To je to što me zanima!

Genijalni Hawking osmislio je i formulu za osvajanje SP-a...

U srijedu nas je napustio jedan od najvećih znanstevnika našeg doba, Stephen Hawking. Uz borbu s amiotrofičnom lateralnom sklerozom i crnim rupama, našao je vremena i za nogomet...
Vidi originalni članak

Osim po izuzetno simpatičnom karakteru, Stephena Hawkinga pamtit ćemo i po vrlo značajnim doprinosima na području kvantne fizike i razvitku Teorije svega (teorije koja objašnjava sve fizičke aspekte svemira). Međutim, dio svoga vremena posvetio je i proučavanjem mnogo većeg problema, barem za Engleze - kako osvojiti Svjetsko nogometno prvenstvo.

Nakon što je prošlo 48 godina od njihove posljednje i jedine titule, Hawking je u mjesec dana prije prvenstva u Brazilu 2014. došao do formule, koja računa vjerojatnost osvajanja naslova, ali i za izvođenje savršenog penala.

STEPHEN HAWKING Bio je lik u Simpsonima, tješio je čak i fanove One Directiona

Smatrao je nebitnim prisutnost žena ili djevojaka igrača, već je napomenuo da šanse osvajanja ovise o velikom broju psiholoških, fizičkih, političkih i taktičkih varijabli.

- Strašno je komplicirano. Zapravo, u usporedbi s nogometom, mislim da je kvantna fizika prilično jednostavna - rekao je tada Hawking.

Prema njemu, Engleska je tada imala više šanse za pobjedu ako igra u formaciji 4-3-3, a ne 4-4-2, u crvenim dresovima, ispod 500 metara nadmorske visine, a za čak 63 posto vjerojatnost za slavlje raste ako je sudac iz Europe.

- Englezi su kao životinje, bića od navika. Utakmice bliže domu smanjuju negativne utjecaje kulturoloških razlika i jet lag. Bolji smo u umjerenoj klimi i kad susret počinje što bliže tri popodne po lokalnom vremenu.

ODLAZAK VELIKOG GENIJA Hawkingu je ostala neispunjena jedna želja - putovati u svemir

Slavni znanstvenik tvrdio je da, ako igrač puca penal u gornji lijevi ili desni kut, ima 84 posto šanse da zabije. Udarac treba izvesti jako i s punom nogom. Dodao je i da nije važno jesi li ljevak ili dešnjak, ali da plavokosi ili ćelavi igrači lakše dolaze do gola. Upitan o razlozima takvih ishoda rekao je: 

- To ostaje jedna od najvećih neriješenih misterija cjelokupne znanosti.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • komentator__Luka 15.03.2018.

    neymar se sprdao s njim jer mu ovaj nije objasnio ovo za penale :)

  • zebra 27 15.03.2018.

    Hawking je bio misterij i čudo, bolest od koje je bolovao, a bio je genijalac (kao Albert Einsten, Nikola Tesla i sl. u povijesti).. To znanost ne može objasnit.. R.I.P. Hawking, počovao u miru Božjem..

  • Croatian_Football 15.03.2018.

    Imali koja formula u kojoj mi ne primino 3 komada od Estonije??

Komentiraj...
Vidi sve komentare