Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
85 komentara

Dosta je bilo: Ne koristite djecu za vaše sukobe i probleme...

Problemi HNS-a i Hajduka traju cijelo desetljeće, a sad se lome i preko leđa onih najnevinijih, djece. Nećete, gospodo, djeca nisu vaše oružje i nemojte njima manipulirati

Foto: Instagram
85 komentara

Sve ono što se događalo tijekom i nakon utakmice pionira Hajduka i Osijeka najbolja je potvrda koliko su hrvatski nogomet i cijelo društvo bremeniti problemima. Bio je to slijed potpuno neshvatljivih događaja, istupa i priopćenja, nakon kojih se čovjek ne može ne zapitati je li stvarno moguće da se to dogodilo nakon utakmice pionira, pa makar bila i finalna utakmica Kupa.

Zar smo se stvarno doveli u situaciju da gomile problema hrvatskog nogometa i društva rješavamo preko leđa djece, koja na početku svojih karijera moraju plakati zbog nepravdi, gledati kako im se sudac unosi u lice i prijeti im nakon utakmice, a njihovi roditelji s tribina prijete tom istom sucu i pozivaju na njegov linč?

Slavonski Brod: Finale kupa pionira između Osijeka i Hajduka FINALE KUPA PIONIRA Pogledajte video: Zbog ovih su se situacija pobunili hajdukovci

Zapitajmo se koliko i kako ta djeca shvaćaju poruke neprimjerenih sadržaja koje pišu djelatnici kluba, kako iščitavaju priopćenja kluba, na koncu, kako na njih utječe doček navijača. Je li to sve skupa ipak malo previše za djecu na pragu puberteta, mogu li ona sve uopće shvatiti na pravi način i postaviti u realne okvire te ujutro normalno krenuti u školu sa svojim vršnjacima?

Svi smo skupa, kako oni na tribinama, tako i mi ostali ispred malih ekrana ili kompjutera, svjedočili scenama i izljevima najnižih strasti a da se nitko nije zapitao kako to utječe na djecu u čiju se zaštitu stalo. Zaboravlja se da se radi o djeci staroj 13-14 godina, koja još uvijek nemaju do kraja formirana mišljenja i stavove, i koja se teško nose sa samim odrastanjem, a kamo li još i s onim što im se događalo u Slavonskom Brodu te po povratku kući u Split.

VIŠE OD TISUĆU NJIH Doček na Poljudu: Torcida je dočekala Hajdukove pionire...

Moraju li djeca doista slušati povike roditelja, onih koji bi im prvi trebali biti primjer, “udri ga, razbij ga”, dok im se sudac, koji bi trebao biti moralna vertikala i pedagog, unosi u lice? Budimo realni, svjedočili smo svih ovih godina i puno skandaloznijim stvarima kada je u pitanju hrvatski nogomet, pa i puno neprimjerenijim reakcijama na te nepravde, no nikad, baš nikad se to nije prelamalo i rješavalo preko leđa djece. Problemi koji opterećuju odnose u hrvatskom nogometu nisu od jučer, i neće ih riješiti ni srebro iz Rusije, ni dva sastanka dobronamjernih s obje strane stola, pa ni utakmica reprezentacije na Poljudu.

Potrebni su i dublji rezovi, i korjenite kadrovske promjene kako bi se izgradili davno srušeni mostovi i uspostavio pravedniji sustav. Trebat će u tom procesu i puno umijeća, i puno kompromisa, ali sve skupa mora se odvijati daleko od utakmica djece, jer baš ništa ne opravdava njihovo sudjelovanje u tom procesu.

POBJESNIO JE SUDAC Čemu sve ovo!? Pa kakvo je to ponašanje na utakmici pionira

Problemi koji su stvarani desetljećima rješavaju se preko leđa djece, a to vam, draga gospodo, ne možemo i nećemo dopustiti. Djeca su svetinja i svoje probleme nećete rješavati na taj način da oni najneviniji, a to su djeca, u suzama napuštaju travnjake. Sjednite, razgovarajte, jer ovo nema nikakvog smisla. Djeca, čiji je jedini posao da se igraju, postala su vaši taoci. Dosta je.

Foto: Instagram


Dragi roditelji i navijači,

vaš posao je da dođete na tribinu i navijate za svoje dijete, respektirajući druge roditelje i drugu djecu. Vaš posao nije da s tribina vičete djetetu: ‘Udri suca, razbij ga!’, kao na utakmici pionira Hajduka i Osijeka

Dragi treneri, 

vaš posao je da, osim što učite djecu taktici, tehnici i ostalim tajnama nogometa, budete pedagozi. Odnosno, da im objasnite što je fair-play i zašto moraju paziti kako se ponašaju prema sucu, suparnicima...

Dragi suci, 

osim što sudite, vadite kartone, označavate prekide igre, kornere i prekršaje, vaš posao je i da budete pedagozi na terenu. Da djecu ne kažnjavate do te mjere da u suzama odu s terena...

Dragi HNS i Hajduk, 

ovo nema nikakvog smisla. Ne mogu se problemi stvarani desetljećima rješavati preko leđa djece od 14 godina. Sjednite za stol, razgovarajte, nemojte da djeca, čiji je posao da se igraju, budu vaši taoci.

 

Naši partneri pišu
Message