To je to što me zanima!

'Eriksen opet na terenu? Pitanje je bilo kakve fizičke aktivnosti'

Kako bi odgovorili na pitanje može li Eriksen nastaviti igrati nogomet, trebalo bi sagledati kompletnu kliničku sliku na temelju koje bismo mogli donijeti preciznu dijagnozu, rekao je Andreini
Vidi originalni članak

Daniele Andreini, voditelj kliničkom centra za kardiologiju Monzino Sport, za talijanski list La Gazzetta dello Sport komentirao je što ugradnja defibrilatora znači za danskog nogometaša Christiana Eriksena koji je na utakmici protiv Finske doživio srčani udar. 

POGLEDAJTE VIDEO: Christian Eriksen

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Eriksenu je ugrađen manje invazivan defibrilator, za razliku od klasičnog. Ovakva vrsta uređaja namijenjena je za mlađu populaciju kojoj ne treba pacemaker, ali je isti potreban kako bi se održavali redoviti otkucaji srca. Nije izravno povezan sa srcem, stoga je manji rizik od infekcije - objasnio je Andreini.

Oživljavanje Eriksena trajalo je više od deset minuta te je zahvaljujući nizu sretnih okolnosti koje uključuju vrhunsku reakciju suigrača i medicinskog osoblja na travnjaku danski reprezentativac preživio bez većih posljedica. 

- Implantabilni defibrilator Eriksenu je ugrađen kako se u budućnosti ne bi pojavila onako ozbiljna aritmija kakva se dogodila na terenu. Uređaj se zapravo naziva 'spasonosnim'. Treba čestitati kolegama koji su besprijekorno reagirali u teškim okolnostima na terenu - kazao je Andreini. 

USPJEŠNO OPERIRAN Eriksen izašao iz bolnice: Više nikad neće moći igrati nogomet

U intervjuu za talijanske medije, liječnik je pokušao odgovoriti postoji li mogućnost da Eriksena ponovno vidimo na terenu. 

- Kako bi adekvatno mogli odgovoriti na ovo pitanje, trebali bismo vidjeti cjelovitu kliničku sliku kako bi se utvrdilo što se dogodilo u akutnoj fazi. Na temelju toga bismo mogli donijeti preciznu dijagnozu. U slučaju da se radi o upalnoj bolesti mišićnog sloja srca, miokarditisu, onda bismo mogli reći da je to jedna od 'povoljnijih' dijagnoza za Eriksena. Najbitnije je da može normalno živjeti, a što se tiče povratku nogometa, trebalo bi vrlo oprezno sagledati sve aspekte prije nego što se vrati bavljenju bilo kakve fizičke aktivnosti - zaključio je. 

Podsjetimo, Eriksen je jučer izašao iz bolnice na kućni odmor, a uređaju koji će mu pomoći da živi normalno već smo detaljnije pisali.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Lotta22 20.06.2021.

    Ne igraj se sa životom, Christiane...to nije igra

  • Palmanova 19.06.2021.

    kao nosac vode?

  • 19.06.2021.

    Ako bude forsirao da se vrati sportu, ahhh, onda ga nije ni za žaliti ako otegne. Jedva se izvukao, valjda nije toliko lud.   

Komentiraj...
Vidi sve komentare