To je to što me zanima!

'Mislio sam da je Bilić pomalo lud, a onda sam došao u Split'

Ovo je najmlađa momčad u kojoj sam ikad igrao i to je za mene jedno potpuno novo iskustvo. Trebat će i meni vremena da se naviknem na njih, ali i njima na mene, rekao nam je Hugo Almeida
Vidi originalni članak

Sudeći po bogatoj biografiji, bolji stranac od Huga Almeide nikad nije zaigrao u HNL-u.

Portugalski napadač koji je prije dva tjedna stigao u Hajduk osvojio je dva naslova prvaka i kup Portugala, naslov prvaka s Werderom, s kojim je igrao i finale Kupa Uefa, osvojio je turski kup s Bešiktašem, punih 15 godina igrao je za sve selekcije portugalske reprezentacije, među ostalim i na dva europska i dva svjetska prvenstva, te zabio 19 golova.

Debi u dresu Hajduka neće mu ostati u najboljem sjećanju, zaigrao je u jadranskom derbiju protiv Rijeke, a s terena je bez učinka ispraćen zvižducima. No već u drugom nastupu protiv Lokomotive zabio je dva gola i doživio ovacije na otvorenoj sceni.

24sata: Igrali ste po cijelom svijetu, jeste li se ikad sreli s mentalitetom slinim Splitu? Od zvižduka protiv Rijeke do ovacija nakon dva gola Lokomotivi odigrali ste svega 18 minuta.

- Ne obazirem se na zvižduke i na to što neki misle o meni, jer da se obazirem, vjerojatno ne bih ni igrao nogomet. Ono na što obraćam pažnju je da igram što bolje, te da navijačima koji dođu vidjeti kako igram, pružim zadovoljstvo. Naučio sam u životu da si danas kralj, a već sutra, nakon jedne loše utakmice, nitko i ništa.

24sata: Koji je Hugo Almeida pravi, onaj protiv Rijeke, ili onaj protiv Lokomotive. Ili je pravi Hugo negdje između?

- Jedna utakmica ne znači ništa. Nekad daš sve od sebe, ali ne uspiješ. No Hugo je uvijek isti Hugo. Bez obzira koliko golova zabio. Došao sam pomoći, nadam se da ću zabiti što više golova, a jedino što mogu obećati navijačima je da ću dati sve od sebe, i pomoći klubu da ostvari ciljeve.

24sata: Je li vam prvi gol u dresu Hajduka najbrži u karijeri?

- Postigao sam puno golova, ali nikad brže od 18 sekundi...

24sata: Koje su vam, prve impresije o Hajduku?

- Sve mi je novo, grad, klub, momčad, suigrači, mentalitet... Ovo je najmlađa momčad u kojoj sam ikad igrao i to je za mene jedno potpuno novo iskustvo. Trebat će i meni vremena da se naviknem na njih, ali i njima na mene...

24sata: Je li vam se svidio netko od mlađih igrača posebno?

- Ne volim o imenima, ne bi bilo fer prema ostalima. Ima tu dosta kvalitete, ali nedostaje im iskustva, što je razumljivo obzirom na dob. Ni ja nisam imao iskustva s 22 – 23 kao danas, i ja sam drugačiji igrač danas nego tada.

24sata: Što možete savjetovati tim mladićima, koji bi vam po dobi mogli biti sinovi?

- Mogu im dati savjet isključivo ako ga oni zatraže. Kad sam ulazio u momčad Porta, tamo su već igrali Vitor Baia, Jorge Costa, Secretario, Paolo Santos, Maniche... Oni su bili velike zvijezde i nisam ih puno pitao, gledao sam šutke i upijao njihove poteze, slušao ih kako i o čemu pričaju, što rade, kako se ponašaju, treniraju... Pazite, na mojoj poziciji je tada igrao jedan Benni McCarthy, tako da sam imao od koga učiti.

24sata: Jeste li imali idola?

- Volio sam Christiana Vierija, sličan smo tip igrača, i on mi je bio jako drag.

24sata: Tko je bolji igrač brazilski Ronaldo, ili portugalski Ronaldo?

- Uf, sad ste me uhvatili... Ne znam što bih vam odgovorio..., stvarno ne znam, baš ste me uhvatili s pitanjem na koje ne mogu dati odgovor, a to mi se odavno nije dogodilo...

24sata: Ronaldo ili Messi?

- Ha, to uopće nije teško pitanje. Naravno Ronaldo.

24sata: Zbog toga što je Portugalac ili?

- Ne, stvarno tako mislim. S Ronaldom sam dobar, često se čujemo, popričamo, ljeti odem do njega na Madeiru, družimo se... On je sjajan čovjek, vjerojatno najveći profesionalac među nogometašima na svijetu. Imao sam sreću da sam tijekom karijere igrao s tri takva igrača, uz Ronalda i s Brunom Alvesom i Manuelom Fernandesom. To su tri top profesionalca među nogometašima.

24sata: Kako ste vidjeli utakmicu Portugala i Hrvatske na lanjskom Euru?

- Znate kako je, kraj sezone, igrači dođu na okupljanje nakon 70 utakmica, svi su umorni fizički i psihički... I onda im se dogodi najslabija utakmica na Euru. No prošli smo sretno i otišli do kraja. To je tako, na velikom natjecanju trebaš imati i malo sreće, naravno, ako nisi toliko bolji da pobijediš sve kao što je napravila Njemačka u Brazilu.

24sata: Tko je najbolji igrač s kim ste igrali?

- Imao sam sreću da u karijeri igram s igračima poput Ronalda, Quaresme, Deca, Figa, Rui Coste..., pa Özila, Diega, Klosea, Gutija... Težak je to zadatak jer svatko vidi kvalitetu igrača drugačije, ali Ronaldo je za mene ipak Ronaldo...

24sata: Trenirao vas je Slaven Bilić, kako ste njega doživjeli?

- Isprva sam mislio da je Slaven Bilić pomalo lud. Rijetko se sreće takva posvećenost nogometu kao igri, taktici, te pogotovo zaljubljenost u svoju momčad... On obožava svoje igrače, daje im cijeloga sebe i to često čini. Moram priznati da sam ga potpuno shvatio tek nakon što sam stigao u Split i zaigrao za Hajduk. Tu crtu osobnosti koju sam osjetio tada kod njega, osjetio sam opet ovdje. Očito je to mentalitet ove sredini u kojoj je i on odrastao. Dobio ili izgubio, moraš dati sve od sebe, takav je Slaven, takav je i Hajduk...
 

Idi na 24sata

Komentari 15

  • hugoboss 26.09.2017.

    Zar vi mislite da profesionalni nogometas uvijek novinarima kaze ono sto misli. Karijera bi mu brzo bila zavrsena. Dobro je da je u Hajduku, ucite od njega.

  • bakugan__79 26.09.2017.

    Cim kaze da je ronaldo bolji od messija znas da nema pojma o nogometu

  • Iskrivljena antena 26.09.2017.

    U hajduk dolaze samo povratnici i odbačeni ali i dalje je bolji od Dinama koji ni Rudeš ne može pobijediti bez maksimalnog učinka i onda kad nalete na Istru pomaze ih suci.

Komentiraj...
Vidi sve komentare