To je to što me zanima!

Matini prijatelji: On je bio idol mnogim generacijama

Parlovljevi kolege Tadija Kačar i Dragan Vujković prisjetili su se druženja s pokojnim prijateljem te odali kakav je utjecaj imao na njihove živote
Vidi originalni članak

Bio je idol nacije, ne samo boksača. Njegovo dostojanstveno držanje plijenilo je pozornost svakog istinskog ljubitelja sporta, uključujući mene i mlađeg brata Slobodana, koje je kao klince to navelo da se bavimo boksom, ispričao nam je Tadija Kačar (52), olimpijski boksački doprvak iz 1976. i velik prijatelj pokojnog Parlova. Zajedno su trenirali, putovali na natjecanja, ali s vremenom su izgubili kontakt. No vidjeli su se 2005. na boksačkom turniru u Puli kad su stalno provodili vrijeme zajedno.
- Svaku smo večer, s drugim starim boksačima, bili u kafićima. Volio je pjevati i znao je sve pjesme, bilo hrvatske, makedonske ili srpske. Bio je pravi veseljak, uzor svima nama - kaže Kačar.
Njegov ponajbolji prijatelj i dugogodišnji sparing-partner bio je Dragan Vujković (55).
- Puno sam naučio od njega, a zajedno smo pronalazili put do uspjeha. Dok je bio bolestan, nije želio nikoga vidjeti, ali znam da bih mu razvukao osmijeh na lice da sam mu se pojavio u sobi. Jako mi je žao što ga ipak nisam odlučio posjetiti - priznao je Vujković.

ODGOVORIO BI I TITU AKO NIJE BIO U PRAVU

Bio je načitan i uvijek je logično gledao na stvari. Nikad nije trpio kad netko ne bi bio u pravu, čak bi i Titu odgovorio. Bio je i strašno komičan. Nije mnogo pričao, ali kad bi nešto rekao, svi bi se smijali, opisao je Dragan Vujković osobnost svog prijatelja.

MATE SE ZNAO IZGUBITI 100 METARA OD HOTELA
Imao je lošu koordinaciju po gradovima. Jednom sam se sakrio dok je gledao izlog, a kad je vidio da me nema, pozvao je taksi da ode do hotela. Taksist mu je rekao da je hotel 100 m dalje, uz smijeh je ispričao Vujković anegdotu s putovanja.

PARLOVU NAJDRAŽE ZLATO IZ HAVANE
Argentinac Miguel Angel Cuello “zateturao” je i pao na pod u 9. rundi. Mate Parlov visoko je podigao ruke i postao svjetski prvak.
- Ipak, najdraže mi je zlato iz Havane na SP-u i pobjeda u finalu protiv Karatajeva. Taj naslov na Kubi posebno je važan, jer sam na putu do finala dobio sve najjače poluteškaše iz toga vremena. Posebno je dramatično bilo s Carillom - dva puta sam 'padao’, ali i poslao protivnika na pod - pričao je Parlov.

KARIJERA

* 1964. - Kao 16-godišnji “klinac” počeo je boksati s dečkima iz kvarta u Puli. Prvi trener bio mu je Aldo Burušić, kod kojeg je stekao osnove.
* 1971. - Prvi naslov europskog prvaka u poluteškoj kategoriji proslavio je 1971.u Madridu. Titulu je obranio 1973. godine u Beogradu.
* 1972. - Na OI-u u Münchenu osvojio je zlato pobijedivši Carilla. Meč je prekinut 21 sekundu prije kraja druge runde nokautom.
* 1976. - Na Marakani svladao Talijana Adinolfija i osvojio titulu profesionalnog prvaka Europe. Amaterski prvak svijeta dvije godine ranije.
* 1980. - Protiv Marvina Camela okončao je karijeru izgubivši na bodove u Las Vegasu. Kao amater imao je 310 borbi od čega samo 13 poraza.
* 2008. - Kao strastveni pušač dobio je rak pluća i smješten je u bolnicu na Jordanovcu. Mate Parlov preminuo je u utorak 29. srpnja u 23.15.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Terry15 30.07.2008.

    kažu da vrijeme liječi sve rane tvojim odlaskom jedna će ostati zauvijek

Komentiraj...
Vidi sve komentare