To je to što me zanima!

Martinčić probija barijere: Prva žena koja će suditi susret HNL-a

Veliki je to dan za Ivanu Martinčić, ali i za kompletan HNS. Rekao sam u puno navrata da želimo ići u korak sa svijetom po svim pitanjima, rekao je novopečeni predsjednik HNS-a Marijan Kustić
Vidi originalni članak

Moram se zahvaliti HNS-u i Sudačkoj komisiji na povjerenju. Nadam se da ću ga opravdati. Treba vremena da me i klubovi i igrači prihvate. Ne mogu već sutra ja biti glavna, ali nadam se da ću u budućnosti imati i tu čast, govorila je Ivana Martinčić (36) u lipnju 2020. kada je na Poljudu prvi put arbitrirala utakmicu Prve HNL, tada u ulozi četvrte sutkinje.

A u petak će doći 'budućnost' u kojoj će Martinčić postati prva žena koja je u glavnoj ulozi sudila utakmicu Prve HNL! Sutkinja iz Koprivnice međunarodna je sutkinja od 2014., a od 2017. sudila je utakmice Druge HNL, a odličnim predstavama zaslužila je povjerenje predsjednika Sudačke komisije HNS-a, Brune Marića, koji joj je odlučio dati šansu na najvećoj pozornici hrvatskog nogometa.

Martinčić će suditi utakmicu između domaćina Gorice i Hrvatskog dragovoljca koja je na rasporedu u petak (10. rujna) u 20 sati!

Teško je ženama 'probiti' se u nogometu, kako igrački tako i sudački, no Martinčić je već skupila pregršt iskustva. 2015. je sudila završnicu Europskog prvenstva (U17-Ž), a tri godine kasnije i na Europskom prvenstvu za nogometašice do 19 godina.

- Nije bilo lako u početku, ali sva ta iskustva su me ojačala. Ženama je ipak puno teže probiti se u nogometu koji je kod nas ipak sport namijenjen prije svega muškarcima - rekla je za SN.

Na novitet u hrvatskom nogometu posebno je ponosan novopečeni predsjednik HNS-a Marijan Kustić

- Veliki je to dan za Ivanu Martinčić, ali i za kompletan HNS. Rekao sam u puno navrata da želimo ići u korak sa svijetom po svim pitanjima, a ovo je samo jedan od načina da to konkretno i pokažemo - kazao je Kustić, a s njim se složio i šef hrvatskih (nogometnih) sudaca Bruno Marić.

- Mislim da je ovo povijesni dan za hrvatsko suđenje i HNS. Otvaranje Prve HNL sutkinjama je bi bio dio mog programa kad sam se kandidirao za mjesto predsjednika Sudačke komisije HNS-a. Ulazimo u svjetsku elitu po pitanju sutkinja u muškom nogometu, jer samo četiri države - Francuska, Ukrajina, Češka i Wales - imaju sutkinje na najelitnijem stupnju nacionalnog natjecanja. Ivana Martinčić postaje tako i ozbiljan kandidat za SP u Australiji i Novom Zelandu koje će se održati 2023. Završila je Ivana i edukaciju VAR-a, a posebno sam ponosan što mogu reći da je valjda jedina na svijetu na posljednjem sudačkom seminaru istrčala muške sudačke norme. Regija u kojoj živimo nema takvu sutkinju, mi smo po tom pitanju avangarda. Uvjeren sam da će Ivana odgovoriti svim izazovima koje donosi Prva HNL.

 

Idi na 24sata

Komentari 25

  • Vicki1 03.11.2021.

    Sudim i sama u Švicarskoj Ligi, i nikada za 17 Godina nisam imala Problema. Ivani zelim samo Sreću, samo naprijed👏👍✌️💪

  • BILITOVAR 08.09.2021.

    Za razliku od muških sudaca ona je priznata u Europi! Bravo Ivana, samo pošteno i odgovorno, vjerujem da neces pasti pod utjecaj.

  • iviiica 08.09.2021.

    Čestitke!Nadam se da će jednog dana sudit i Europi!

Komentiraj...
Vidi sve komentare