Obavijesti

Sport

Komentari 12

Prva HNL 92/93.: HAŠK usred sezone mijenjao ime u Croatia

Prva HNL 92/93.: HAŠK usred sezone mijenjao ime u Croatia
3

Prva prava sezona HNL-a 1992./1993. pripala je "modrima" koji su usred sezone promijenili ime iz HAŠK-a u Croatiju. Hajduk je privlačio i 50.000 gledatelja...

VIDEO

Hrvatska nogometna liga ulazi u svoju 25. sezonu. Tom prigodom na portalu 24sata pozabavit ćemo se povijesnim pregledom dosadašnje 24 sezone i izdvojiti najbolje priče u serijalu tekstova "25. sezona HNL-a" . Druga sezona Prve HNL 1992./1993. bila je specifična po promjeni imena najtrofejnijeg hrvatskog kluba iz HAŠK-a u Croatiju te izlasku u Europu .

HAŠK se nije proslavio rezultatom ni imenom u prvoj sezoni Prve hrvatske nogometne lige. Nakon razočaravajućeg petog mjesta pod vodstvom Zdenka Kobeščaka i Vlatka Markovića , na klupu "modrih" po četvrti je put sjeo Miroslav Blažević .

Ćiro je u prvom dijelu sezone, koja je brojala 16 klubova i po prvi se put odigrala uobičajenim rasporedom jesen-proljeće, ostvario deset pobjeda i pet remija u 15 utakmica. Jedan od neodlučenih rezultata bio je u 13. kolu protiv Hajduka na Maksimiru (1-1) kada je utakmicu gledalo 50.000 gledatelja , što je do danas ostao rekord po posjećenosti jedne utakmice u HNL-u.

VIDEO

Na zimu su u Maksimiru stigle promjene. Na želju predsjednika Franje Tuđmana , kojega su građani izabrali netom prije starta sezone, HAŠK je postao Croatia . Navijači su zahtijevali povratak imena Dinamo, no ono se nije vratilo sve do smrti prvog hrvatskog predsjednika.

Ipak, Croatia je prve utakmice pod tim imenom odigrala sjajno. Ćiro je zaredao s osam pobjeda u osam utakmica , a do kraja prvenstva izgubio je tek na gostovanjima kod Hajduka i Rijeke. Na kraju je osvojio prvo prvenstvo Hrvatske s 49 bodova (dva boda za pobjedu, jedan za remi), sedam više od Hajduka i devet od Zagreba.

Najbolji strijelac prvenstva bio je Goran Vlaović za HAŠK/Croatiju u prvoj maksimirskoj sezoni nakon što je stigao iz Osijeka. Zabio je 23 gola, a dodao je devet u Kupu, među kojima i dva u uzvratnoj utakmici finala protiv Hajduka u Maksimiru. No nije bilo dovoljno.

"Bili" su u prvoj utakmici na Poljudu golovima Koznikua, Jeličića i Marija Novakovića slavili 4-1 i na kraju obranili prednost za prvo "Rabuzinovo sunce". Niti dupkom ispunjen stadion u uzvratu s 45.000 gledatelja nije pomogao "modrima" da dostignu zaostatak. Pobijedili su 2-1.

VIDEO

- Novaković nam je zabio četvrti, ključni gol (prvoj utakmici, op.a.). Da to nije bio slučaj, mi bismo danas pobjedom 2-0 osvojili Kup. Ovo neka bude upozorenje onima koji određuju suce da moraju paziti da budu sastavni dio spektakla i objektivne, rezultatski izražene ocjene, a ne da imaju utjecaja na ishod - kazao je tada Ćiro.

Croatia je izborila kvalifikacije Lige prvaka gdje je u drugom pretkolu ispala od Steaue , a Hajduka je u prvom kolu Kupa pobjednika kupova izbacio Ajax .

Kako je HNS odlučio proširiti ligu s 12 na 16 klubova , za sezonu 1992./1993. dva su kluba zavrijedila nastup promocijom iz Druge HNL (Radnik kao prvak te Pazinka s Dadom Pršom i Igorom Pamićem kao doprvak), a Belišće i Segesta dobili su pozivnicu.

Druga sezona HNL-a bila je i najgledanija u povijesti; prosječno je po utakmici bilo 4264 gledatelja ili ukupno 1.006.350 , što je za 236.000 bolje od druge najgledanije sezone 1998./1999. Iz lige nije ispao nitko jer je uslijedilo novo i posljednje proširenje na 18 klubova za sezonu 1993./1994.

HNL 1992./1993.

  • prvak: Croatia Zagreb (HAŠK)
  • osvajač Kupa: Hajduk
  • osvajač Superkupa: Hajduk
  • najbolji strijelac: Goran Vlaović (Croatia Zagreb/ HAŠK) - 23 gola
  • ušli: Radnik, Pazinka, Belišće, Segesta
  • ispao: nitko
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
VIDEO Ovo ima samo kod nas: Jednog od najboljih relijaša 'žicao' cigaretu nakon utrke?!
MORATE POGLEDATI

VIDEO Ovo ima samo kod nas: Jednog od najboljih relijaša 'žicao' cigaretu nakon utrke?!

Cijeli događaj je prošao bez incidenata, a novi predsjednik HAKS-a rekao je kako ćemo WRC u Hrvatskoj gledati i iduće tri godine. Odlična je to vijest za navijače