To je to što me zanima!

'Napao me nožem usred meča, ali nije dobio nikakvu kaznu!'

Poremećeni obožavatelj Steffi Graf, Nijemac Gunther Parche, utrčao je na teren usred turnira u Hamburgu i velikim kuhinjskim nožem ubo Moniku Seleš u gornji dio leđa
Vidi originalni članak

Prije 27 godina svijet je vidio atentat na jednu od najpoznatijih sportašica planete usred teniskog meča. Poremećeni obožavatelj Steffi Graf, Nijemac Gunther Parche, utrčao je na teren usred turnira u Hamburgu i - velikim kuhinjskim nožem ubo Moniku Seleš (46), tada prvu tenisačicu svijeta, u gornji dio leđa!

Napadač je odmah svladan, a ubod dubine četiri centimetra nazubljenim nožem za skidanje mesa s kostiju ozlijedio je mišiće i tkivo oko lijeve ramene lopatice Monike Seleš.

Do tog trenutka ona je dominirala ženskim tenisom. U  dvije godine osvojila je 22 turnira, od čega sedam Grand Slamova i često u finalima pobjeđivala Steffi Graf, tada prvu tenisačicu svijeta.

Parche je tada bio tridesetosmogodišnji nezaposleni Nijemac, opsjednut sa Steffi Graf. Nije mogao podnositi da Selešova grabi prema broju jedan i počeo ju je pratiti.

Kada je Monika u Berlinu srušila Graf s prvog mjesta Parche je potpuno poludio i odlučio Moniku Seleš izbaciti iz igre bez obzira na rizik.

Seleš se oporavila za nekoliko tjedana, ali napad je ostavio velike psihičke ožiljke. Profesionalnom tenisu nije se vratila sljedeće dvije i pol godine.

- Nevjerojatno je da me taj čovjek povrijedio sa namjerom, a za to nije dobio nikakvu kaznu. Jednostavno, ne želim više ići  u Njemačku, tamo se ne osjećam ugodno, sve me podsjeća na taj dan - govorila je Monika.

Sud je naknadno proglasio Parchea mentalno poremećenim pa nije kazneni odgovarao za pokušaj ubojstva nego je upućen na psihijatrijsko liječenje.

Seleš se vratila tenisu i igrala sjajno, ali više nikad nije došla na prvo mjesto WTA ljestvice. Blistavu je karijeru okončala 2003. sa 53 osvojena turnira i devet Grand Slam naslova.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • mislav622 01.05.2020.

    Tada prva tenisacica svijeta!!! I to napišite za obe!!!pa jel se moze znat koja je prva jer ocito nemogu obe!!!

  • Blue Star 30.04.2020.

    Slažem se s većinom da je od Monike Seleš puno ljepša - Monica Szeles Vízesés

  • Blue Star 30.04.2020.

    Odlična je bila ova Mađarica koju su od milja zvali " Mala Mo"

Komentiraj...
Vidi sve komentare