To je to što me zanima!

Marca: Luka, Kroos i Casemiro Realova su 'operacija stoljeća'

Madriđani su svu trojicu platili manje od 70 milijuna eura, dok su drugi europski top klubovi bili puno rastrošniji i nisu napravili takve uspjehe. Novinar Marce pohvalio je "trijumvirat" s Bernabéua
Vidi originalni članak

Postoji li bolji trojac u veznom redu u ovom stoljeću od Casemira (29), Tonija Kroosa (31) i Luke Modrića (36), pita se novinar Marce Miguel Ángel Lara koji je posvetio poseban tekst Brazilcu, Nijemcu i Hrvatu koji čine "trijumvirat" sa Santiago Bernabéua.

Prvi put zajedno su zaigrali još u listopadu 2015. pod Rafom Benítezom, a "kraljevski" klub za svu trojicu ukupno je platio manje od 70 milijuna eura odštete. Marca njihovo dovođenje naziva operacijom stoljeća.

POGLEDAJTE VIDEO: Priča Luke Modrića

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Modrić je u Madrid stigao u kolovozu 2012. iz Tottenhama za 35 milijuna eura, Casemiro je pola godine poslije došao na posudbu u razvojnu momčad Castillu iz São Paula, a odšteta je u ljeto 2013. za otkup njegova ugovora bila svega šest milijuna eura. Kroosa su u ljeto 2014. kupili od Bayerna za 25 milijuna eura.

"To je zanemariv iznos kad znate koliko su drugi vrhunski klubovi potrošili na svoj vezni red otkad su ova trojica prvi put zaigrala skupa", spominje novinar Marce i nastavlja:

"Kad je Xavi Hernández bio pri kraju karijere, Barcelona je dovela Ardu Turana i Ivana Rakitića pa potrošila nevjerojatan novac na niz igrača poput Andrea Gomesa (37 milijuna eura), Paulinha (40), Artura Vidala (18), Philippea Coutinha (135), Arthura Mela (31), Miralema Pjanića (60) i Frenkieja de Jonga (86). Jedino su De Jong i Pedri (20 milijuna) bili uspješni."

Aktualni prvak Europe Chelsea trošio je još više, ali je i uzeo Ligu prvaka. N'Golo Kanté stajao ga je 36 milijuna, Tiemoue Bakayoko 40, kao i Mateo Kovačić i Hakim Ziyech, Danny Drinkwater 38 milijuna, Jorginho čak 57, a Kai Havertz 80 milijuna eura.

Liverpool je potrošio 105 milijna eura na veznjake Fabinha i Nabyja Keitu samo u ljeto 2018., ali i oni su doprinijeli europskom naslovu 2019., kao i Premiershipu 2020. Liga prvaka, pak, još je misterij za Manchester City koji je spiskao silnu lovu. Bernardo Silva došao je za 50 milijuna eura, a Rodri iz Atlética 63.

Europski neuspjesi realnost su i za Juventus koji je izgubio čak sedam finala Lige prvaka, a u zadnjih nekoliko godina trošio veliki novac na veznjake poput Arthura (72 milijuna eura), Miralema Pjanića (32) i Blaisea Matuidija (26).

Bayern ima nešto drugačiju politiku i tradicionalno troši manje novca na pojačanja. Tako je Joshua Kimmich stajao svega 8,5 milijuna eura odštete, Leon Goretzka došao je besplatno, a najveći ulazni transferi od 2015. bili su Corentin Tolisso (41,5) i Renato Sanches (36 milijuna eura).

PSG je zadnjih godina najviše ulagao u napadače, ali i za veznjake su podosta trošili. Tako je Idrissa Gueye 2018. došao za 30 milijuna eura, a godinu ranije Grzegorz Krychowiak 27 milijuna eura. Najskuplje pojačanje Atlética u veznom redu bio je dolazak Rodriga de Paula iz Udinesea za 35 milijuna eura prošlo ljeto.

"Real Madrid nije trebao toliko trošiti za veznjake, ali sigurno se nada i da će Eduardo Camavinga, koji je stajao 31 milijun eura, biti nasljednik ove trojice", zaključuju u Marci.

Idi na 24sata

Komentari 30

  • MaliCrniOdIvanaSam 31.12.2021.

    Rakitic nije uspio u Barci?

  • KLM0810 31.12.2021.

    Ovi nisu normalni, ekipa za buducnost sa penzicem?!

  • nažalost istina 31.12.2021.

    Realna vrijednost njih troje ako se uzme u obzir danasnje placanje igraca je 200.000.000€ svakako posao stoljeca i najbolji vezni red.

Komentiraj...
Vidi sve komentare