To je to što me zanima!

Golmani poput vozača u F1: Na utakmici izgube do četiri kg

Za svakih pola kilograma koji izgubi, hokejaški golman mora popiti 500 mililitara tekućine. Treba uzimati sol i magnezij za bolju apsorpciju i paziti na prehranu
Vidi originalni članak

Tijekom hokejaške utakmice golmani u prosjeku izgube i do četiri kilograma. Istraživanja pokazuju da je posao golmana u hokeju jedan od fizički najzahtjevnijih na svijetu. U rangu F1 vozača.

- Golmani moraju jako paziti. Izgube li tri ili četiri kilograma, a to ne nadoknađuju, sposobnosti mu ubrzano padaju. U takvu stanju teško je bilo što obraniti - rekao je Mark Dekanich, golman Medveščaka.

Za svakih izgubljenih pola kilograma, golman mora popiti najmanje 500 mililitara tekućine.

- Tijekom utakmice zato pijem puno vode. Unosim i elektrolite, sol i magnezij, koji pomažu da stanice apsorbiraju potrebnu količinu tekućine - istaknuo je Dekanich, kojeg smo testirali na jednoj utakmici. Budući da se pridržavao svih pravila, izgubio je tek pola kilograma.

- Ako sam izgubio samo pola kilograma znači da sam dobro pazio na sebe. Ali puno ovisi o samoj utakmici, koliko moraš biti aktivan. Nije isto braniti 20 udaraca ili 40. Više se krećeš, pa se više i znojiš, te gubiš i više tekućine. Znao sam često na treninzima izgubiti i više kilograma nego na utakmici. Duže se radi i s kraćim pauzama - istaknuo je golman Medveščaka, koji osim na unošenje potrebnih količina tekućine, jako pazi i na prehranu.

- Važno je nadoknaditi izgubljenu kilažu. Prehrana mora biti izbalansirana - kaže Dekanich.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • strmi007 12.03.2014.

    to je u redu

  • RF 12.03.2014.

    U svakom sportu je tako. Ja znam po sebi, kad se po ljeti hakla. Od 4 do 10 smo na igralištu i nema stajanja.

  • AC.MILAN 12.03.2014.

    a ja bih prije rekao da većina sportaša u ekipnim sportovima koji igraju cijelu utakmicu toliko izgube jer trče i ne staju, rukomet, nogomet, košarka, tenis (pojedinačni), mislim čak i vaterpolo, a pogotovo biciklizam

Komentiraj...
Vidi sve komentare