To je to što me zanima!

Prva HNL 92/93.: HAŠK usred sezone mijenjao ime u Croatia

Prva prava sezona HNL-a 1992./1993. pripala je "modrima" koji su usred sezone promijenili ime iz HAŠK-a u Croatiju. Hajduk je privlačio i 50.000 gledatelja...
Vidi originalni članak

Hrvatska nogometna liga ulazi u svoju 25. sezonu. Tom prigodom na portalu 24sata pozabavit ćemo se povijesnim pregledom dosadašnje 24 sezone i izdvojiti najbolje priče u serijalu tekstova "25. sezona HNL-a" . Druga sezona Prve HNL 1992./1993. bila je specifična po promjeni imena najtrofejnijeg hrvatskog kluba iz HAŠK-a u Croatiju te izlasku u Europu .

HAŠK se nije proslavio rezultatom ni imenom u prvoj sezoni Prve hrvatske nogometne lige. Nakon razočaravajućeg petog mjesta pod vodstvom Zdenka Kobeščaka i Vlatka Markovića , na klupu "modrih" po četvrti je put sjeo Miroslav Blažević .

Ćiro je u prvom dijelu sezone, koja je brojala 16 klubova i po prvi se put odigrala uobičajenim rasporedom jesen-proljeće, ostvario deset pobjeda i pet remija u 15 utakmica. Jedan od neodlučenih rezultata bio je u 13. kolu protiv Hajduka na Maksimiru (1-1) kada je utakmicu gledalo 50.000 gledatelja , što je do danas ostao rekord po posjećenosti jedne utakmice u HNL-u.

Na zimu su u Maksimiru stigle promjene. Na želju predsjednika Franje Tuđmana , kojega su građani izabrali netom prije starta sezone, HAŠK je postao Croatia . Navijači su zahtijevali povratak imena Dinamo, no ono se nije vratilo sve do smrti prvog hrvatskog predsjednika.

Ipak, Croatia je prve utakmice pod tim imenom odigrala sjajno. Ćiro je zaredao s osam pobjeda u osam utakmica , a do kraja prvenstva izgubio je tek na gostovanjima kod Hajduka i Rijeke. Na kraju je osvojio prvo prvenstvo Hrvatske s 49 bodova (dva boda za pobjedu, jedan za remi), sedam više od Hajduka i devet od Zagreba.

Najbolji strijelac prvenstva bio je Goran Vlaović za HAŠK/Croatiju u prvoj maksimirskoj sezoni nakon što je stigao iz Osijeka. Zabio je 23 gola, a dodao je devet u Kupu, među kojima i dva u uzvratnoj utakmici finala protiv Hajduka u Maksimiru. No nije bilo dovoljno.

"Bili" su u prvoj utakmici na Poljudu golovima Koznikua, Jeličića i Marija Novakovića slavili 4-1 i na kraju obranili prednost za prvo "Rabuzinovo sunce". Niti dupkom ispunjen stadion u uzvratu s 45.000 gledatelja nije pomogao "modrima" da dostignu zaostatak. Pobijedili su 2-1.

- Novaković nam je zabio četvrti, ključni gol (prvoj utakmici, op.a.). Da to nije bio slučaj, mi bismo danas pobjedom 2-0 osvojili Kup. Ovo neka bude upozorenje onima koji određuju suce da moraju paziti da budu sastavni dio spektakla i objektivne, rezultatski izražene ocjene, a ne da imaju utjecaja na ishod - kazao je tada Ćiro.

Croatia je izborila kvalifikacije Lige prvaka gdje je u drugom pretkolu ispala od Steaue , a Hajduka je u prvom kolu Kupa pobjednika kupova izbacio Ajax .

Kako je HNS odlučio proširiti ligu s 12 na 16 klubova , za sezonu 1992./1993. dva su kluba zavrijedila nastup promocijom iz Druge HNL (Radnik kao prvak te Pazinka s Dadom Pršom i Igorom Pamićem kao doprvak), a Belišće i Segesta dobili su pozivnicu.

Druga sezona HNL-a bila je i najgledanija u povijesti; prosječno je po utakmici bilo 4264 gledatelja ili ukupno 1.006.350 , što je za 236.000 bolje od druge najgledanije sezone 1998./1999. Iz lige nije ispao nitko jer je uslijedilo novo i posljednje proširenje na 18 klubova za sezonu 1993./1994.

HNL 1992./1993.

  • prvak: Croatia Zagreb (HAŠK)
  • osvajač Kupa: Hajduk
  • osvajač Superkupa: Hajduk
  • najbolji strijelac: Goran Vlaović (Croatia Zagreb/ HAŠK) - 23 gola
  • ušli: Radnik, Pazinka, Belišće, Segesta
  • ispao: nitko
Idi na 24sata

Komentari 12

  • Mika75 18.06.2015.

    dINAMOOOOOOOO!!!!

  • deronja 18.06.2015.

    Mjenjaju ime svakoga puta kad su puni dugova , inace bi zarsili u bankrotu.

  • KnezDomagoj 18.06.2015.

    I Cibalia je tada bila jaka, a Ultrasi nikad jači i brojniji.

Komentiraj...
Vidi sve komentare