To je to što me zanima!

Nogometne Ikone probijaju sve granice: Odrađen kviz u Češkoj

Ikone su organizirale kviz u Pragu, preciznije u poznatoj praškoj pivnici "U Fleku", jednoj od najstarijih i najvećih pivnica u Europi uopće te mjestu gdje je davne 1911. godine osnovan Hajduk iz Splita
Vidi originalni članak

Kako i sam naslov kaže, ekipa s popularne nogometne Facebook stranice "Nogometne Ikone", koja već dvije godine diljem Hrvatske radi mnoge popularne i praćene projekte usmjerene na „nogometni romantizam“ kako to sami nazivaju - prešla je granice hrvatskog pub kvizaštva, i to veoma doslovno.

Naime, kako smo ranije pisali, Ikone su organizirale kviz u Pragu, preciznije u poznatoj praškoj pivnici "U Fleku", jednoj od najstarijih i najvećih pivnica u Europi uopće te mjestu gdje je davne 1911. godine osnovan Hajduk iz Splita. To je i bila ideja te motivacija organizatorima da baš „U Fleku“ sa svojom kultnom dvoranom „Kabaret“ bude poprište ovakvog eventa, iako nisu svi hajdukovci.

- Ideja se rodila nakon prošlogodišnje Macole jer kako privatno u životu neki od nas dosta putuju te imamo iskustva s turizmom, Prag nam se činio kao moguć pothvat. Ispalo je bolje od očekivanja, od organizacije do interesa igrača premda nije bilo lako sve to skupa kvalitetno realizirati u kratkom vremenskom razdoblju. No, na kraju smo oduševljeni svime i mi organizatori i igrači što nam je posebno drago - rekao nam je jedan od organizatora Ivan Dominik - Dompa.

Pitanja poput "koji je Hrvat jedini i povijesti bio najbolji strijelac češke lige" ili "kako se zovu stadioni kultnih praških klubova Sparte i Slavije", prepoznavanje slika Čeha iz 1996. i 2004. godine među kojima su se našli i legendarni Karel Poborsky te Vratislav Lokvenc, zaboravljena lica poput Camela Meriema ili pak legendarnog talijanskog trenera Enza Bearzota - bili su dio kviza koji je oduševio i Hrvate i Čehe.

Na kviz je iz Hrvatske stiglo 17 ekipa, 10 iz Splita, pet iz Zagreba - od čega čak jedna ženska pod imenom "Mace Maradone" koja je naposljetku bila čak predzadnja - jedna iz Velike Gorice te jedna iz Osijeka. Pobjedu su odnijeli Splićani, ekipa Sassuolo sa samo pola boda prednosti, dok je općenito na vrhu bila velika gužva za pobjedu - te su tako ponijeli trofej Alpasa Hrvatske.

Na kraju je Sassuolo osvojio vrijedne nagrade pivnice u obliku krigli za njihovo kultno „craft“ pivo poznato diljem Češke i svijeta, dok su nagrađeni standardno i drugi, treći te pretposljednji kvizaši. Ekipe su se slikale kod Hajdukove biste koju je klub iz Splita zajedno s Veleposlanstvom u Češkoj postavilo još 2001. godine, povodom 90. rođendana Kluba, a uslijedilo je veselje od nekoliko dana po češkoj metropoli.

- Pivnica 'U Fleku' koja je u vlasništvu obitelji Brtnik već 518 godina najveća je i najpopularnija pivnica u Pragu. Ako gledamo brojke, nas posjeti preko milijun i 200 tisuća turista godišnje, imamo 1200 mjesta u pet dvorana te konstantno organiziramo evente. Ipak, pub kviz, osobito nogometni, nismo još imali u nešto više od pola stoljeća koliko postojimo, ali kada smo vidjeli kako to izgleda, bez problema bismo to ponovili - kaže Hana Jordakova iz pivnice "U Fleku“.

Nakon ovog događaja Ikonama preostaje još samo odraditi ligu koju konstantno igraju u šest gradova po Hrvatskoj te završnicu sezone, notornu "Bitku za Macolu". S obzirom da ovi momci nerijetko prelaze granice zdravog razuma, ne bi bilo za čuđenje da uskoro ili dogodine organiziraju neko novo putovanje i kviz van granica Lijepe naše, jer kako je rekao glavni među njima, Ivan Milković: "Ono što neki drugi savezi godinama razdvajaju, mi smo uspjeli spojiti."

Idi na 24sata

Komentari 5

  • gjcezar 04.04.2017.

    Predsjednik Hajduka Budislav Grga Anđelinović bio bi ponosan da vas vidi danas :D

Komentiraj...
Vidi sve komentare