To je to što me zanima!

Legendo, sretan ti rođendan: Pelé danas puni 75 godina...

Nogometni svijet danas čast odaje legendarnom brazilskom napadaču Peléu, čovjeku s najvećim brojem golova u karijeri (1283), koji slavi 75. rođendan...
Vidi originalni članak

Na današnji dan prije 75 godina rodio se Edson Arantes do Nascimento "Pelé" , ponajbolji nogometaš svih vremena.

Tijekom bogate nogometne karijere Pelé je osvojio tri naslova svjetskog prvaka s brazilskom reprezentacijom, više nego itko ikada, a 1283 postignuta gola od 1956. do 1977. svrstavaju ga u Guinessovu knjigu rekorda kao nogometaša s najviše golova u karijeri.

Većinu tih golova postigao je nastupajući za Santos , za koji je debitirao već s 15 godina, a tijekom 18 godina igranja odveo ga do 25 naslova u raznim natjecanjima. Najavio je završetak karijere 1974., no vratio se iz mirovine godinu potom i odigrao još dvije sezone za New York Cosmos .

U vremenu u kojem se televizija tek počela probijati kao mainstream , a radio bio glavni komunikacijski medij, Pelé je bio svjetski poznat - toliko da je 1969. građanski rat u Nigeriji prestao na 48 sati kako bi ga vojnici mogli pogledati u prijateljskoj utakmici u Lagosu.

U posljednjih godinu dana Pelé se muči sa zdravljem . Operirao je prostatu, potom i leđa zbog uklještenja živca, a dobio je i urinarnu infekciju na jednom bubregu koju je uspješno prebolio. Drugi su mu izvadili odmah nakon što je završio karijeru.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare