To je to što me zanima!

Luda za Arsenalom: Učiteljica iz Siska vođa navijača topnika

Klub navijača Arsenala postoji u Hrvatskoj od 2007., a predsjednica je Martina Grđan. 2011. godine postala je prva predsjednica nekoga kluba navijača “topnika”
Vidi originalni članak

U Lijepoj Našoj ima 417 “goonersa”. Najmlađi član Kluba navijača Arsenala Hrvatska ima godinu dana, a učlanjen je čim je rođen. Najstarijem je malo više od 60 godina. O svima njima brine se učiteljica.

Martina Grđan (26) postala je 2011. prva predsjednica nekoga kluba navijača “topnika”. A Arsenal ih ima čak 64 diljem svijeta.

- Moj otac ima dvije kćeri, pa ja kažem da sam zapravo tatin sin. S njim sam gledala na TV-u sve sportove i išla na stadione. On je nekad i igrao nogomet. Arsenal? Jednom su moj otac i ujak gledali utakmicu, a meni je za oko zapeo igrač s neobičnom frizurom, crvenom irokezom. Bio je to Ljungberg, i od tada obožavam Arsenal. Imala sam 12 godina, a Arsenal je izgubio 6-1. Nije bio dobar početak, no moje srce je tad osvojeno - prisjetila se Martina, koja je poslije i upoznala Ljungberga.

- On je oduvijek odstupao od većine, a to nam je zajedničko. Za njega kažem da je otac mog ‘topništva’. Rekla sam mu da zbog njega navijam za Arsenal, a on mu je odgovorio da mu je to baš drago čuti - kaže Martina, koja ima nešto zajedničko i s Bergkampom, zbog čega nikad nije bila u Londonu.

- Bojim se letjeti avionom. No iduće godine ću proslaviti 15 godina otkad navijam za Arsenal i možda pobijedim strah. Znaju mi nekad ljudi reći kakav sam ja to navijač kad nikad nisam bila u Londonu. Međutim, skupo je otići u Englesku, za to treba potrošiti 3000 kuna i više. Nije to malo novca - istaknula je Martina, koja je od samih početaka vezna uz klub navijača.

Martina Grđan

Okupljanje je započelo 2006., dok je službeno osnovan 26. lipnja 2007. Četiri mjeseca kasnije priznati su i od samog Arsenala.

- Mnogo utakmica kao članovi gledamo na organiziranim okupljanjima. Jednom mjesečno se nalazimo i u Zagrebu u jednom kafiću. Prošle godine organizirala sam gledanje finala FA Kupa u osam gradova, Zagrebu, Osijeku, Varaždinu, Rijeci, Puli, Zadru, Splitu i Dubrovniku. Odaziv je bio odličan. Za tu priliku smo napravili i majicu. Odlazimo i na gostovanja koja su udaljena najviše 10 sati vožnje - istaknula je Martina .

Da je predsjednica kluba navijača, ponosno joj piše i u službenom životopisu.

- To mi je pomoglo u razgovorima za posao. Ljude ta informacija zaintrigira. Pomoglo mi je i tijekom obrane diplomskog rada - nasmijala se Martina.

U srijedu Arsenal dolazi u Maksimir, a na tribinama će biti 83 hrvatska navijača “topnika”.

- Ja ću navijati za Arsenal i Wengera. Uopće me ne zanima podjela bodova - rekla je Martina.

Arsenal 10 godina nije osvojio naslov, no predsjednica ne želi da Wenger ode.

- Znam da mnogi žele njegovu smjenu, ali ne i ja. Otkako navijam za klub Arsene Wenger je trener. Kad sam bila mala i prvi put čula za Arsenal mislila sam da je klub ime dobio po Arsèneu Wengeru. Još uvijek vjerujem u njega - kaže Martina.

Martina Grđan

Upoznala je trenera 'topnika' 2007. na pripremama u Austriji.

- Na trening je došao biciklom. Voli malo pročavrljati s navijačima. Tako je bilo i sa mnom. Pričali smo neobavezno - istaknula je.

Te 2007. razgovarala je i s Eduardom da Silvom. A nema igrača u tih osam godina od kojeg nema autogram ili s kojim nema fotografiju.

- Dudú je naš počasni član. Te je godine bio ozlijeđen, pa smo za njega napravili knjigu podrške. Navijači iz cijelog svijeta poslali su svoje poruke ohrabrenja, a mi smo od toga napravili knjigu, te smo mu je predali. Bio je sretan - rekla je Martina, koja ima veliku podršku obitelji.

- Mama mi kaže da je ponosna na mene zbog toga što sam predsjednica kluba navijača. Nikad mi nije branila da idem na utakmice Arsenala, čak me je i poticala. Hvala joj puno zbog toga - istaknula je Martina.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • Duke Spalato 17.09.2015.

    Eto, sad plači hrvatice jer su ti Topnici" izgubili od hrvatskog kluba. Snaša te neugodan paradoks, predsjednice! ;)

  • deeb 16.09.2015.

    jako bitan clanak.

  • franz beckenbauer 16.09.2015.

    jaooo.koji jad....

Komentiraj...
Vidi sve komentare