To je to što me zanima!

Nekad su bili u europskoj eliti, a sad u bolnom padu

U Ligi prvaka igralo je mnogo klubova koji su danas u drugim i trećim ligama. Među njima je najpoznatiji Leeds koji danas igra treću ligu
Vidi originalni članak

Thun je 2005. igrao s Arsenalom. Pobjedom bi ostao u konkurenciji za prolazak u drugi krug Lige prvaka. Zabili su Švicarci prvi gol, sudac ga je poništio zbog zaleđa. Zatim i drugi - ista priča. I onda je u 90. minuti Arsenal zabio iz penala koji nije postojao i pobijedio. Thun je smijenio trenera, otišao u Kup Uefe i izgubio od HSV-a, sve se raspalo. Nedugo zatim klub je zapao u financijske probleme i danas, samo tri godine poslije, na devetom je mjestu. U drugoj ligi... Thun nije jedini. Slična je sudbina pratila mnoge klubove u Europi. Primjerice Nantes. Još 1996. igrao je u polufinalu Lige prvaka, izgubio od Juventusa, a i šest godina kasnije bio je u elitnom natjecanju. Zatim je Nantes promijenio vlasnika, doveo i Fabiena Bartheza. I Nantes je nakon 43 godine ponovno ispao u drugu ligu, godinu poslije se vratio. No ove bi sezone opet mogao nazad. Imali su Francuzi i Lens u četvrtfinalu Lige prvaka, ove bi se sezone trebao vratiti iz druge lige. Nijemci među “zaboravljenima” pamte Kaiserslautern, koji je prije deset godina u četvrtfinalu ispao od Bayerna, a otad vrlo često ispada u drugu ligu i vraća se. Ove sezone još je igri za novi povratak.
Dortmundska Borussia bila je prvak Europe, klub se zamalo ugasio zbog dugova. Bio je tu i Maribor, koji se vraća u vrh slovenskog nogometa, Legia, Lille, HJK Helsinki... No ti klubovi i dalje normalno žive.

LEEDS - NAJVEĆA SENZACIJA IKAD
Ta je momčad, u kojoj su igrali Rio Ferdinand, Viduka, Smith, Kewell, Boywer... bila u polufinalu Lige prvaka 2001. I onda je ponestalo novca, prodali su Rija i 2004. Leeds je ispao u drugu, zatim i u treću ligu. Ondje je i danas.
BOAVISTA
Klub iz Porta igrao je u Ligi prvaka u sezoni 2001/02. I ušao je u drugi krug. No 2003. proširivali su stadion i gotovo bankrotirali. A 2007. izbačeni su iz lige zbog kupnje sudaca i sad su pred ispadanjem u treći rang.
1. Boavista je jednom bila prvak, šest je puta osvojila Kup.
2. U tom su klubu igrali Nuno gomes, Bosingwa, Petit, Ricardo...
3. Boavista ima i gimnastički, šahovski, biciklistički... klub
LIERSE
Belgijski je klub u Ligi prvaka igrao u sezoni 1996/97. No deset godina poslije klub je “stradao” u velikoj aferi namještaljki zbog kladionica, koja je uzdrmala belgijski nogomet. Lierse je izbačen u drugu ligu.
1. Vlasnik kluba je Egipćanin Maged Samdy. Otplatio je dugove.
2. Lierse je potpisao ugovor o suradnji s Arsenalom.
3. U Lierseu je igrao i Vukojević. Nakon afere došao je u Dinamo.
WIDZEW
Poljski je klub u Ligi prvaka igrao u sezoni 1996/97. i odigrao 2-2 s budućim prvakom, dortmundskom Borussijom. Ispali su nekoliko puta u drugu ligu, zbog novčanih problema, zadnji put prošle godine.
1. Četiri puta prvaci Poljske, dvaput zaredom - '81/82. i '96/97.
2. Novi vlasnik Mateusz Cacek najavljuje pohod na Europu.
3. U drugoj ligi su trenutačno drugi, vraćaju se u prvu ligu.
CELTA
Probili su se 2003. u Ligu prvaka preko kvalifikacija i došli u drugi krug. Tamo ih je pobijedio londonski Arsenal. Ispali su iz prve lige prije dvije godine, a lani zamalo i iz druge.
1. Nikad nisu osvojili nijedan trofej. Dvaput u finalu Kupa.
2. Počeli padati nakon propalih dogovora s investitorima.
3. Za Celtu je četiri susreta odigrao i Zvone Boban.
NASTAVAK PROČITAJTE OVDJE

Idi na 24sata

Komentari 7

  • daniel051 26.04.2009.

    Pare,pare i samo pare.trutovi igraju dobro samo ako su dobro preplaćeni. Koliko su plaćeni ne smiju bit u lošoj formi!

  • cedo 25.04.2009.

    tottenhem vodio protiv manchester utd.,5;2 zavrshi siljota

  • Siljota 25.04.2009.

    Tottenham vodi protiv manchester. utd. 2:0. Prvi asistirao Čorluka, drugi je zabio Modrić

Komentiraj...
Vidi sve komentare