To je to što me zanima!

Korejski studenti taekwondoa dva mjeseca podučavali Hrvate

Woo, Min i Gyun oduševljeni su hrvatskim ljepotama, ljudima i hranom. Kažu da na treninzima vide brzi napredak, ali Europljanima nedostaje korejskog duha i entuzijazma da mogli konkurirati korejskim mastorima
Vidi originalni članak

Bae Seung Woo (20), Kim Jung Min (19) i Lee Tae Gyun (19) korejski su studenti sa Sveučilišta Shinsung koji su dva mjeseca boravili u Karlovcu i radili u tamošnjem taekwondo klubu.

Njihov zadatak bio je u najboljem mogućem svjetlu predstaviti svoju domovinu, domovinu taekwondoa, te podučavati izvorni sport od osnovnih tehnika, pa sve do onih najkompleksnijih elemenata samoobrane, sportske borbe, formi i demonstracijskih vještina. Radili su sa svima, od najmlađih uzrasta, pa sve do najstarijih i nas trenera koji smo zaista imali što naučiti.

- Mladi sportaši u Hrvatskoj kvalitetno odrađuju treninge kakve mi vodimo na Sveučilištu u Koreji. Ipak se vidi razlika u načinu treninga, ali vaši sportaši brzo uče i brzo napreduju pa nismo imali puno problema s uhodavanjem u izvorni način rada - objasnio je Lee Tae Gyun.

Dok su on i Woo podučavali borbene tehnike, Minova specijalnost su poomsae (forme). Iako hrvatski sportaši brzo uče i postigli su veliki napredak, Min je imao i primjedbi.

- Moraju još poraditi na čvrstoći, snazi i korekciji blokada, stavova i udaraca – rekao je.

A čitava priča počinje ovako:

Moj trener, prof. Miroslav Brežan, magistar kineziologije, Grandmaster 9. DAN Kukkiwon, našao se 2001. u Južnoj Koreji, na otoku Jeju, na Svjetskom prvenstvu u taekwondou. Između ostalih, sreo se i sa Grandmasterom prof. Kwosangom Hanom, koji je tada bio prof. na sveučilištu Shinsung, specijaliziranom za naobrazbu trenera taekwondoa.

U to vrijeme, studenti su odlazili na praksu u klubove diljem Novog Zelanda, Kanade, SAD-a i Australije. U međuvremenu, prof. Han je postao dekan sveučilišta Shinsung i na inicijativu prof. Brežana, sklopili su sporazum o dolasku korejskih studenata na praksu u Europu. Ovo je druga godina otkako ovaj sporazum uspješno funkcionira. Interes klubova za dolascima korejskih studenata svake godine sve je veći, pa je tako ove godine po jedan student došao i u TKD klub Zagreb, splitsko Zmajevo Oko te klubove iz Slovenije, Srbije, BiH, Mađarske i Italije.

Aktivnosti je bilo puno u ova dva mjeseca za naše 'karlovačke' studente, koji su svakodnevno vodili treninge, pripreme, odlazili u taekwondo sekcije izvan grada te individualno radili s onima koji su imali želju dodatno trenirati. Ove godine prof. Han i njegova supruga odlučili su posjetiti Europu na poziv svog prijatelja Zoltana Veresa, licenciranog instruktora i majstora Hapkida.

Prof. Han usput je došao i vidjeti kako rade njegovi studenti. Posjetio je Zagreb, Karlovac i Nacionalni park Plitvička Jezera, zajedno sa studentima koji su boravili u Zagrebu, Karlovcu i Splitu.

Uz mnogobrojne treninge i obaveze studenti su uspjeli katkada i odmoriti, a mi smo se potrudili dočarati im lijepu našu na najbolji mogući način. Obišli su sve Karlovačke rijeke, dvorce, parkove i šetnice. Bili su na Bjelolasici, u Zagrebu, Zadru, Rijeci, Opatiji, Novoj Gradiški, Puli, Slavonskom Brodu, Šibeniku, Ozlju i mnogim drugim gradovima.

Svugdje su ih lijepo ugostili prijatelji taekwondoa, a oni su u osnovnim i srednjim školama demonstrirali vještine sporta. Dečki su bili vrlo prijateljski nastrojeni, dobro su prihvatili našu kulturu i kuhinju. Često su ih roditelji djece koja treniraju pozivali u svoje domove, gdje su im pripremali razne specijalitete i prijateljska druženja. Mlađi uzrasti su se povezali sa studentima i njihov odlazak teško im je pao, no studenti će se opet vratiti u kolovozu ove godine na tradicionalni Korčula Training Camp. 

- Hrvatska je predivna! Sviđa mi se prekrasna priroda, a moji kolege i ja smo odlično prihvatili i vašu kuhinju. Ljudi su nas lijepo prihvatili i možemo reći da se osjećamo skoro kao kod kuće. Sklopili smo nova prijateljstva, mnogi su nas pozivali u svoje domove i pripremali nam domaće specijalitete. Primijetio sam da u europskom sportu nedostaje još malo duha i entuzijazma kao što je to kod nas u Koreji. Pravilnim usmjerenjem i ukazivanjem na taj problem mislim da se još može puno postići i napraviti u tom segmentu - rezimirao je Bae Seung Woo.  

* Adam Mraović nositelj je 4. DAN Kukkiwon te trener u TKD Karlovac

Idi na 24sata

Komentari 1

  • kaname 07.05.2018.

    Bas lijep clanak ..lijepo je procitati da smo kao domacini bili dobri i da su se strani studenti kod nas lijepo proveli.Bravo!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare