,4 milijuna eura.

Tjedan dana poslije otišao je i Biuk za šest milijuna eura uz moguća dva kroz bonuse, dok je Hajduk godinu završio s 12,9 milijuna kuna minusa. Pa će novcem od transfera dvojice supertalentiranih igrača pokrpati proračunsku rupu, kao i onim od poskupljenja godišnjeg članstva za 33 posto (sa 100 kuna na 20 eura).

Kratkoročno, Hajduk je izvrsno unovčio Biuka. Veću je odštetu ispregovarao samo za Nikolu Kalinića u Blackburn (sedam milijuna) i Nikolu Vlašića u Everton (10,8 milijuna), ali odlazak dvojice 20-godišnjaka iz momčadi koja ima sedam igrača starijih od 30 godina teško će dobro sjesti navijačima. A i kakvu je poruku poslao tržištu kad takvu dvojicu dragulja prodaje u Austriju i Ameriku?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Stipe (@stipebiuk)

Klupska je strategija, podsjetimo, nešto drugačija. Prosjek godina prve momčadi trebao bi biti između 24 i 26 godina, a sad je bliže gornjoj granici (25,6).

- Ne znam koja je sad razlika između Dambrauskasa i Karoglana. Kako su rekli da su Dambrauskasa smijenili jer nije forsirao mlade igrače, a sad igra samo jedan mladi igrač, Biuk, koji u većini važnijih utakmica i derbijima nije siguran starter, nego uvijek igraju oni koji su defenzivno discipliniraniji. Slažem se s Igorom Štimcem koji je rekao da Hajduk ima iskusnu, a ne mladu momčad - rekao je nedavno Tomislav Ivković.

S druge strane, pitanje je koliko je to dobar posao za Biuka koji bi mogao nestati s nogometne mape prije Europskog prvenstva do 21 godine u zemlji u kojoj nogomet nije ni izbliza popularan kao američki nogomet, košarka, hokej pa i bejzbol. Gledajući s osobne strane, pak, profitirat će i on i obitelj i riješiti si egzistenciju. Je li u Stipe Biuk dobro odlučio?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako ju pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige
ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Evo što treba Rijeci i Dinamu u derbiju da bi osvojili naslov
ŠTO VI MISLITE?

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Evo što treba Rijeci i Dinamu u derbiju da bi osvojili naslov

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici za točno tjedan dana. Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju