To je to što me zanima!

Jednom u životu: Siromasi mogu s bogatima i jakima

S igračima bih se svađao 20 minuta i onda bismo ustvrdili da sam ja u pravu, govori Brian Clough, trener Notthingham Forresta, prvaka iz 1978.
Vidi originalni članak

Nisam najbolji menadžer na svijetu, ali sam u 'najboljih jedan’, rekao je Brian Clough, koji je Nottingham Forrest odveo do engleskog naslova. Klub iz “šume Robina Hooda” jedini je osvojio više europskih nego nacionalnih pokala. Prvaci države bili su jedanput, te opjevane 1978. godine, a pokal najboljih u Europi podigli su dvaput.
“Armiranobetonski” monopol Dinama i Hajduka u HNL-u načet je 1999., a srušen tri godine kasnije. Što nije uspjela Rijeka uspjeli su “pjesnici” iz Zagreba. Klub iz Kranjčevićeve jedini je uz veliku dvojku bio prvak.
- Bili smo škvadra koja se prije i poslije svakog treninga nalazila na piću. Šalili smo se, ispunjavali kladionicu, razgovarali o utakmicama - kaže Admir Hasančić.
Zagreb je igrao najljepši nogomet, zabio je najviše golova, no pred kraj sezone nadljudskim se naporima trudio sve upropastiti. U posljednjih devet kola izgubio  je 14 bodova. Spasio ga je Poldrugač, koji je zabio kumu Tomi Butini u posljednjoj minuti.
- Bila je to sjajna generacija, čak i ako bismo gubili 2-0, znali smo da ćemo pobijediti. Sjećam se da smo prije utakmice u Splitu, na koju smo išli avionom, otišli u neki restoran igrati bingo. Krenuli nas dobici i umalo smo zakasnili na avion. Trener Kranjčar je 'poludio’ - ispričao je Dalibor Poldrugač, koji je te sezone donio Zagrebu pobjede protiv Rijeke, Dinama i Hajduka, konkurenata za naslov.
- Sjećam se da smo izgubili u Velikoj od Kamen Ingrada. Nakon utakmice optuživali su nas sa svih strana da smo izgubili zbog kladionice jer smo se voljeli kladiti. A onda je Cico Kranjčar stao u našu obranu i pitao: 'A kako su onda ti dečki dobili prethodnih 14 utakmica?’ I svi su zašutjeli - sjeća se anegdote kroz smijeh Hasančić.
Samo jedanput prvak Hrvatske nisu bili zagrebački “modri” ili splitski “bijeli”.

DEPORTIVO SE 'UŠULJAO' POKRAJ BARCE I REALA
Madrid, Barcelona, čuvajte se, rekao je Augusto Lendorio, čelnik Deportiva, nakon što su 1991. godine ušli u prvu ligu. Devet godina poslije osvojili su prvi i jedini naslov španjolskog prvaka. Te pobjedničke sezone izgubili su čak 11 prvenstvenih utakmica.

ELKJAER KAO PEPELJARA, BOSONOG ZABIO ZA NASLOV
Klub iz Verone naslov je osvojio 1985. U susretu protiv Juventusa, koji su Veronezi dobili 2-1, napadač Preben Elkjaer zabio je bosonog. Juventusov branič ga je nagazio, izuo mu  kopačku, no Elkjaer je nastavio trčati i zabio. Verona sad igra u trećoj ligi.

NAKON POBJEDE LENJINU NA LEĐA ISPISALI OSMICU
Ararat iz Erevana postao je prvak SSSR-a 1973. U noći nakon pobjede protiv kijevskog Dinama, kojom su osigurali naslov, navijači su na Lenjinov spomenik u Erevanu, sprejem napisali “8”, broj koji je nosio Levon Istojan, strijelac protiv Dinama.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • sabo 11.10.2009.

    Škotska (Ranger, Celtic), Portugal (Porto, Sporting, Benfica), Nizozemska (PSV, Ajax, Fejenoord), Turska (Bešiktaš, Galatasaray, Fenerbahce), Belgija (Anderlecht, Club Brugge), Italija (Inter, Juventus, Milan), Španjolska (Real Madrid, Barcelona), Engleska (Manchester United, Chelsea, Arsenal), Francuska (Bordeaux, Marseille, Lyon), Njemačka (Bayern) i td. i td. U svim zemljama kolo vodi nekoliko (oglavnom 2 ili 3) klubova. Ostali su samo da popune tablicu i da se bore za povremene uspjehe protiv nositelja. Zašto je problem i kod nas. U svim sportovima su pojedini klubovi glavni, a ostatak se šlepa sa njima. I draž je u tome da se ponekad veliki skinu sa trona.

Komentiraj...
Vidi sve komentare