To je to što me zanima!

Mirko Filipović: U meni više nema gladi, želje niti ambicija

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Cro Cop je pobjeđivao velike borce, a nakon poraza od Minotaura i Fedora došao je do Prideova pojasa i vrhunca karijere 2006. godine. Nakon toga je uslijedio pad...
Vidi originalni članak

Mirko Filipović 2001. godine je prvi put ušao u ring po pravilima slobodne borbe. U 10 godina karijere ostavio je veliki trag, a poraz od Brendana Schauba u nedjelju bila mu je vjerojatno posljednja borba. 

- U ovom sportu nema uspjeha bez gladi, želje i ambicije, a jasno je da u meni toga više nema - rekao je za Jutarnji list.

Kad se tome doda izjava predsjednika UFC-a, teško da će više ulaziti u oktogon.

- I dalje se može boriti protiv svih teškaša i to je dokaz koliko je kvalitetan bio na vrhuncu karijere. Poštujem ga, ali ovo je vjerojatno bio njegov posljednji nastup - izjavio je Dana White.

- Ovo nije ping pong, dovoljan je jedan krivi udarac. Znam što je White izjavio, ali imam još jednu ugovorenu borbu i želim je odraditi. Ne znam je li ovo kraj...- jedva je prozborio namrgođeni hrvatski borac po dolasku na aerodrom u podne.

Od poraza protiv Minotaura do naslova u Prideu i UFC karijere...

Nakon amaterskog boksanja i niza pobjeda u kickboxu, krenuo je u nešto nepoznato, sport dotad popularan samo u Japanu. Zbog sjajnog lijevog high-kicka postao je prepoznatljiv u svijetu. Tada nije bilo nikog takve sposobnosti nokauta pa je Mirko bio jedan od najspektakularnijih boraca. 

Nizao je japanske legende, Fujitu, Takadu, Sakurabu, a nakon pobjeda nad 'imenima' Herringom i Vovchanchynom, došlo je vrijeme za najbolje. 2003. godine borio se Antoniom Rodrigom Nogueirom, poznatijim pod nadimkom Minotaur. Nikad nije bio nokautiran, a protiv Filipovića je bio na rubu, nekoliko puta vidno uzdrman i 'izgubljen'. Nažalost, pred kraj druge runde bio je dovoljan trenutak nepažnje za polugu, jedinu u Cro Copovoj karijeri. Prvi poraz ga je uzdrmao jer ga je uskoro nokautirao Randleman, ali onda je uslijedio novi uspon. 

Sedam pobjeda, samo jedna nije završila nokautom ili polugom, a to je bilo dovoljno za novi pokušaj za pojas. Borba s Fedorom bila je tad najiščekivanija borba u povijesti MMA-a. Opravdala je očekivanja, a Rus je slavio jednoglasnom odlukom. U sjajnoj borbi Fedor je ipak bio bolji, ali je i nakon borbe priznao da nikad nije dobio toliko 'batina'. Godinu kasnije konačno je uzeo pojas. 16 boraca krenulo je u eliminacijski sustav, a Fedora je zbog ozljede zamijenio Wanderlei Silva. Mirko je nanizao Minowu, Yoshidu, Wanderleija te Barnetta u finalu, za najveći uspjeh karijere, Prideov pojas!

S 32 godine na leđima došao je na vrh, a nakon toga je krenulo nizbrdo. Debitirao je pobjedom protiv Eddiea Sancheza u UFC-u. No već je u idućoj borbi poražen svojim oružjem, od Gonzage strašnim high-kickom. Poraz od Konga i Junior dos Santosa, te nokauti koljenom od Mira i krošeom od Schauba 'okaljali' su Filipovićev ugled i potpuno ga dokrajčili. UFC karijeru završio je s omjerom 4-5, a konačni skor je 27 pobjeda i devet poraza. 

Deset godina bio je hrvatski ambasador u svijetu, posebno u Japanu, a nekoliko godina je smatran za jednog od tri najbolja borca na svijetu. Mnogi su se zbog njegovih borbi dizali u rane jutarnje sate, a baš zbog Mirka negdje u Hrvatskoj raste njegov nasljednik...

Idi na 24sata

Komentari 66

  • vaha25 23.03.2011.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 5 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 2 lake opomene i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • user_91638 23.03.2011.

    mirkec. odradi još taj ugovoren meč, pobijedi, i više se ne moraš dokazivat. legenda si!!! jedino ti zamjeram što smo ustajali ujutro a ti bi za par sekundi riješio protivnika,nisam stigao ni krmelje očistit a meč gotov :-) P.s. imam ideju,mogao bi raditi u kavezu, gdje bi ti dovozili, nasilnike nad ženama, pa ih prebijaš ko budale, pa da ih onda vidim!! a i političare redom.

  • dadomatos 22.03.2011.

    ušao je tiho i postao je legenda i ponos hrvata,ovaj prilog govori ama baš sve "http://www.youtube.com/watch?v=8cWaDVRaEeM&feature=related"

Komentiraj...
Vidi sve komentare