To je to što me zanima!

Hrvatska otvara protiv Grčke, a debitirat će vatepolski VAR

Ako u prvom nastupu svladamo Grčku, suparnik u borbi za finale bit će nam bolji iz ogleda Španjolske i Srbije. Hrvatska brani titulu osvojenu lani u Rijeci, a novost je uvođenje VMS-a, nešto kao VAR u nogometu
Vidi originalni članak

Hrvatska, Crna Gora, Grčka, Italija, Mađarska, Rusija, Srbija i Španjolska od 5. do 7. travnja za zagrebačkom bazenu Mladosti bore se za titulu pobjednika Europa kupa, natjecanja koje je Hrvatska osvojila prošle godine u Rijeci.

Na Mladosti će prvi put vaterpolski suci koristiti VMS (Video Monitoring System), nešto kao VAR u nogometu, a preko njega će na ponovljenoj snimci moći utvrditi je li lopta prešla gol liniju i je počinjen grub prekršaj koji se sankcionira isključenjem.

Hrvatska prvu utakmicu igra protiv Grčke u petak 5. travnja u 20.15 sati. 

- Ključno je dobiti Grke jer ako to ne uspijemo, morat ćemo se zadovoljiti borbom za poredak od petog do osmog mjesta te tako izgubiti i mogućnost plasmana na završni turnir Svjetske lige - govori  izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak.

Vraćam se Zagrebe tebi

Grčka je iza ugla, a problemi su već dohvatili Tucakovu momčad.

- Naš prvi golman Marko Bijač imao je posljednjih dana temperaturu, ali će se i on i Loren Fatović, koji je zadobio povredu oka na posljednjem sparing treningu s reprezentacijom Crne Gore, sigurno naći na popisu 13 igrača koji će biti u u zapisniku utakmice protiv Grčke, a koja će dvojica ispasti dozvolite da to prvo priopćim reprezentativcima - rekao je Tucak. 

Grčke reprezentativce dobro poznaje kapetan Hrvatske Andro Bušlje koji posljednijih godina igra za aktualnog prvaka Europe, grčki Olympiacos. 

- Najveća prednost Grka je njihova uigranost jer većinu reprezentacije sačinjavaju moji suigrači iz Olympiacosa, ali ukoliko mi ozbiljno uđemo u utakmicu  mislim da možemo pobijediti jer smo objektivno kvalitetnija reprezentacija - kaže Bušlje koji smatra da nova pravila koja će se po prvi put primijeniti na turniru u Zagrebu ne bi trebala biti presudna.

Izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza Perica Bukić zadovoljan je što je Zagreb domaćin osam ponajboljih europskih, a to znači i svjetskih vaterpolskih reprezentacija.

- Posljednji put smo bili domaćini velikog vaterpolskog događaja u Zagrebu 2010. godine kada smo osvojili titulu prvaka Europe, a uvjeren sam da uz podršku navijača po drugi put možemo osvojiti i naslov pobjednika Europa kupa - rekao je Bukić koji te najavio da će se u okviru Europa kupa u nedjelju u podne održati i ždrijeb za Svjetsko prvenstvo koje se iduće godine igra u Južnoj Koreji.

Premijera novih pravila

  • drugi napad nakon isključenja i kornera neće više trajati 30 nego 20 sekundi, a izvođač kornera više ne mora dodavati loptu suigraču, nego može krenuti u akciju ili tući na gol
  • odsad će se izvan šest metara iz slobodnog udarca moći izravno tući na gol, izmjene će s moći obaviti na bilo kojem dijelu terena
  • svaki prekršaj s leđa unutar šest metara nad igračem koji ima loptu te pokušava pucati sankcionirat će se petercem
  • golman smije krenuti u napad, preplivati u drugi dio bazena i zabiti gol
  • suci će biti opremljeni audio-tehnologijom (slušalice i mikrofoni), uvodi se VMS (Video Monitoring System - za utvrđivanje je li lopta prešla gol liniju i je li počinjen grub prekršaj koji se sankcionira isključenjem)

- Ovo je prijelazno razdoblje i mi sigurno idemo u primjenu novih pravila ali smo mi u europskom udruženju odlučili da sva natjecanja koja smo započeli po starim pravilima po njima i završimo, a da nova pravila primjenjujemo od početka budućih natjecanja", kazao je Lonzi koji je uvjeren da će nova pravila u mnogome pridonijeti dinamičnosti vaterpola.

Raspored Europa kupa

U četvrtfinalu u petak igrat će Mađarska - Crna Gora (15 sati), Španjolska - Srbija (16.45), Italija - Rusija (18.30) i Hrvatska - Grčka (20.15). Polufinala i utakmice za razigravanje poraženih na rasporedu su u subotu, a finale te utakmice za poredak u nedjelju.

Ako u prvom nastupu svladaju Grčku, suparnik izabranicima Ivice Tucaka u borbi za finale bit će bolji iz ogleda Španjolske i Srbije.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • tomislavk59 04.04.2019.

    Posto se SP igrati u Juznoj Koreji kolika je vremenska razlika u odnosu na nas? Dal ce u nas biti utakmice jutri, danom ili noci mozda?

  • jakse 04.04.2019.

    Koji je smisao da golman smije krenuti u napad, preplivati u drugi dio bazena ? Možda kad su zadnje sekunde utakmice.

  • Armin van Buuren 04.04.2019.

    Nisu im loše ove neke izmjene...kako bi se popularizirao vaterpolo nema druge nego raditi na nekim preinakama,a FINA i LEN u prošlosti nisu bili previše bistri u svojim odlukama...

Komentiraj...
Vidi sve komentare