To je to što me zanima!

Hajduk plaća dugove prošlosti: Kamate na kredit bile su 68%

Zbog neotplaćenog duga na ime kamata Hajduk bi Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka trebao platiti 4,2 milijuna kuna, presudio je Trgovački sud u Splitu
Vidi originalni članak

Hajduk je na Trgovačkom sudu u Splitu izgubio spor protiv Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) kojoj je dužan platiti 4,2 milijuna kuna. Riječ je o kompliciranom postupku, čiji se korijeni vuku u preko 20 godina dugu povijest. Hajduk je sredinom 90-ih godina podigao kredit kod tadašnje Komercijalne banke Zagreb pod nevjerojatnim uvjetima i kamatom od 68% godišnje. Naime, nakon što je Hajduk igrao četvrtfinale Lige prvaka, željeli su i naredne godine ponoviti isto te su digli kredit kod Komercijalne banke kako bi pojačali momčad. No zbog odluke Uefe protiv Panathinaikosa su igrali u Rijeci, nisu se plasirali, a kako su ostali bez prihoda, nisu mogli vratiti kredit pod tako nepovoljnim kamatima.

Kako Hajduk nije vraćao kredit, dug se gomilao, a klub je upadao sve dublje u financijske probleme koje je na koncu riješio preoblikovanjem 2009. godine. U međuvremenu je potraživanja od Komercijalne banke preuzeo DAB i Hajduk se s njima nagodio da se njihova potraživanja pretvore u dionice kluba.

No problem je nastao što su od sklapanja nagodbe do upisa dionica i dalje tekle kamate od 8%, pa je DAB potraživao dodatnih 2,2 milijuna kuna na ime kamata te od rujna 2010. i pokretanja ovrhe i zatezne kamate. Apsurd je da se DAB kao dioničar Hajduka sudio s Hajdukom i tražio da mu isplati kamate koje su u međuvremenu narasle zajedno s glavnicom na spomenutih 4,2 milijuna kuna.

U Hajduku su svjesni da spor postoji, pokušavali su ga riješiti nagodbom ili dokapitalizacijom i to je najizglednija opcija. U međuvremenu je postala opcija da navijači otkupe dionice DAB-a, a pokušao ih je kupiti prije godinu dana Tommy, no Nadzorni odbor DAB-a je odbio ponudu.

Kako će se spor dalje razvijati, teško je predvidjeti, no iz Hajduka nas uvjeravaju kako klubu ne prijeti stečaj te kako će Hajdukov dug DAB-u biti pretvoren dokapitalizacijom u nove dionice, a očekuje se i da navijači nakon otkupa dionica od Tommyja pokušaju napraviti korak dalje i poslati ponudu za dionice DAB-a.

Idi na 24sata

Komentari 56

  • JankoP 04.03.2017.

    Sta je to za njih? Puni su ko brod.

  • bistrijan 04.03.2017.

    odmah ih treba izbaciti u županijsku ligu spl.-dalm.županije,ako ih uopće hočeju

  • NIAGARA HAJDUK 04.03.2017.

    Bar nismo i necemo proglasiti stecaj i prominit ime kao neki.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare