To je to što me zanima!

Engleska na Wembleyju srušila Talijane i osigurala vizu za Euro

U skupini H još jedan korak bliže Njemačkoj došle su Danska i Slovenija koje dva kola prije kraja drže vrh ljestvice sa po 19 bodova. Talijani sada prijete Hrvatskoj u doigravanju za EP
Vidi originalni članak

Engleska nogometna reprezentacija deveta je koja je osigurala sudjelovanje na Euru 2024. u Njemačkoj svladavši u utorak na Wembleyju Italiju s 3-1 u reprizi finala posljednjeg Europskog prvenstva odigranog 2021.

U dvoboju 8. kola u kvalifikacijskoj skupini C Talijani su u 15. minuti poveli pogotkom Gianluce Scamacce. No, uslijedio je preokret momčadi pod vodstvom Garetha Southgatea. Harry Kane je u 32. minuti realizirao kazneni udarac za izjednačenje na 1-1. Englezi su poveli u 57. minuti golom Marcusa Rashforda, a konačnih 3-1 svojim je drugim pogotkom na utakmici postavio engleski kapetan Harry Kane u 77. minuti.

U drugoj utakmici u ovoj skupini Ukrajina je istim rezultatom slavila na gostovanju na Malti. Maltežani su poveli pogotkom Mbonga (12), a Ukrajinci su preokrenuli rezultat već do poluvremena autogolom Camenzulija (38) i pogotkom Dovbika (43) iz kaznenog udarca. Konačnih 3-1 postavio je Mudrik (85).

Sa 16 bodova iz šest utakmica Engleska je osigurala plasman na završni turnir koji će sljedeće godine biti igran u Njemačkoj. Ukrajina je s 13 bodova iz sedam nastupa izbila na drugo mjesto, a Italija je treća sa 10 bodova i utakmicom manje od Ukrajine. Ukrajinci će 20. studenog formalno biti domaćini Italija, ali će utakmica biti odigrana na neutralnom terenu, kao i prethodne tri u ovim kvalifikacijama. Pobijedi li Ukrajina, izravno će se kvalificirati. Ukrajincima bod ne jamči drugo mjesto, jer bi Talijani u slučaju istog broja bodova bili bolji zbog pobjede ostvarene u rujnu u Milanu.

U skupini H još jedan korak bliže Njemačkoj došle su Danska i Slovenija koje dva kola prije kraja drže vrh ljestvice sa po 19 bodova, četiri više od trećeplasiranog Kazahstana koji je pobjedom u Helsinkiju (2-1) ostao u igri. Slovenci su s minimalnih 1-0 slavili na gostovanju u Belfastu kod Sjeverne Irske. Gol za nova tri boda momčadi Matjaža Keka postigao je nekadašnji igrač Rijeke Adam Gnezda Čerin već u 5. minuti. Domaćini su od 58. minute ostali s igračem manje, kad je zbog drugog žutog kartona igru morao napustiti veznjak Shea Charles.

Danci su se namučili za tri boda u San Marinu, protiv reprezentacije koja je u prvih sedam kola imala gol-razliku 0-24. Rasmus Hojlund je u 42. minuti pogodio za vodstvo Danaca. Alessandro Golinucci je u 61. minuti postigao prvi gol za San Marino u ovim kvalifikacijama i izjednačio rezultat, ali je Yussuf Poulsen u 70. minuti pogodio za pobjedu Danske. San Marino je tako ostao na jednoj pobjedi u povijesti, osam remija i 192 poraza. Gol protiv Danske bio im je 28 u povijesti.

Slovenija će do kraja kvalifikacija gostovati u Kopenhagenu te u zadnjem kolu ugostiti Kazahstan u utakmici koja bi mogla biti odlučujuća za plasman na Euro. Danci će još gostovati u Sjevernoj Irskoj, a Kazahstanci će biti domaćini San Marinu. Prema sadašnjoj situaciji, u trokutu reprezentacija koja se bore za prva dva mjesta, ona koja ostane na trećem mjestu, trebala bi imati zajamčen nastup u doigravanju kroz plasman u Ligi nacija.

 

Idi na 24sata

Komentari 8

  • universe 18.10.2023.

    Engleska je moćna, uz Francuze su najveći favoriti za osvajanje EP-a.

Komentiraj...
Vidi sve komentare