To je to što me zanima!

Island u našim srcima: 'U taj narod se stvarno lako zaljubiti'

BIZARNOST U zemlji gdje ne postoje ni mravi ni komarci najbolji strijelac prve lige je hrvatski nogometaš Hrvoje Tokić koji nam je prenio djelić atmosfere s Islanda...
Vidi originalni članak

Ma sve i da završim jednog dana u Realu, Islanđane ću pamtiti cijeli život. Tako poštene ljude niste nigdje vidjeli.

Tako nam je Hrvoje Tokić predstavio naciju koja je najveća senzacija Europskog prvenstva u Francuskoj. Svi pričaju o Islandu, pa i naš bivši mladi reprezentativac, koji je 26. rođendan proslavio kao najbolji strijelac islandske lige.

- U mojem gradu Ólafsvíku ima 1500 ljudi. Sad na cesti sretnem samo suigrače, svi ostali Islanđani su već u Francuskoj - smije se Tokić, koji živi i igra u zemlji u kojoj, premda nema nikakvog znanstvenog objašnjenja za to, ne postoje ni komarci ni mravi.

Island ima više vulkana nego što ima profesionalnih nogometaša. Planina s vulkanskom aktivnošću je 126, a islandskih nogometnih profesionalaca je 120. Island ima i više ovaca nego stanovnika. Ovaca je više od 600.000, a stanovnika 323.000.

- Prve utakmice gledali su na trgu u Reykjavíku. Ali sad dolazi i desetak tisuća ljudi, pa su preselili veliki ekran na jedan brežuljak. Nešto slično kao na onom brdu u Wimbledonu - rekao je Mario Tadejević (26), član Fjölnira.

S njim je u klubu još i Igor Jugović (27), a Tonči Radovniković (27) nosi dres Fylkira.

- Na prvoj utakmici zabio sam škaricama, odmah su me prihvatili kao svoga u Ólafsvíku. Ako krenem pola sata prije treninga u trgovinu, sigurno ću zakasniti jer svi žele porazgovarati - priča Tokić, nekadašnji član Hajduka, Zadra, Vinogradara...

- Ovo mi je drugi dom. Odmah sam zaljubio u ovaj narod - kaže Tokić.

S rastom reprezentacije, cijelo vrijeme raste i islandsko prvenstvo, koje se igra preko ljeta.

- Strašno je koliko se sve diglo. Prije utakmice nam kamere ulaze u svlačionice, na teren izlazite s djecom, a tribine su uvijek pune, čak i kad igramo radnim danom. Ne možete vjerovati koliko je napredovao nogomet ovdje - u dahu je izgovorio Tokić.

Radni dan nekad je problem i za igrače. U slabijim momčadima oni paralelno rade i ‘obične’ poslove, mlađi igrači su mahom studenti, a i treneri imaju druge poslove. No u gornjoj polovici nema takvih problema.

- Dobro se zarađuje na Islandu. Čak i uspijete ostaviti koji euro sa strane - kaže Mario Tadejević, a Tokić ima samo jednu zamjerku.

- Nije hladno, ali vjetar stalno puše.

Neki islandski nogometaši nakon Eura u posvetit će se i drugim stvarima osim nogometa. Pomoćnik izbornika Heimir Hallgrimsson je zubar, a Birkir Bjarnason pomaže roditeljima voditi obiteljsku farmu.

Idi na 24sata

Komentari 38

  • FigliDi Luppi 29.06.2016.

    Predivna zemlja jos divnijih ljudi ali boze dragi ovaj Tokic prica takve gluposti i nebuloze da je to strasno i nevjerojatno: Islandska liga se digla u kvaliteti jer im u svlacionicu ulaze kamere? Puni stadioni??? Izlaze na stadion u pratnji djece? I gdje je tu sad u navedenom kljuc boljitka lige ???? Za normalne nigdje jer veze jedno s drugim nema a tek izjava na Islandu nije hladno samo stalno puse????? DEcko jesi ti normalan? Imao sam tu srecu da sam 2013 posjetio Selfoss i u 2 sata popodne 02.09 dakle u rujnu temperatura 7 celzijevih a onda ovaj prica nije hladno

  • Anakin 29.06.2016.

    Island do finala ! !

  • andrijaxyz 29.06.2016.

    oni koji su se kladili na Englesku nisu sretni, no za nas su profesori. Manji su od Slovenije i Crne gore, ali sve neprijatnosti klime, vulkana, vjetra popravlja dobro junačko srce. Za čovjeka je dobro čim gore, tim bolje. Komocija nas uništava.

Komentiraj...
Vidi sve komentare