To je to što me zanima!

Kapetani osam reprezentacija nosit će dugine boje u Kataru: Hrvatska se još nije izjasnila

Katar je prva muslimanska zemlja koja će biti domaćin Mundijala, a prema šerijatskom pravu, homoseksualnost je nepoželjna. Osam od 13 reprezentacija podržat će inicijativu
Vidi originalni članak

Uoči početka Svjetskog nogometnog prvenstva koje počinje za točno dva mjeseca, osam reprezentacija odlučilo je da će njihovi kapetani u Kataru nositi traku u duginim bojama u znak podrške osobama homoseksualne orijentacije. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Među njima su Wales, Nizozemska, Belgija, Danska, Francuska, Njemačka, Švicarska i Engleska, dok se s druge strane, Portugal, Španjolska, Srbija, Hrvatska nisu izjasnile, prenosi NBC Sports.

- Nošenje ove trake, poslat će jasnu poruku svijetu - rekao je kapetan engleske reprezentacije Harry Kane.

- Nogomet je tu za sve i naš se sport mora zauzeti za ljude diljem svijeta koji se suočavaju s diskriminacijom i isključenošću - rekao je njemački golman Manuel Neuer nakon čega je dodao: 

- Ponosan sam što ovu poruku šaljem sa svojim kolegama iz ostalih reprezentacija. Svaki glas se računa.

Iako se nisu plasirale na SP, kampanji su se pridružile Švedska i Norveška koje će navedeno prakticirati na susretima Lige nacija. 

Poznato je da Katar izrazito konzervativna zemlja, ali prema njihovim tvrdnjama i gostoljubiva.  Katar je prva muslimanska zemlja koja će biti domaćin Mundijala, a prema šerijatskom pravu, homoseksualnost je nepoželjna pa čak i kažnjiva smrću, ali udruge za ljudska prava ističu da nema dokaza o izricanju smrtnih kazni iz tog razloga.

MOŽE... UZ JEDAN UVJET Katar zabranio seks za vrijeme SP-a! Kazna je 7 godina zatvora

Nasser Al-Khater još je u prosincu prošle godine isto potvrdio, ali je obećao da će pripadnici LGBTQ zajednice moći prisustvovati prvenstvu te da će biti sigurni.

- Katar jamči sigurnost homoseksualcima, kako nogometašima tako i navijačima koji se boje dolaska u tu zemlju tijekom Svjetskog prvenstva 2022. godine - rekao je izvršni direktor organizacijskog odbora Nasser Al Khater za CNN nakon čega je zaključio: 

-  Javno iskazivanje naklonosti ne odobrava se bez obzira na seksualnu orijentaciju.

POGLEDAJTE VIDEO: PITALI SMO PROLAZNIKE - POLJUD ILI MAKSIMIR?

Idi na 24sata

Komentari 170

  • Palmanova 24.09.2022.

    Talijani sigurno nece

  • Marsovcinapadaju 22.09.2022.

    Svijet ide naprijed, htjeli mi to ili ne, različitost je dobra. Imam gay prijatelje i prijateljice, i oni mi šire vidike. Hvala im na tome. Iznad svega je bitno da si ČOVJEK, sve ostalo je nebitno.. Veliko DA za svjetlo, naspram mraka, za boje naspram sivila.. I usput, nosit će to i Luka, ali će reći da je bio primoran. Mora, zbog vas, da ga i dalje volite :)

  • 22.09.2022.

    Mrrršš !!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare