To je to što me zanima!

Lisa Stublić-Nemec pozitivna na doping: Bez nastupa na OI?

NEJASNI REZULTATI Dokaže li joj se krivnja, hrvatska maratonka Lisa Christina Stublić-Nemec (31) mogla bi dobiti čak četiri godine zabrane bavljenja sportom...
Vidi originalni članak

Šok i nevjerica pomalo su ustuknuli, Lisa Stublić-Nemec u tišini se priprema na borbu na koju nije naviknuta. Daleko od maratonskih staza, cesta koje život znače, mora dokazati da nije prevarantica.

- Ne smijem govoriti za medije dok ne dam službenu izjavu - kratko je rekla naša maratonka dodavši kako će sredinom tjedna razgovarati s odvjetnikom te vidjeti što i kako dalje.

Prije malo više od mjesec dana 31-godišnja atletičarka na berlinskom je maratonu istrčala 2:27,57 i ispunila normu za Olimpijske igre, druge nakon onih londonskih 2012. godine. Prije utrke bila je na kontroli krvi, a neposredno nakon nje dala je i uzorak urina. I u oba slučaja sve je bilo čisto. Onda joj je, desetak dana kasnije, kad je sezona već završila, na vrata stana u Zagrebu pokucala Hrvatska antidopinška agencija.

“Testiranje se može provesti na natjecanju, prije početka pa do kraja te izvan natjecanja” - iz pravilnika Hrvatskog saveza za toksikologiju i antidoping

U prilično zbunjujućem dokumentu koji je primila kao rezultat piše da je jedan nalaz negativan, a jedan pozitivan. Na što - ne zna se. Još je čudnije to što joj je berlinski maraton bio posljednja utrka sezone i što je u trenutku testiranja bila na odmoru. Ako su nalazi iz Berlina bili negativni, zaista bi bilo nevjerojatno da je nekoliko dana poslije uzela nedopuštena sredstva u funkciji stimulansa za - odmaranje.

Do razgovora s odvjetnikom Amerikanka hrvatskog podrijetla, koja je u očevu domovinu došla 2008. godine, neće znati ni kakva je procedura očekuje. Dok se slučaj ne riješi, pozitivno ili negativno, Lisa se ne smije natjecati. A kako takve stvari znaju potrajati, nije isključeno ni da se sve otegne i do samih Olimpijskih igara u Riju, koje počinju 5. kolovoza iduće godine.

I ona i trener Slavko Petrović uvjereni su u nevinost pa bi zaista bilo tragično da zbog tuđe pogreške propusti najveće natjecanje za svakog sportaša. A u Riju bi bila u širem krugu kandidatkinja za medalju jer je četvrtim mjestom na lanjskom Europskom prvenstvu u Zürichu pokazala da je sposobna za velike domete.

Međutim, ne bi bila ni prva ni posljednja kojoj se omaklo nesvjesno unošenje nekog nedopuštenog sredstva kroz hranu ili lijekove. I za takve je slučajeve predviđena suspenzija, kao što je Sandra Perković pauzirala šest mjeseci zbog supstance u energetskom napitku.

Dokaže li joj se krivnja, Lisa bi mogla dobiti drastičnu kaznu, možda čak i od četiri godine suspenzije.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • pema 03.11.2015.

    ja bi sve dopingirne u svim sporta kaznio dozivotno i novcanu kaznu svedno mi je jel to nas ili nasa sportas ili strani

  • Xyster 02.11.2015.

    I ona nije znala što je uzela.

  • felipe 02.11.2015.

    Mala, zar i ti?

Komentiraj...
Vidi sve komentare