To je to što me zanima!

Finska u nevjerici na Vatrene: Bez bodova i dva važna igrača

Finska je vodila sve do 91. minute na Islandu, pa primila dva gola i izgubila. Za Fince su zabijali Pukki i Lod. Hrvatska u Finskoj gostuje u nedjelju u 18 sati
Vidi originalni članak

Zlatno doba finskog nogometa je prošlost. Jari Litmanen i Sami Hyypia davno su objesili kopačke o klin, a nogomet pao na tek peto mjesto po gledanosti - iza hokeja, Formule 1, utrka kočija i tradicionalnog finskog sporta pessapale.

Nikad Finska nije izborila nastup na velikom natjecanju, a teško je povjerovati da će do tog uspjeha doći nakon ovog kvalifikacijskog ciklusa. Pritisak na reprezentaciju ne postoji, no baš zbog toga ovaj protivnik može biti itekako opasan.

- Protiv Finske očekujem puno težu utakmicu nego što je bila ova u Skadru. Bit će to potpuno drukčiji ogled, nadam se da smo sačuvali dovoljno energije - rekao je Andrej Kramarić, koji je protiv Kosova apsolutno opravdao povjerenje izbornika Ante Čačića.

Fantastičnom asistencijom je “otvorio” domaćina, takvi Kramini potezi trebat će nam i u Tampereu.

- Nešto se više pišu moje asistencije nego golovi, ali moram reći da uživam asistirati - kaže Kramarić.

Finska je sinoć gostovala na Islandu i pokazala da nije bezazlena. Vodili su Finci 1-0 i 2-1, vodili su sve do početka sudačke nadoknade, a onda ostali bez svega. Gylfi Sigurdsson pucao je u prečku iz penala u 51. minuti, pogodili su Islanđani i stativu, ali vratilo im se u foto finišu. U 91. zabio je Finnbogason, u 96. Ragnar Sigurdsson. Potrošili su se Finci puno više nego naši igrači.

- Iscrpili smo se i mi, ali u nedjelju idemo po tri boda. Nema sumnje da nas čeka teška utakmica u Finskoj - rekao je Mateo Kovačić.

Nikad nisu bili na velikom natjecanju

Najveću priliku da se plasiraju na veliko natjecanje Finci su propustili u kvalifikacijama za Euro 2008. godine. U momčadi su tad imali Samija Hyppiju u obrani, vezu je držao veliki Jari Litmanen, a u napadu je vrebao Mikael Forssel. Iza sebe su ostavili Belgiju i podijelili treće mjesto u grupi sa Srbijom, ali za tri boda su ostali kratki za premijerni nastup na Euru. Mnogo se promijenilo od tada u finskom nogometu, Litmanen je u međuvremenu dobio kip i o njemu je snimljen film, a nogomet je pao na niske grane. U kvalifikacijama za prošli Euro Finci su u izjednačenoj grupi završili iza Rumunjske, Mađarske i Sj. Irske, ostvarili su tri pobjede, tri remija i četiri poraza.

Glavna zvijezda nove finske reprezentacije i najveća prijetnja Subašiću je napadač Teemu Pukki. Taj je napadač igrao u Španjolskoj i Njemačkoj, a sad nastupa za danski Brondby. U nedjelju, kad Hrvatska gostuje, ne igra se hokejsko prvenstvo, pa će nogomet barem taj dan biti glavni.

Na Hrvatsku bez Pohjanpala i Eremenka

Hrvatska je pred dvije gostujuće utakmice ostala bez dva svoja najbolja nogometaša, Modrića i Rakitića, ali i bez Pjace, Lovrena... No ni Finci nisu bez problema. Pred utakmicu s Islandom ostali su bez dva možda i najbolja igrača koje imaju danas.

Napadač Bayera iz Leverkusena Pohjanpalo ove je sezone u svim ligama petice igrač s najboljim učinkom minuta potrebnih za gol! Čovjek zabija svakih 26 minuta!? No, ozlijeđen je i nije ni pozvan za listopadsku akciju.

Ali pravi je šok uzrokovala poruka koju su u četvrtak, na dan utakmice s Islandom, primili u Finskom nogometnom savezu od Uefe:

- Roman Eremenko suspendiran je na mjesec dana!

Nije precizirano zašto, ali igrač moskovskog CSKA već je ranije bio dovođen u vezu s dopingom.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • listovača 08.10.2016.

    Ako izgube i bod nemaju ama baš nikakvo opravdanje!

  • It's kišing 07.10.2016.

    Kažu da je Ćorluka ozlijeđen, Mitrovića unutra umjesto Čarlija, Pivarić van, na njegovo mjesto Vrsaljko, a desno na mjesto Vrsaljka stavit Jedvaja...

  • GuŠP09 07.10.2016.

    Pivaric na klupu, a umjesto njega Jedvaj

Komentiraj...
Vidi sve komentare