To je to što me zanima!

Naslov vrijedan tek 50 tisuća eura: 'Jug je napravio čudo...'

Dečki su bili apsolutno sjajni tijekom cijele godine. Utakmica je bila taktički zahtjevna s obje strane, Olympiacos je igrao vrlo jako i bio je to sudar dvije najbolje europske momčadi, rekao je Kobešćak
Vidi originalni članak

"Tre, tre, trest će se, tko u Juga dirne", orilo se sinoć na Margit-szigetu, poznatoj dunavskoj adi u Budimpešti.

Dubrovački Jug osvojio je naslov europskog klupskog prvaka nakon što je u uzbudljivom finalnom dvoboju pobijedio grčki Olympiacos 6-4. Grčki prvak nije znao za poraz ove sezone, niti u domaćim, niti u europskim utakmicama, imao je na golu i izvrsnog Josipa Pavića, ali jugašima to nije puno značilo.

Polako su i strpljivo Gospari lomili otpor momčadi iz Pireja i na kraju, iako im napad s igračem više nije bio najuspješniji, došli do velike pobjede. U nešto više od 24 sata na leđa su tako položili moćni Pro Recco, najskuplju momčad na svijetu, i dotad nepobjedivi Olympiacos za titulu vrijednu 50.000 eura nagradnog fonda.

- Dečki su bili apsolutno sjajni tijekom cijele godine. Imali su pozitivnu energiju na treninzima, utakmicama i u ovom natjecanju. Utakmica je bila taktički zahtjevna s obje strane, Olympiacos je igrao vrlo jako i bio je to sudar dvije najbolje europske momčadi - rekao je trener Juga Vjeko Kobešćak nakon utakmice i dodao:

- Imali su svoje šanse na kraju, ali smo se, kao i u utakmicama protiv Egera i Pro Recca, odlično obranili. Osobito se tu pokazao naš golman Marko Bijač i vjerojatno nam donio naslov.

Kobešćak donio promjenu

Hrvatska tako nakon deset godina opet ima europskog vaterpolskog prvaka. Jugu je to četvrti naslov najboljega na Starom kontinentu, a četrnaesti za Hrvatsku (još Mladost 7, Jadran 2 i Splitska banka). Opet smo po broju europskih naslova pretekli Talijane i prekinuli neugodnu stanku bez naslova. Posljednji se europskom krunom okrunio upravo Jug 2006. godine.

Nakon tri izgubljena finala (posljednji u Beogradu 2013.), jugaši su dokazali da do trijumfa mogu i izvan svojega Gruža i to u zemlji vaterpola, u vaterpolskoj utvrdi na Margitszigetu.

Veliki je to trijumf Juga i posebno njegova trenera Vjekoslava Kobešćaka. U godinu i pol provedenih u Gružu Vjeko je dignuo momčad i od gubitnika stvorio šampione. Gospari su ove sezone osvojili sva četiri naslova, Vjeko je u jugaške redove uspio ukomponirati čak četvoricu igrača sa strane - Lončara, Vrlića, Garcíju i Perronea - i tako stvoriti megamomčad koja ima i vica i šarma, ali će i biti disciplinirana. Nije se igralo samo srcem, nego i glavom!

- Utakmica je bila vrlo zahtjevna, Olympiacos je sjajno igrao obrana, a mi smo bili jako, jako umorni. Iscrpila nas je utakmica protiv Pro Recca, ali na kraju smo u malim detaljima i uz malo sreće pobijedili. I ona je potrebna pobjedniku... Ovo mi je prva godina u Dubrovniku i osvojili smo sve što se dalo osvojiti ove sezone. Igrao sam dobro jer je cijela momčad igrala dobro i mislim da je ta nagrada najkorisnijeg igrača turnira priznanje momčadi - kazao je Felipe Perrone.

Obećanje veleposlaniku

Uoči velikog finala predsjednika i dopredsjednika Juga Lukšu Jakobušića i Tomislava Dumančića u našem je veleposlanstvu primio veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. Gordan Grlić Radman. Jakobušić je upoznao veleposlanika Grlića Radmana sa značajem kluba u hrvatskim sportskim okvirima, ali i podsjetio na jedno obećanje.

- Kad je Jug u listopadu gostovao u Budimpešti protiv OSC-a susreli smo se prvi put i tada ste rekli: "Vidimo se u finalu!". Obećanje je ispunjeno - istaknuo je Jugov predsjednik.

Bijač je bio prevaga u korist hrvatskog prvaka u odlučujućim trenucima finala.

- Jako teška utakmica. Igrali smo sa 120 posto i dali sve od sebe. Hvala svim navijačima i cijeloj mojoj momčadi. Napravili smo čudo, teško je reći što se dogodilo, još sam pod velikim dojmom. Bili su to sjajan dan, tjedan i cijela sezona za nas. Sada se trebamo odmoriti i uživati - rekao je golman Dubrovčana.

Istodobno s nadmetanjem seniora, u Budimpešti je odigran i tzv. Final Kids turnir za mlađe juniore. Mladi jugaši posljednjeg su dana pobijedili Ferencváros 11-8 i osvojili peto mjesto.

Idi na 24sata

Komentari 35

  • tihomir10 06.06.2016.

    čisti dokaz da se sport igra iz ljubavi, a ne radi novca! To je prava klapa i ponos koji nema cijenu...

  • Kazimierz Kozlowski 05.06.2016.

    bravo jug,turnir odigran vrhunski.

  • munngosss 05.06.2016.

    Svaka čast tak se to delate ; )

Komentiraj...
Vidi sve komentare