To je to što me zanima!

HNS poziva na mir: Emocije su velike, ali ovo šteti nogometu...

'Nije potrebno dizanje tenzija niti isticanje suđenja u prvi plan jer time ne činimo uslugu mladim igračima i nogometu. Samo zajedničkim radom u interesu hrvatskog nogometa možemo i dalje postizati svjetske rezultate'
Vidi originalni članak

O onome što se događalo tijekom i nakon utakmice finala Hrvatskog nogometnog kupa pionira Hajduka i Osijeka već se danima priča o javnosti. Hajduk se pobunio zbog suđenja, sudac je krenuo u obračun s jednim mladim igračem, a s tribina se čulo huškanje dječaka i povici pout onoga 'Udri suca'. Problemi splitskog kluba i HNS-a koji se vuku već godinama sada su se prelomili preko leđa djece od 14 godina.

SUKOB HNS-A I HAJDUKA Dosta je bilo: Ne koristite djecu za vaše sukobe i probleme...

Sada se o svemu oglasio i HNS priopćenjem na svojoj službenoj stranici. Prenosimo ga u cijelosti:

Hrvatski nogometni savez poziva sve aktere u hrvatskom nogometu da rješavanju bilo koje situacije pristupe na dobronamjeran, konstruktivan i pozitivan način.

Nogomet je najpopularniji sport na svijetu, između ostaloga i zbog velikih emocija koje izaziva. Kao što je lijepo pobjeđivati, tako je teško izgubiti. Razumljive su, stoga, suze mladih nogometaša Hajduka nakon poraza od Osijeka u finalu Kupa za pionire, kao što su bile razumljive i suze hrvatskih A reprezentativaca nakon poraza u finalu Svjetskog prvenstva. K tomu, svi koji smo roditelji posebno smo osjetljivi na svoju djecu te smo ponosni na njihove uspjehe.

Međutim, duboko vjerujemo da nije potrebno dizanje tenzija niti isticanje suđenja u prvi plan jer time ne činimo uslugu mladim nogometašima i nogometu općenito.

Hrvatski nogometni savez otvoren je svakom klubu da kroz demokratske forume Saveza daje svoje primjedbe odnosno prijedloge za poboljšanje bilo kojeg područja djelovanja HNS-a.

Aktualno rukovodstvo Saveza kontinuirano poziva na dijalog i komunikaciju kao jedini put za kvalitetan odnos te će na tomu i dalje inzistirati. Samo zajedničkim radom u interesu hrvatskog nogometa možemo i dalje postizati svjetske rezultate.

Činjenica da je HNS regionalni lider u projektu uvođenja VAR-a dovoljno svjedoči da je Savez posvećen napretku u tom segmentu svog djelovanja. Međutim, ne smatramo da je verbalni napad na bilo kojeg suca pojedinačno pravi put za napredak jer se time vrši strahovit pritisak na suce koji moraju biti neovisni, te se pritom u javnosti kreira loša slika o hrvatskom nogometu.

Vjerujemo da to vrijedi čak i u slučaju kada su odluke pogrešne jer svaki sudac griješi (i za to odgovara), a posebno u ovom slučaju gdje su neovisni stručnjaci potvrdili opravdanost sučevih odluka.

Hrvatski nogometni savez apsolutno je posvećen uspostavljanju dijaloga te dobronamjernom, konstruktivnom i kvalitetnom odnosu sa svakim klubom u Hrvatskoj. Istome se nadamo zauzvrat.

Idi na 24sata

Komentari 35

  • domovina 24.05.2019.

    Bože moj dragi pa što se dogaša sa tim Hajdukom, meni ga je iskreno žao, neka im dragi Bog pomogne !

  • kakogod 24.05.2019.

    Digla se halabuka oko finala kupa za pionire, izvještavali smo o svemu tome skupa temeljito, a nije dugo trebalo čekati na valjda sedamdeset i sedmu ofenzivu iz medija bliskih vladajućoj garnituri. Nogometa ili politike? U ovoj zemlji – sasvim svejedno. Može se tako opet pročitati kako Hajduk opet kmeči oko nevažnih stvari, a prešućuju se notorne činjenice. Prešućuje se tako činjenica da je Hajduk marginaliziran u hrvatskom nogometu, a da se protiv modela upravljanja i transparentnosti koju traži Hajduk vodi baš pravi pravcati specijalni rat. I od ničega se tu ne preže, tako da ostaje uporno ponavljati određene činjenice, koje se u Hrvatskoj, takvoj kakva jest uzima zdravo za gotovo, i nije čudno kad tu nešto ne valja, nego je čudno kad netko na to upozorava. Podsjeća nas to sve skupa poprilično na onaj narativ “tko nas, bre zavadi”.

  • kakogod 24.05.2019.

    Idemo analizirati to priopćenje – pasus po pasus, pa da vidimo gdje će nas odvesti. U prvom dijelu priopćenja spominju se dječje suze, piše se o razumijevanju za roditelje koji su osjetljivi na svoju djecu, a u svemu tome se povezuju suze odraslih multimilijunaša koji su izgubili utakmicu od boljih od sebe sa suzama djece koja nisu plakala zbog poraza, nego zbog odnosa prema njima od strane onih koji bi ih trebali štititi. Dakle, prvi pasus u priopćenju – povezivanje dvije nespojive stvari i izvrtanje teza. Idemo dalje – u drugom pasusu se kaže kako „nije potrebno dizanje tenzija niti isticanje suđenja u prvi plan jer time ne činimo uslugu mladim nogometašima i nogometu općenito.“ Ozbiljno? Ok, hoćemo li spomenuti možda sve one nepravde i švedske zločince koje je HNS stavljao u prvi plan kad mu je to odgovaralo? Ili ćemo se jednostavno pozabaviti činjenicom da je suđenje jedna od rijetkih stvari za koje je nogometni savez direktno zadužen u nogometnoj utakmici? A kakvo je to suđenje i kakva je to sudačka organizacija najbolje su ocijenili pravosudni organi ove zemlje, a i UEFA i FIFA, koja hrvatske suce drži na pristojnoj udaljenosti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare