On je favorit za idućeg trenera Rijeke: Igrao je s Bobanom, a dijabetes mu prekinuo karijeru | 24sata
Obavijesti

Sport

Komentari 45

On je favorit za idućeg trenera Rijeke: Igrao je s Bobanom, a dijabetes mu prekinuo karijeru

On je favorit za idućeg trenera Rijeke: Igrao je s Bobanom, a dijabetes mu prekinuo karijeru

Kod kuće u frižideru držim injekciju inzulina za opasne situacije. Rekao sam ženi da me slobodno pikne gdje god. Triput sam padao u hipoglikemijsku komu, otkrio nam je svojevremeno Silvijo Čabraja

VIDEO

Silvijo Čabraja (55) nekad je na terenu bio pravi španer, jedan od onih za koje se plaćala ulaznica. Baš onako kako danas igra Lokomotiva, zagrebačka momčad koju dugo mnogi nisu shvaćali ozbiljno, dok danas uzimaju 'mjeru' Dinamu, Hajduku i Rijeci. Upravo je on na meti Rijeke koju će na kraju sezone vjerojatno napustiti Željko Sopić (49).

Željko Sopić odlazi, a Mišković je već našao novog trenera?!
Željko Sopić odlazi, a Mišković je već našao novog trenera?!

-  Igram sam s Jarnijem, Bobanom, Prosinečkim, Komljenovićem, Šukerom... Ma ne, danas se ne čujemo. Davno sam ja igrao s njima, imao sam tad možda 16 godina - rekao nam je svojevremeno Čabraja. 

Sa 16 godina igrao je u trećoj jugoslavenskoj ligi. Bio je veliki talent te s 18 godina otišao u Zagreb, a imao je priliku i s 15 godina otići put Poljuda.

POGLEDAJTE VIDEO: Željko Sopić za 24sata

Pokretanje videa...

željko sopić 00:44

- S 15 godina dobio sam poziv, ali na ponudi sam se zahvalio. Zašto? A, gledajte, ja sam zagrebački dečko - objasnio nam je.

Ali u moguće blistavu igračku karijeru, nažalost se uplela bolest. Silviju su dijagnosticirali dijabetes s 20 godina.

- Pauzirao sam dvije godine pa otišao igrati u Jasku, tamo nisu znali da sam bolestan. S pauzama sam loptu ganjao do 30. Zadnji angažman imao sam u Lučkom, bila je to druga liga.

Danas je na trenerskoj klupi, a s bolešću se mora nositi i u svakodnevnom stresu. Kako na terenu, tako i izvan njega.

-  Živim i funkcioniram sasvim normalno, držeći razinu šećera pod kontrolom. Dogodi se da ona za vrijeme utakmice naraste, ali ne do zabrinjavajućih razmjera. Za vrijeme utakmice izmjerim šećer, u poluvremenu. Jednom sam to činio dok sam bio na klupi, dok je utakmica trajala, pa je taj trenutak bila ulovila televizijska kamera - kaže pa kroz smijeh dodaje:

Rijeka u 32. kolu SuperSport HNL-a izgubila u gostima od Lokomotive 3:1

- Činilo se kao da sam na mobitelu, a kad su me pitali što to radim, odgovorio sam: ‘Pa moram se supruzi javiti, zar ne?’.

'Triput sam padao u hipoglikemijsku komu'

Većih problema s dijabetesom nije bilo?

- Kod kuće u frižideru držim injekciju inzulina za opasne situacije. Rekao sam ženi da me slobodno pikne gdje god. Triput sam padao u hipoglikemijsku komu. Jednom na moru... Uvijek izvan kuće. Srećom, nikad nije bilo ništa ozbiljnije. Na utakmicama se ne živciram. Što će moja momčad imati od toga ako ja skačem uz aut-liniju.

U trenerski posao krenuo je s 31 godinom u Hrvatskom dragovoljcu pa je bio trener Pionira Lokomotive nakon čega je dobio priliku voditi prvu momčad u trećem rangu i već tad uspio s profiliranjem mladih igrača. Kroz njegove su ruke prošli igrači poput Marka Pjace, Lovre Majera, Luke Ivanušeca…

Zagreb: Utakmica 34. kola SuperSport HNL-a NK Lokomotiva - NK Slaven Belupo

Svojevremeno je radio honorarno kao trener, a danas ga žele na više strana. Spominje se Rijeka, ali i HNS.

- Radio sam 12-13 godina u Lisci, trgovini ženskim donjim rubljem. Brinuo sam o dućanima, o isporukama robe, o tome što ima na lageru. Naučilo me to organizaciji. U jednom trenutku prelomio sam, odlučio biti samo trener. Zaposlio se pri ZNS-u, postao voditelj škole nogometa Lučkog...

I to je bila, kako se ispostavilo, pametna odluka. Svojevremeno su ga navijači željeli vidjeti i na klupi Dinama, a tad je prokomentirao svoju budućnost.

ANKETA Treba li Sopić napustiti Rijeku? Ima trzavica na Rujevici
ANKETA Treba li Sopić napustiti Rijeku? Ima trzavica na Rujevici

- Teško je reći što će biti u budućnosti. To zna onaj gore. Što da ja sad kažem... Da bi Dinamo s takvim igračima pod mojom paskom letio, igrao kvalitetno... Ne možemo to znati - zaključio je Čabraja diplomatski.

Na klupi Lokomotive je od lipnja 2021. godine, a od tada je vodio momčad s Kajzerice u 117 utakmica, a ima 42 pobjede uz 38 remija i 37 poraza. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 45

VIDEO

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, gdje gledati uživo?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, gdje gledati uživo?

Pobjednik može zaraditi do 28 milijuna eura, finale se igra na Olimpijskom stadionu u Berlinu, Hrvatska lovi prvi polufinale na europskim prvenstvima u povijesti

UŽIVO Transferi: Hajdukov biser ide na novu posudbu, Splićani žele dovesti bivšeg dinamovca
PRATITE UŽIVO

UŽIVO Transferi: Hajdukov biser ide na novu posudbu, Splićani žele dovesti bivšeg dinamovca

Prijelazni rok u HNL-u počinje 26. lipnja i traje do 5. rujna. Dok neki već znaju gdje će nastaviti karijeru, mnogi će tek odabrati novi klub. O svemu što se tiče prijelaznog roka u HNL-u, moći ćete čitati ovdje
VIDEO Petkovićev penal je bila kap koja je prelila čašu: Dvojica navijača porazbijala televizore
TV U GRMLJE

VIDEO Petkovićev penal je bila kap koja je prelila čašu: Dvojica navijača porazbijala televizore

Dva hrvatska navijača nisu mogla suzbiti bijes i nezadovoljstvo pa su se odlučila iskaliti na televizorima. Jedan je završio u grmlju, drugi u dvorištu. Oba s istom sudbinom