To je to što me zanima!

Karatist Kvesić: Izborio sam OI, a sad nakon odgode odlazak na Igre u Tokio više ne ovisi o meni

Ivan Kvesić, jedan od najboljih europskih karatista, član karate kluba Hercegovina iz Zagreba, treba čekati proljeće iduće godine da vidi hoće li na kraju biti na Igrama u Japanu koje je već bio izborio
Vidi originalni članak

Iako je hrvatski karatist Ivan Kvesić u drugoj polovici ožujka postao prvi karatist iz Hrvatske koji je osigurao olimpijsku normu, u svibnju je od Svjetske karate federacije obio obavijest da sljedeće godine mora ponovno proći kvalifikacije za OI.

A SAD, TOKIO Ivan Kvesić osigurao plasman na OI: Spremni smo ići do kraja

Za sve je kriv korona virus, odnosno odgoda Olimpijskih igara za godinu dana. Deset godina Hrvatska je čekala na svjetsko muško zlato u karateu. Kad je karate napokon postao olimpijski sport, Ivan Kvesić “pokorio” je Madrid, uzeo je svjetsko zlato u studenom 2018. godine. 

Ivan i Anđelo članovi su karate kluba Hercegovina iz Zagreba. Obojica su osvajači europskih medalja, a Ivan je svjetski prvak. Ivan Kvesić je (23) ima europsko srebro i broncu, a brat Anđelo broncu. Te su medalje na EP-u osvojili lani. Ove godine zbog korona virusa nije bilo Europskog prvenstva.

- Odmaramo se i treniramo. Sad smo na moru, pa idemo u rodnu Hercegovinu - kaže nam Ivan i dodaje:

- Do kraja godine uopće neće biti karate natjecanja. Tako da sad radimo na snazi, a od listopada se vraćamo u dvoranu. Naravno da ćemo ja i brat Anđelo i onda zajedno sparirati.

REKLI PA POREKLI Karatist Ivan Kvesić mora se opet kvalificirati za OI u Tokiju

Na Olimpijske igre u Ivanovoj kategoriji +75 kilograma ide deset karatista.

- Bit će jedan Japanac, a jedan će karatist dobiti pozivnicu, on će doći iz neke države koja nije dobra u karateu. Osam nas mora osigurati plasman. Ja više praktički ne ovisim sam o sebi - rekao je Kvesić i pojasnio:

- Dva su natjecanja koja će odlučivati o tome tko će na Olimpijske igre. Europsko prvenstvo i turnir Svjetske lige u Maroku u proljeće 2021. godine. Ne ovisim sam o sebi, zato što mi je bitno da Iranac Sajjad Ganjzadeh, bude ispred svojeg sunarodnjaka Zabihollaha Poursheiba. Trenutno je Sajjad bolje plasiran i nadam se da će tako i ostati. Ključan će biti taj turnir u Maroku, tek nakon njega ću moći biti miran i znati da idem u Tokio. Ova odgoda je sve poremetila. Naravno da nije pravedno, već sam izborio Igre, a sad nije sigurno da idem u Tokio.

Braću Kvesić trenira Danijel Vučić iz Čitluka, a braća su iz Širokog Brijega. Ima Danijel crni pojas, baš kao i braća Kvesić.

 Ivan studira Fizioterapiju, a Anđelo je na Kineziologiji. Izvršna predsjednica karate kluba Hercegovina je bivša Miss Hrvatske, supruga Roberta Kovača - Anica.

Inače, na Igrama će u kategoriji +75 kilograma karatisti biti u dvije skupine po pet. Borit će se svatko sa svakim, a u polufinale idu dva najbolja. Ivan je među dva-tri najbolja borca na svijetu već godinama. Ako izbori Tokio, bit će sigurno kandidat za medalju.

Ivan i Anđelo su karijeru inače počelu u karate klubu u Širokom Brijegu. Na natjecanjima se ponekad zna dogoditi da se bore međusobno. Uvijek su ti mečevi jako neizvjesni. Spariraju gotovo cijeli život. 

 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • koronaje 13.08.2020.

    Odi i ne vraćaj se.

  • skuzi 11.08.2020.

    2004 smo bili cimeri u klaičevoj govorijo mi je da če biti karatist drago mi je da je uspjel i zaslužio je iči na olimpijadu i nek osvoji zlato da mogu reči bio sam s olimpiskim pobijednikom cimer u bolnici

Komentiraj...
Vidi sve komentare