To je to što me zanima!

Hrvatski sport već deset godina bez Matije Ljubeka

Ubijen je prije 10 godina ispred svoje kuće u Valpovu. Osvajač prvih odličja za jugoslavensku vrstu, zablistao je u Montrealu 1976. i Los Angelesu 1984.
Vidi originalni članak

Na današnji dan prije točno deset godina prekinut je životni put legende hrvatskog sporta, Matije Ljubeka. Najuspješniji hrvatski olimpijac, osvajač čak dvije zlatne olimpijske, jedne srebrne i brončane medalje u kajaku i kanuu na mirnim vodama skončao je pod dva hica iz puške sumanutog Marka Varžića. U istoj večeri stradao je i njegov šogor, a sve zbog nerješenih imovinsko pravnih odnosa u obitelji.

Jedan od najboljih kanuista svog vremena i osvajač prvih odličja za jugoslavensku vrstu, zablistao je na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. i Los Angelesu 1984. godine. Svoje prve igre začinio je zlatom na 1 000 metara i broncom na 500 metara u kanuu jednokleku. U Moskvi 1980. je odvozio bez medalje, dok je u SAD-u u dvokleku s Mirkom Nišovićem doveslao do zlatne i srebrne medalju. Na svjetskim prvenstvima u kajaku jednokleku osvojo je 4 medalje, a u kajak dvokleku sa Nišovićem šest medalja. U Mechelenu (Belgija) je 1985. održano SP na kojem je ovaj dvojac uzeo zlato na 10.000 metara, te broncu na 1.000 metara. Svoje četvrte i posljednje OI odvezao je na kraju karijere, 1988. u Seulu.

Djetinjstvo ispunjeno sportom

Matija Ljubek rođen je 22. studenog 1953. godine u Belišću. Kao dječak bavio se nogometom i atletikom, te dizanjem utega, dok je svoj životni put odlučio nastaviti na vodi. Belišće ima dugu tradiciju kajakaškog sport, a Ljubek je zasigurno najbriljantniji izdanak. U berbu medalja krenuo je s 21 godinom.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare