To je to što me zanima!

Neven Spahija: Nakon Cibone cilj mi je otići raditi u NBA ligu

Neću puno mijenjati u Ciboni u prvoj sezoni, samo nadopunjavati sastav korak po korak, sastaviti momčad od 8-9 iskusnih i 3-4 mlada igrača, kaže Neven Spahija
Vidi originalni članak

24sata: Rekli ste da je Dario Šarić velik razlog povratka u Cibonu. Koji su ostali?

Kad se penješ u karijeri, imaš samo uzak krug klubova u kojima želiš raditi, ali zanimljivi su ti i projekti s mladim igračima, poput Cibone. Ovo je malo drukčiji vid posla, ali više nisam htio čekati nakon godine stanke. Cibonino mjesto u regiji i Europi je toliko nisko da je ona zaista velik izazov. A tu su i obiteljski razlozi.

24sata: Što vaši brojni kontakti u NBA ligi kažu o Šariću?

Nepodijeljeno je mišljenje da je trebao već ove godine na draft i postaviti uvjet da ostane u Europi još dvije godine. Siguran sam da bi mnogi klubovi pristali.

24sata: Vidite li ga na poziciji trojke ili četvorke?

O tome se može raspravljati. Jedina zamjerka Danijelu Lutzu je što ga ni minutu nije pokušao staviti na trojku. Ja ću sigurno pokušati jer je polivalentan.

24sata: Na čemu treba raditi?

Na svemu! Može napredovati u svakom segmentu, ne vidim mu limite. Igrača ne možeš naučiti percepciji, zapažanjima na terenu, koja su kod njega fascinantna. On igrače oko sebe čini boljima.

24sata: Koliko vam znače posjeti San Antoniju i Greggu Popovichu svake godine?

Idem ondje već 14 godina pa više ne stječem posebne dojmove. Ali vrlo sam sretan što sudjelujem na treninzima i svaki put naučim nešto novo. Puno svojih trenerskih uspjeha mogu tome zahvaliti.

24sata: Biste li se željeli okušati kao trener u NBA ligi?

Ta ambicija i dalje raste. Da sam odbio Cibonu i otišao na Ljetnu ligu, možda bi se stvorila šansa. Ali ne može se odmah u prvi red, postati prvi ili drugi pomoćnik. Meni to ne bi bio problem, no sad sam tu i imam novi izazov. Pitanje je dana kad će europski trener postati trener u NBA ligi, a prvi na redu su Messina i Obradović.

24sata: Radili ste u mnogim zemljama, različitim kulturama... Koliko ste jezika naučili?

Govorim engleski, talijanski i španjolski, ali recimo, na turskom znam naručiti hranu za slučaj da konobar ne zna engleski.

24sata: Obično se prvo nauče psovke. Koja vam je omiljena?

To je samo kod nas pravilo. Znam ih na raznim jezicima, ali ih baš ne koristim.

24sata: Hoćete li imati vremena ovog ljeta skoknuti na odmor u Prigradicu?

- To ne treba ni pitati, to je jedino sigurno, ha, ha...

Idi na 24sata

Komentari 10

  • jarunos 18.06.2013.

    dosao je iz obiteljskih razloga????pa dobro je rekao,preko Radica je dosal uzet peneze i otic dalje.Da on kaj vrijedi bio trener u turskoj,grckoj ili spanjolskoj,ovak mu je u Cboni bolje nego u nba-a ligi,ima utjecaj,velike premije i medisku paznju,kaj ga niste pitali koliko ce dobit za sezonu peneza.

  • Venucci 18.06.2013.

    nadam se da ce spahija posloziti cibonu te da ce bar jedan nas klub nesto pokazivat u europi. definitivno treba gurat mlade i talentirane. sretno cibosi

  • Dvajst4h 17.06.2013.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 2 lake opomene i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare