To je to što me zanima!

Islanđani nisu zaboravili: Hej, Ronaldo, možemo sad slaviti?

Island slavi najveći uspjeh u svojoj nogometnoj povijesti, četvrtfinale Eura koji su izborili izbacivši Englesku. Islanđani nisu zaboravili ni na podcjenjivačke izjave Cristiana Ronalda
Vidi originalni članak

Island je poslao Englesku kući i priredio jedno od najvećih iznenađenja u povijesti europskih prvenstava. Pobjeda debitanta na Euru i prolazak u četvrtfinale pothvat je vrijedan divljenja jer radi se o populacijom najmanjom državi sudioniku Eura u povijesti u kojoj je pomoćni trener zubar, napadač radi na benzisnkoj pumpi, a jedan od veznjaka inače ne igra tijekom lipnja i srpnja jer radi kao farmer.

Da, to je Island, čudo Europskog prvenstva, momčad koja je izbacila engleske zvijezdice. Brutalni otočki mediji izvrijeđali su igrače i izbornika Roya Hodgsona i usporedili ispadanje svoje reprezentacije s blamažom iz Belo Horizontea 1950. godine, kad je SAD izbacio Englesku sa SP-a.

Islanđani su do 1950. godine nogomet igrali na šljunku od vulkanske lave, do 1990. godine profesionalni nogomet nije ni postojao, a tek 2002. godine počeli su ulagati u infrastrukturu. Prije dvije godine Islanđani su bili blizu plasmana na SP, no tada ih je zaustavila Hrvatska da bi nastup na Euru u Francuskoj izborili preko skupine u kojoj su bili Nizozemska, Turska i Češka.

Prava euforija vlada na Islandu gdje mediji pišu hvalospjeve o svojim junacima.  

"Kakav dan za islandski nogomet i naš narod", piše jedan od vodećih dnevnika "Fréttabladid" i u tekstu dodaje kako ova pobjeda nije samo za igrače, već za sve Islanđane, a vrijednost tog trenutka je neprocjenjiva.

Na naslovnici Iceland reviewa piše: "Bajka se nastavlja", a nisu Islanđani zaboravili ni na podcjenjivačke izjave Cristiana Ronalda nakon remija Portugala i Islanda.

Tada je Ronaldo ismijao islandske igrače jer su se usudili slaviti povijesni bod.

- Neka slave, ali meni je to smiješno. Kad sam ih vidio kako skaču nakon utakmice, mislio sam da su osvojili Euro. Tako slave, a neće postići ništa. To je mentalitet malih - ispalio je Portugalac, a izjave su mu se vratile ravno u glavu.

- Ronaldo, smijemo li sada slaviti? - pitaju se Islanđani...

Idi na 24sata

Komentari 103

  • Radojka_1 29.06.2016.

    Već trideset godina govorim da su vrlo male razlike u kvaliteti između milijunski vrijednih igrača, i onih koji igraju u najnižim ligama hrvatske. Naravno...talenat im je otprilike isti, a ono što čini razliku su neke druge okolnosti. Ponekad upornost, veza, menadžer, mito, slučaj,....ma ima toga. I drago mi je kad dođe netko ovako, poput Islanda, i demonstrira ono što govorim.

  • zirafa0099 29.06.2016.

    Ma na svakom prvenstvu se pojavi neka momcad koja iznanadi, posreci im se, kao sto se nama posrecilo 1998. Ali zapravo, te momcadi vride samo tad kad im se posreci. Hrvatska je kao opasna reprezentacija, a nasi igraci vec mirno spavaju u Kroejša :) Island je showman ovog prvenstva, Ronaldo vridi uvik :)

  • Erazmo 28.06.2016.

    Nacija od 330.000 stanovnika, odbili ući u EU, najurili MMF, bankare pozatvarali, u 2 dana na ulici smijenili premijera, a sad i u četvrtfinalu.... Velika nacija s mozgom i jajima!

Komentiraj...
Vidi sve komentare