Obavijesti

Sport

Komentari 66

Mirko Filipović: U meni više nema gladi, želje niti ambicija

Mirko Filipović: U meni više nema gladi, želje niti ambicija
16

Cro Cop je pobjeđivao velike borce, a nakon poraza od Minotaura i Fedora došao je do Prideova pojasa i vrhunca karijere 2006. godine. Nakon toga je uslijedio pad...

VIDEO

Mirko Filipović 2001. godine je prvi put ušao u ring po pravilima slobodne borbe. U 10 godina karijere ostavio je veliki trag, a poraz od Brendana Schauba u nedjelju bila mu je vjerojatno posljednja borba. 

- U ovom sportu nema uspjeha bez gladi, želje i ambicije, a jasno je da u meni toga više nema - rekao je za Jutarnji list.

Kad se tome doda izjava predsjednika UFC-a, teško da će više ulaziti u oktogon.

- I dalje se može boriti protiv svih teškaša i to je dokaz koliko je kvalitetan bio na vrhuncu karijere. Poštujem ga, ali ovo je vjerojatno bio njegov posljednji nastup - izjavio je Dana White.

- Ovo nije ping pong, dovoljan je jedan krivi udarac. Znam što je White izjavio, ali imam još jednu ugovorenu borbu i želim je odraditi. Ne znam je li ovo kraj...- jedva je prozborio namrgođeni hrvatski borac po dolasku na aerodrom u podne.

Od poraza protiv Minotaura do naslova u Prideu i UFC karijere...

Nakon amaterskog boksanja i niza pobjeda u kickboxu, krenuo je u nešto nepoznato, sport dotad popularan samo u Japanu. Zbog sjajnog lijevog high-kicka postao je prepoznatljiv u svijetu. Tada nije bilo nikog takve sposobnosti nokauta pa je Mirko bio jedan od najspektakularnijih boraca. 

Nizao je japanske legende, Fujitu, Takadu, Sakurabu, a nakon pobjeda nad 'imenima' Herringom i Vovchanchynom, došlo je vrijeme za najbolje. 2003. godine borio se Antoniom Rodrigom Nogueirom, poznatijim pod nadimkom Minotaur. Nikad nije bio nokautiran, a protiv Filipovića je bio na rubu, nekoliko puta vidno uzdrman i 'izgubljen'. Nažalost, pred kraj druge runde bio je dovoljan trenutak nepažnje za polugu, jedinu u Cro Copovoj karijeri. Prvi poraz ga je uzdrmao jer ga je uskoro nokautirao Randleman, ali onda je uslijedio novi uspon. 

Sedam pobjeda, samo jedna nije završila nokautom ili polugom, a to je bilo dovoljno za novi pokušaj za pojas. Borba s Fedorom bila je tad najiščekivanija borba u povijesti MMA-a. Opravdala je očekivanja, a Rus je slavio jednoglasnom odlukom. U sjajnoj borbi Fedor je ipak bio bolji, ali je i nakon borbe priznao da nikad nije dobio toliko 'batina'. Godinu kasnije konačno je uzeo pojas. 16 boraca krenulo je u eliminacijski sustav, a Fedora je zbog ozljede zamijenio Wanderlei Silva. Mirko je nanizao Minowu, Yoshidu, Wanderleija te Barnetta u finalu, za najveći uspjeh karijere, Prideov pojas!

S 32 godine na leđima došao je na vrh, a nakon toga je krenulo nizbrdo. Debitirao je pobjedom protiv Eddiea Sancheza u UFC-u. No već je u idućoj borbi poražen svojim oružjem, od Gonzage strašnim high-kickom. Poraz od Konga i Junior dos Santosa, te nokauti koljenom od Mira i krošeom od Schauba 'okaljali' su Filipovićev ugled i potpuno ga dokrajčili. UFC karijeru završio je s omjerom 4-5, a konačni skor je 27 pobjeda i devet poraza. 

Deset godina bio je hrvatski ambasador u svijetu, posebno u Japanu, a nekoliko godina je smatran za jednog od tri najbolja borca na svijetu. Mnogi su se zbog njegovih borbi dizali u rane jutarnje sate, a baš zbog Mirka negdje u Hrvatskoj raste njegov nasljednik...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako ju pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige
Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima
NIJE IZGLEDAO DOBRO

Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima

Gilbert nije bio jedini koji je pao tijekom utrke. Toplo vrijeme, jak tempo, želja da se što prije stigne na cilj. Sve je to imalo utjecaja na pojedine sportaše