To je to što me zanima!

Kao prvaci Europe: I mi smo dio španjolskoga trenda

Analizom dolazimo do zaključka - reprezentacija Hrvatske ima dosta sličnosti sa Španjolcima, osim što smo mi najviša, a oni najniža momčad
Vidi originalni članak

Španjolci su predvodnici novog nogometnog vala. Igrali su prelijepo na cijelom turniru, a Hrvatska je također svojom igrom zadobila simpatije brojnih navijača.
- Ne bih rekao da smo mi na njihovom putu, mi igramo na svoj način, oni na svoj. Ali, da postoje neke sličnosti, to nije upitno - kaže Slaven Bilić, kojega su Španjolci također oduševili.
Dakle, i mi smo kao i Španjolci igrali ili s dva napadača, ili s jednim iza kojega su bila četiri znalca i jedan “osigurač” u vezi. Desni braniči Ćorluka i Ramos igraju dosta ofenzivno, Pranjić je možda i ofenzivniji od Capdevile. Španjolska prednost je u napadu, Torres je tek nešto sporiji od Olića, ali je mnogo ubojitiji u realizaciji. A tu je i Villa. No mi imamo aduta u budućnosti, čekamo Dudua.
Ono u čemu smo potpuna suprotnost prvacima, est visina igrača. Hrvatska je bila najviša momčad na Euru (184,91 cm u prosjeku), a Španjolska najniža (179,61 cm). U zadnje vrijeme visina i snaga smatrale su se neophodnima za naslove, Španjolci su i tu “zakonitost” uspjeli promijeniti.

ARAGONES I BILIĆ NA ISTOM TRAGU
Da je imao Eduarda, Bilić bi vjerojatno i protiv Njemačke igrao s dvojicom napadača. Ovako se odlučio samo za Olića i trio Modrić-Rakitić-Kranjčar iza njega. Aragones je ostao bez Ville, pa je iza Torresa stavio i Xavija i Iniestu i Fabregasa. Obojici trenera ova je formacija donijela pobjede i dobru igru.

HRVATSKA - DVA NAČINA IGRE
4-4-2: Pletikosa - Ćorluka, R. Kovač, Šimunić, Pranjić - Srna, N. Kovač, Modrić, Kranjčar - Eduardo, Olić.
4-1-4-1: Pletikosa - Ćorluka, R. Kovač, Šimunić, Pranjić - N. Kovač - Srna, Modrić, Kranjčar, Rakitić - Eduardo.

ŠPANJOLSKA - DVA NAČINA IGRE
4-4-2: Casillas - Ramos, Puyol, Marchena, Capdevilla - Iniesta, Senna, Xavi, Silva - Villa, Torres.
4-1-4-1: Casillas - Ramos, Puyol, Marchena, Capdevilla - Senna - Iniesta, Fabregas, Xavi, Silva - Torres.

SLIČNOSTI I RAZLIKE

XAVI - Najbolji igrač Eura, čovjek koji radi sve - trči, oduzima lopte, ali i asistira, kao Torresu u finalu. Sudjeluje u svim akcijama.
MODRIĆ - On je “hrvatski Xavi”. Obavlja jednako veliki opseg posla, a također je vrlo važan u igri prema naprijed, ključ naše igre.

INIESTA I CESC - I druga dvojica veznjaka odigrali su važnu ulogu na Euru, svojim dodavanjima i prodorima bili su stalna opasnost za suparnike.

NIKO I IVAN - Uloge Inieste i Fabregasa mogu se usporediti s onima Kranjčara i Rakitića, koji imaju zadatak u izgradnji napada i kontroli lopte.

OBRANA - Hrvatska obrana najbolja je na Euru, primila je samo dva gola. Španjolska skoro jednako čvrsta, do četvrtfinala primila je tri.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Knight Cross 01.07.2008.

    ovaj drugi nacin igre s Rakiticem i samo Eduardom je bolji

Komentiraj...
Vidi sve komentare