To je to što me zanima!

Kustić otkrio: Nikad nisam vidio toliko tuge i suza kao nakon poraza 'vatrenih' od Argentine

Nikola Plećaš prozvao je HOO, Grad i državu, mnogi su se čudili kako Tucak nije među nagrađenim trenerima, a Martin Sinković alanforovski se našalio: Naučili smo da ako želiš pobijediti, ne smiješ izgubiti!
Vidi originalni članak

Na ulazu su sportašice koje smo navikli gledati u trenerkama, dresovima ili kimonima blistale kao filmske dive, a predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza Mario Možnik molio je Dragu Ćosića da mu pomogne svezati kravatu. U punoj dvorani hotela Westin svog je zastupnika imao valjda svaki sport koji postoji u Hrvatskoj, svi su se s divljenjem podsjećali velebnih uspjeha u 2022. godini, ali unatoč vrlo kompromisnom rješenju koje je pri nagrađivanju potražio Hrvatski olimpijski odbor, nezadovoljnih je bilo.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Na Velikom danu hrvatskog sporta, kako svoju priredbu naziva HOO, krovna je sportska kuća odlučila prvi put podijeliti nagrade i za najboljeg sportaša i sportašicu i momčad! Ne samo to nego prvi put nije proglasila najbolju ekipu, jer nije bilo nijedne kandidature (!?) i prvi je put nagradila najbolje iz neolimpijskih sportova. Godina presedana...

POGLEDAJTE: Mijenik žena dočekan u Novigradu

Pa su tako najbolje hrvatske sportašice prema HOO-u judašica Barbara Matić, taekwondoašica Lena Stojković i atletičarka Sandra Perković.

- Šest medalja nije dovoljno, Hrvatska zaslužuje i više - rekla je Sandra, dok Barbara nije došla na priredbu jer je na natjecanju.

Najuspješniji hrvatski sportaši su atletičar Filip Mihaljević, koji također nije mogao doći, i jedriličar Filip Jurišić, koji je bio vrlo emotivan:

- Toliko sam godinama želio ovu nagradu da vam ne mogu opisati.

No, neki su se čudili kako neki drugi europski prvaci u olimpijskim sportovima nisu bili ni u konkurenciji, a Mihaljević je na račun toga osvojio nagradu.

Titulu najuspješnije momčadi podijelili su nogometaši i vaterpolisti, koji su si međusobno čestitali na uspjesima, no mnogi su se pitali zašto i Ivica Tucak nije među nagrađenim trenerima, ako su već ta dva momčadska uspjeha najveća. A nagradu za trenera godine podijelili su Zlatko Dalić, izbornik judašica Vladimir Preradović i trener taekwondo reprezentacije Veljko Laura.

Tucak nije došao na svečanost, kao ni itko od nogometaša, pa je nagradu za momčad godine, trenera godine i najboljeg promotora Hrvatske u svijetu preuzeo predsjednik HNS-a Marijan Kustić i rekao:

- Čuo sam se s Dalićem taman prije nego što sam došao, a kad gledam ovu listu uspješnih trenera, stvarno je teško izabrati najbolje, ne znam kome bih dao nagradu. Ali zahvala HOO-u i ministarstvu što su počeli ulagati u sport, što su postali svjesni da je sport najbolji promicatelj Hrvatske i treba nagraditi sve, od ronioca do nogometaša. Iznad svih - Hrvatska!

I nagradu za najuspješniji par, štafetu ili posadu HOO je podijelio, i to parovima braće: jedriličarima Fantelama i veslačima Sinkovićima, koji su bili posebno nadahnuti... Ali Alanom Fordom! Naime, najprije se na račun četvrtog mjesta na SP-u našalio Valent kazavši:

- Naučili smo važnu lekciju: da je važno sudjelovati. Eto, na SPO-u smo iskusili olimpijsko geslo. Ali mladi smo, zdravi, uživamo i ne damo se.

A onda se njegov brat Martin nadovezao:

- Ići ćemo na manje utrka jer smo detektirali da je u tome bio problem prošle sezone. Prvi put nismo bili sigurni hoćemo li dobiti nagradu jer su Šime i Miho Fantela bili odlični. A naučili smo da ako želiš pobijediti, ne smiješ izgubiti!

Ti su nagrađeni dobili i nešto u novcu, odnosno poklon bonovima. Ostali nagrađeni kući su otišli ponosni s plaketom i(li) statuom. To su TV postaja GP1 (Jastrebarsko) za promicanje sporta u medijima, Werner Ilić i Martin Cruickshank za sportski pothvat, Mirela Kardašević kao najbolja sportašica u neolimpijskim sportovima, njezin kolega ronioc Petar Klovar, karatašice i rukometaši na pijesku.

Kao i nagradu Matija Ljubek za za životno djelo, koju su dobili: Branko Peašinović (odbojka), Miran Martinac (liječnik/košarka), Mihovil Nakić-Vojnović (košarka), Zoran Roje (vaterpolo) i Nikola Plećaš (košarka).

I dok su se neki šalili da je to još jedina kategorija u kojoj košarkaši mogu dobiti nagradu, Plećaš je malo 'piknuo' sportske i Gradske vlasti:

- Očito sam dobro ostario kad sam ove godine dobio toliko nagrada... HOO zna kako malo cijene nas, stare sportaše, a hvala svima koji se sjete da postojimo i mi koji smo zaslužni u Gradu i državi.

Kustić je na kraju odgovorio koji su trenuci u Katru bili najemotivniji:

- Pobjeda nad Brazilom i poraz od Argentine. Nikad nisam vidio toliko tuge i suza.

A ministrica Nikolina Brnjac zaključila je:

- Vi, sportaši, i jeste najveći hrvatski ambasadori!

Idi na 24sata

Komentari 17

  • ZEHA 22.12.2022.

    Onda ti nisi vidio tugu Brazila???? To je bila tuga ti sto ocjenujes ljudske duse

  • nnjmkd 22.12.2022.

    Da su protiv Argentine igrali kao protiv Maroka, mi bi bili u finalu. Gorčina koja ce ostati.

  • Slajzerizer 22.12.2022.

    Taj Kustić da li je i on nekakav HDZ ovac na sisi naroda.Dali je taj Kustić bio sportaš ikad ili je ulizica i ulizivanje sport ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare