To je to što me zanima!

Finale trajalo tek pet minuta, Pau Gasol pregazio i Litavce!

Litva je već poslije pet minuta igre u finalu Eurobasketa u Lilleu bila u zaostatku od dvije znamenke, a Španjolska je poslije 2009. i 2011. uzela treće zlato na EP-ima
Vidi originalni članak

Pau Gasol otvorio je utakmicu blokadom na Jonasu Mačiulisu, što je ostalim Litavcima bio znak da ni ne pokušavaju napraviti ništa iznutra. Kako su prvu tricu pogodili tek u 17. minuti, jednostavno nije postojao put kojim bi mogli do zlata protiv Španjolske. Završilo je 80-63.

Gasol je za početak pustio Sergiju Llullu i Rudyju Fernandezu da riješe probleme u napadu, pa kad je i MVP povezao svojih osam poena zaredom, navijači u zelenom zašutjeli su, a stotinjak španjolskih moglo je početi sa slavljem već poslije tih 19-8 iz prve četvrtine. 

Najviše je u prvom poluvremenu bilo 34-18 za "furiju", prije nego su Mantas Kalnietis, Renaldas Seibutis i Jonas Mačiulis zabili prve litavske trice i smanjili na 41-33 na odmoru. No i kad su u nastavku koliko toliko utišali Gasola, javio se drugi Pau, Ribas, i to tricom i zakucavanjem za 52-35. 

Rudy ovaj put nije glumio

Jedina loša vijest za Španjolsku u tom je trenutku bila ozljeda Fernandeza, kojeg su zvižduci ispratili s terena jer su Litavci i Francuzi s tribina mislili da opet glumi. Ispostavilo se da je ozljeda takva da su liječnici pred kraj treće četvrtine odnijeli šutera u svlačionicu. 

A baš je Victor Claver, koji je ušao umjesto njega, odradio još jednu solidnu sporednu ulogu. Tricom je odveo nove prvake Europe na 60-42 u 30. minuti, pa više nitko nije vjerovao da Litva može do preokreta. 

Gasol nije dostigao sam sebe

Jedino što je u posljednjih deset minuta bilo zanimljivo jest lov Paua Gasola na - Paua Gasola. Naime, prije 12 godina kad je Španjolska u finalu EP-a izgubila od Litve, najbolji strijelac turnira bio je Gasol s 25.8 koševa po utakmici. 

Sad je, s 35 godina na leđima i novih 25 poena u finalu također najbolji strijelac EP-a, tek malo slabiji nego 2003. godine, s 25.6 koševa po utakmici. A imao je još i 12 skokova, četiri asistencije i tri blokade. Čudesno, za potpuno zasluženi standing ovation 27.362 gledatelja na finalu u Lille!

Baš je njegova trica minutu i pol prije kraja bila katalizator za dvije prepoznatljive pjesme s tribina: "Yo soy espanol" i "Campeones!" Treći put na posljednja četiri EP-a, od Poljske 2009. samo se još Francuska 2013. uspjela popeti na vrh. 

Idi na 24sata

Komentari 55

  • ads 21.09.2015.

    ante tomic kopija

  • srđanRS 21.09.2015.

    u finalu španija-litvanija a vi i dalje pričate o srbiji??? ovdje bi mnogi radije izabrali pobjedu nad srbijom umjesto zlata..

  • FREEDOM 21.09.2015.

    ... zasluženo su odnijeli naslov -- sve čestitke Španjolcima ! .. Litva se ispraznila protiv Srbije , taktika tučnjave i pokušaj da se umrtvi košarka ( taktika B. Maljkovića iz vremena Limogesa ( sa Ostrowskim ) iz prijašnjih vremena ) ovdje nije mogla proći, jer je Španjolska za razliku od Srbije u polufinalu namjestila nišanske sprave ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare